Tri opcije za kraj ABA lige

Svako od predstavnika klubova zagovara svoju opciju, a kako vreme odmiče, tako se i sužava prostor za manevar i više mogućnosti za konačnu odluku

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Marko Jovanović/ A. Nalbantjan

Veo neizvesnosti nadvio se nad ABA ligom, koja je usled pandemije korona virusa prekinta kolo pre kraja regularnog dela, a sada je nepoznato kakav će ishod biti na kraju, da li će se ona uopšte završiti, ako da u kakvom formatu, i ako ne, kako će se aktuelna sezona registrovati.

Sastanak čelnika klubova koji je održan prošle nedelje nije doneo nikakvu odluku, niti konkretan predlog i osim rasprava pojedinih predsednika klubova i četvoročasovnog sastančenja, jedino što je zaključeno jeste da se čeka odluka Evrolige i da nakon toga reaguje i ABA liga i uskladi kalendar.

Samo dan kasnije, Evroliga je održala svoj sastanak, na kojem su donete odluke koje su možda i "zakucale ekser" u ABA ligu i planove za nastavak sezone.

Naime, Evroliga je odredila da će nakjasnije do 24. maja odlučiti da li će se takmičenje nastaviti, a iznet je i konkretan predlog za skraćenu verziju završnice takmičenja, koja bi trebalo da se odvija između 4. i 26. jula za Evroligu i između 4. i 17. jula za Evrokup.

Prema planu Evrolige, ukoliko je moguć nastavak takmičenja, klubovi će biti u karantinu od 29. maja do 11. juna, a zatim do 2. jula na trening kampovima, da bi se od 4. jula nastavila borba za trofej.

Ima li prostora za ABA ligu i šta su najveći problemi?

1. Nema vremena za ABA u kalendaru ako se prati Evroliga

Sudeći po planu Evrolige, za ABA ligu ne bi bilo prostora čak do kraja jula, što bi faktički značilo da je sezona izgubljena. Jedina šansa jeste da Evroliga značajno ranije u prvoj polovini maja donese odluku da će se Evroliga odigrati, pa da se klubovi ABA lige ranije okupe, da ranije prođu karantin i kraće pripreme, te da onda odigraju F4 i reše na terenu pitanje šampiona.

Ukoliko Evroliga bude čekala do 24. maja da donese konačnu odluku, ABA liga nema nikakvu šansu i klubovi bi mogli jedino u toku trening kampova tokom juna da odigraju F4, ali bi onda i Zvezda i Partizan rizikovali svoj rezultat u Evroligi i Evrokupu, gde bi i pored promene formata takmičenja imali svoju šansu u nokaut sistemu ili nekoj vrsti modifikovanog F8 u Evroligi sa kvalifikacionim mečevima za timove koji nisu obezbedili četvrtfinale.

2. Igračima ističu ugovori na kraju juna, neki su već potpisali za druge klubove

Na sastanku ABA ligaša Miško Ražnatović je jasno stavio klubovima do znanja da neće moći da računaju na mnoge košarkaše po završetku juna jer im tada ističu ugovori, a mnogi su već i našli nove klubove i ne nameravaju da se vraćaju da igraju za klub u kojem im je ugovor istekao. Većina njih je sada u Americi i ostaje veliki znak pitanja da li će se u SAD pandemija stišati i da li će putovanja biti dozvoljena u periodu koji je jedini moguć za ABA ligu (do početka juna).

3. Hale pretvorene u COVID bolnice

I ukoliko bude prilike da se održi završnica ABA lige u bilo kom formatu, ostaje znak pitanja gde će se ona uopšte odigrati, jer su hale u Srbiji pretvorene u COVID bolnice. A nema naznaka da će se situacija tako brzo smiriti da se u nekoj od hala omogući igranje košarke na duži vremenski period (a tu treba dodati da je potreban i period treninga i pripreme pred nastavak sezone, ako ga uopšte i bude.

4. Problem sa 4. mestom i ko će imati kakav tim za eventualni F4

Pošto su mnogi klubovi već raspustili svoje timove, gotovo je sigurno da takmičenje ne može da se nastavi u smislu da se odigra poslednje kolo i da se odredi ko će biti na 4. mestu, Cedevita Olimpija ili Mornar, kao i ko će ispasti iz lige.

Cedevita Olimpija je već i raspustila svoj tim, tako da ona faktički i za eventualni F4 otpada i onda bi to mesto popunio Mornar, koji i ima bolji međusobni skor od tima iz Ljubljane.

