UEFA PROMENILA LIGU ŠAMPIONA! Evo kako to utiče na Crvenu zvezdu

Odlične vesti za srpski fudbal!

UEFA je zvanično potvrdila ono o čemu se pričalo prethodnih dana - menja se sistem takmičenja u Ligi šampiona! Od sezone 2024/2025 umesto dosadašnja 32 tima, elitno evropsko takmičenje će biti prošireno na 36 učesnika.

Konsultacije su započete, a samo 24 sata kasnije je stigla i zvanična potvrda koja se tiče promene broja timova, ali i reforme samog takmičenja u Ligi šampiona, odnosno Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Pored broja timova, još jedna bitna promena je i izmenjen sistem takmičenja, koji smo gore pomenuli, prema novom sistemu će se igrati po "švajcarskom modelu", gde će svi biti rangirani na jednoj tabeli, a igraće se osam utakmica, po četiri kod kuće i na strani, umesto dosadašnjih grupa.

Umesto igranja u grupi kod kuće i na strani, sada će svakoga puta biti različit protivnik, svaka utakmica od ovih osam će biti protiv razlčitog rivala, što kod kuće, tako i na strani. Ono što je olakšavajuće, jeste to što će ekipe biti podeljene po šeširima, kako bi svako igrao s rivalom približne snage.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Kada se odigraju sve utakmice, prvih osam će otići direktno u osminu finala, dok će baraž obuhvatiti timove od devete do 24. pozicije, gde će uslediti dvomeč kako bi se pronašli i preostali timovi učesnici osmine finala.

Ovakve promene se očekuju i u Ligi Evrope i u Ligi konferencija.

Dodatna četiri mesta u Ligi šampiona će ići po sledećem prinicpu:

- Jedno mesto će pripasti petoj zemlji na Uefinoj rang listi, što trenutno pripada Francuskoj.

- Jedno mesto je rezervisano za ekipu iz kvalifikacija, odnosno za "šampionski put" koji su igrali i timovi iz Srbije. Dosad je slučaj bio da odatle četiri ekipe igraju u Ligi šampiona, sada će ih biti pet.

- Dva mesta su za lige koje su osvojile najviše bodova na Uefinoj rang listi. Primera radi, ove sezone su to Holandija i Engleska.

(Telegraf.rs)