TUŽAN DAN ZA SRBIJU: Preminuo Bora Stanković…

Srpska košarka ostala je bez jednog od najzaslužnijih ljudi za njen razvoj.

Čuveni košarkaški radnik i nekadašnji igrač, Bora Stanković preminuo je danas u 95. godini života, prenosi portal Telegraf.

Stanković je skoro kompletan radni vek prveo u košarci i život posvetio ovom sportu. Nakon igračke karijere, bio je dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarnodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Za vreme rada u krovnoj organizaciji svetske košarke, ovaj sport doživeo je najveću ekspanziju u Evropi. Stanković je rođen u Bihaću, iz kog se u ranoj mladosti preselio u Beograd, gde je zavrio veterinu, a kasnije i radio kao inspektor 11 godina.

Kada je sportska karijera u pitanju, prvo se bavio tenisom i stonim tenisom, u kom je bio prvak države 1943. godine. Isti uspeh ponovio je tri godine kasnije, nakon čega se ipak odlučio za “igru pod obručima”.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Igračke dane, Stanković je proveo u beogradskim klubovima Železničar, Crvena zvezda (dve šampionske titule), čijoj je osnivačkoj skupštini prisustvovao i Partizan do 1953. godine. Za nacionalnu selekciju je igrao od 1950. do 1953. godine i odigrao 36 utakmica.

Nakon povlačenja iz aktivnog igranja košarke, Stanković je postao trener, prvo u Partizanu, a potom u OKK Beogradu koji je predvodio Radivoj Korać, gde je ostao čitavu deceniju. Sa popularnim “beogradskim klonferima” je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije. Zatim je postao trener italijanskog kluba Oransoda Kantu, sa kojim je osvojio tamošnje prvenstvo.

Od 1954. godine, Stanković je bio predsednik Takmičarske komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije, a potom od 1956. do 1966. generalni sekretar.

Na mestu generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) nalazio se od 1976. do 2002. godine. On je od 1978. bio i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Zbog svojih zasluga u ovom sportu, odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti i Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena. U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. a u FIBA kuću slavnih 2007. godine. 

Hotsport.rs