Međutim, mnogim klubovima ne odgovara situacija sa odugovlačenjem oko konačne odluke, jer bi mnogi već sada raspustili timove, raskinuli ugovore i olakšali fukncionisanje. U suprotnom rizikuju velike gubitke, a postoji opcija da taj rizik bude uzaludan, ukoliko ne bude prilike da se na kraju i odigra završnica.

Koje su tri jedine opcije za završetak ABA lige i kome to odgovara ili ne odgovara?

1. Fajnal for kao jedina opcija da se pitanje šampiona reši na terenu

S obzorom na gore navedene opcije oko kalendara koji treba da se uskladi sa Evroligom, kao i problem sa ugovorima igrača, jasno je da ABA liga može da se nada šansi da ima nekoliko dana u kojima može da "uglavi" organizaciju F4 na kojem bi moglo da se reši pitanje šampiona.

Jasno je da ovo ne bi odgovaralo Partizanu, kao timu koji je tokom regularnog dela sezone izborio 1. mesto i prednost domaćeg terena, koji u ovom slučaju neće imati, jer publike neće biti, a pitanje je da li će se mečevi i igrati u Areni, gde crno-beli igraju utakmice, kao i da li će se uopšte igrati u Beogradu, jer su hale sada COVID bolnice. Isti je slučaj i sa halama u Crnoj Gori, odakle bi trebalo da dođu preostala dva učesnika F4.

Ipak, iz ovoga bi definitivno Budućnost i Mornar mogli da izađu kao najveći dobitnici, jer bi bi im igranje pred publikom u klasičnom smislu na 3 dobijene utakmice značajno otežalo posao protiv Zvezde i Partizana. Ovako, u jednoj utakmici je sve moguće, još kada ne postoji prednost publike i možda i domaće hale, šanse dodatno rastu.

2. Proglašenje šampiona po trenutnoj tabeli

Ovo je opcija koju zagovara Partizan, koji želi da naplati dobre igre i rezultate iz regularnog dela prvenstva. Međutim, problem je što se često u prošlosti dešavalo da 1. mesto u regluarnom delu ne znači ništa i da na kraju u plej-ofu drugi tim dođe do titule.

Znajući kakvi su odnosi između klubova i tenzije među predsednicima, teško je očekivati da Crvena zvezda i Budućnost blagonaklono gledaju na ovu opciju. Takođe, Crvena zvezda je već podnela tužbu protiv ABA lige, jer se navodi da trenutno funkcioniše u suprotnosti sa osnivačkim aktima ABA lige, te da odluke nemaju pravnu snagu.

Nije isključeno i da ukoliko ABA liga za zelenim stolom dodeli titulu Partizanu, da ova odluka bude sudski osporena i na međunarodnom sudu, a utisak je da osnova za to postoji posle tužbe Trgovačkom sudu u Zagrebu.

3. Poništavanje sezone i Zvezda u Evroligi

Ovakvu opciju na sastanku predsednika ABA lige najavio je prvi čovek Budućnosti, Dragan Bokan, koji je rekao da će, ukoliko ne dođe do dogovora klubova, ukoliko se ne odigra završnica, niti Partizan za zelenim stolom dobije titulu, ABA liga biti poništena i da će predstavnik u Evroligi biti isti kao i prošle godine - Crvena zvezda.

Jasno je da Zvezdi odgovara trenutni "status quo" i odugovlačenje sa donošenjem konačne odluke i što Evroliga kasnije bude donela odluku, to je Zvezda bliža učešću u Evroligi naredne godine kao predstavnik ABA lige usled poništenja sezone.

Partizan bi iz ovoga izašao kao najveći gubitnik, ali ukoliko budu iscrpljene sve mogućnosti za odigravanje F4, zbog trenutnih odnosa među čelnicma ABA lige, veće su šanse da sezona bude poništena, nego da se crno-belima titula dodeli za zelenim stolom.

U tom slučaju bi Partizanu jedina šansa da se domogne Evrolige naredne sezone bio Evrokup, gde je obezbedio četvrtfinale i trebalo je da igra protiv Uniksa pre nego što je takmičenje prekinuto zbog pandemije korona virusa.

Vi u anketi i u komentarima možete da kažete šta je po vašem mišljenju najbolja opcija za zavšetak ABA lige.

Telegraf.rs