USKORO ĆE BITI OZVANIČENO: Poznato ime novog selektora Srbije

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Češku 90:81 (20:20, 21:30, 28:12, 21:19) i tako zauzela 5. mesto na Svetskom prvenstvu u Kini, a posle meča Saša Đorđević je potvrdio da odlazi sa mesta selektora. 

Na konferenciji za novinare posle meča sa Češkom, među brojnim pitanjima novinara, bilo je i ono koje se odnosilo na brojne spekulacije medija o odlasku Đorđevića sa mesta selektora.

– Da, čuo sam šta mediji pišu. Tačno je. Odlazim iz reprezentacije. Odlazim kada na žalost nismo uspeli da ostvarimo cilj. Odlučio sam to pre Mundobasketa. Ali, nije bilo u redu da se priča.  

Đorđević je objasnio razloge svoje odluke.

– Leto želim da posvetim familiji koja je dosta propustila zbog mog angažmana. Hvala predsedniku Saveza Daniloviću, bivšem predsedniku Saveza Draganu Đilasu, Bodirogi, koji je bio tu kada sam došao. Hvala i svim igračima koji su bili tu kao i svim medijima – zaključio je sada već bivši selektor reprezentacije Srbije. 

Đorđević je u svom petogodišnjem mandatu osvojio 3 srebrne medalje, i to 2014. na Svetskom prvenstvu u Španiji, srebro na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, kao i srebro na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Uz to, zabeležio je jednočetvrto mesto 2015. godine, kao i 5. mesto na ovogodišnjem Mundobasketu.

Pre same priče o kraju angažmana na klupi Orlova, Đorđević je prvo čestitao Bogdanu Bogdanoviću na odličnoj partiji i odličnom prvenstu koje je odigrao.

– Prvo dozvolite mi da čestitam Bogdanu na neverovatnom prvenstvu. Neverovatne partije iz meča u meč. On je apsolutni lider tima i prvenstva.

Foto: fiba.com

– Falilo nam je još više da budemo tim i na tome treba da radimo još više, da imamo taj bunker, pre svega u odbrani. U prvom poluvremenu, košarka je bila fizička, sa puno kontakta. Onakva kakvu želimo i učimo da igramo. Nismo u prvom poluvremenu uspeli da igramo upravo to. Sve je to zbog nedostatka vremena koje smo imali ovog leta zbog nekih obveza u ugovoru koje su ovi momci imali. 

– Takođe, imalo smo dobro poluvreme. Vratili smo se i počeli da trčimo i igramo kako umemo, prilagodili smo se. Uspostavili smo našu igru i našu filozofiju. Imali smo 11 izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, a 2 u drugom.  Imali smo dobar protok lopte u tranziciji. Čestitam Češkoj jer verujem da su odigrali zaista odlično takmičenje. Dobro su vođeni, imaju dobro trenera i Satoranskog koji ima sve atribute koji i njega i ostale košarkaše na terenu čine boljim. 

Jedno od imena koje je najveći favorit za selektora jeste sadašnji pomoćni trener Sakramenta i osvajač evropskog prvenstva Igor Kokoškov.

Ishod će biti poznat u narednih 7-10 dana.