Terzićev intervju: “Za jedne sam Terza magija, za druge mafija”

Prvi čovek Crvene zvezde govorio je o mnogim temama

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić gostovao je u "Telkastu", gde je govorio o mnogim temama, i osvrnuo se na konkurenciju, i uspehe koje crveno-beli beleže godinama unazad.

Pre dva dana sam se video sa mojim prijateljem Zdravkom Mamićem. Sve što on radi, tako ne treba da se radi. Savetujem ga, a sličan sam njemu. Samo što ja pokušavam da se kontrolišem. Sa novinarima niko rat nije dobio, tako da ne gajim iluziju da treba ulaziti u sukob. Ćutiš i progutaš. Toliko je loših stvari ispričano o meni da više ništa ne može da me iznenadi - počeo je Terzić, pa nastavio:

Istakao je generalni direktor crveno-belih da je jedino merilo uspeha rezuiltat.

- Rezultat je jedino merilo kvaliteta. Terzića možeš da voliš ili ne voliš, sve je to subjektivno, ali imam rezultat. Prvo što sam uradio kada sam došao u Zvezdu jeste da sam na velikoj tabli u kancelariji napisao da je najveći rizik ne rizikovati. Ako budemo krenuli da radimo kako su nas učili u knigama, to je katastrofa. U klub me je zvao Aleksandar Vučić i rekao mi je da su mu potrebni kvalitetni ljudi, treba da dođeš da preuzmeš Savez ili Zvezdu. Jako je teško rukovoditi Crvenom zvezdom. Sad da dovedete generalnog direktora Bajerna ili Mančester junajteda ili Pari Sen Žermena, on bi treći dan pobegao iz Zvezde - istakao je Terzić, pa zaključio da ne bi bio tu gde jeste bez samopouzdanja.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Znao sam da mogu da se popnem na Mont Everest. Ili imaš predispozicije ili nemaš. Još te zove prvi čovek države. Normalno da sam odmah pristao. Dočekali su me svi na nišan. Od navijača, preko medija, ma svi. Govorili su ima on svoj OFK, plus sudski postupak, bio u bekstvu... Sećam se i naslova otišao Džajić, došao Terzić. Navijači to gledaju otišao jedan veliki Džajić, došao mali Terzić. Nije mogao biti lošiji tajming po mene, bio sam obeležen negativnim imidžom.

Kako ističe, najzaduženiji su najmoćniji.

- Barselona je najveći brend na svetu i u dugu je 1.200.000.000. Najzaduženija firma na svetu je ona koja je najmoćnija. To su Sjedinjene Američke Države. Ne gleda se uspešnost i moć neke kompanije, države ili kluba koliko si dužan, već koliko si moćan da stvaraš. Crvena zvezda je osposobljena da stvara velike pare, a to bi bilo nemoguće da nisam rizikovao i išao putem za koji bi mi svaki profesor rekao da to ne radim. Nemačka je dužna 0,86 svog BDP-a, Crvena zvezda je manje dužna od Nemačke. A, Nemačka je najstabilnija i najmoćnija država u Evropi. Kada sam preuzeo klub, dug je bio 64.000.000 evra i bio osposobljen da na godišnjem nivou pravi 8.000.000. danas smo na oko 38.000.000, a godišnje pravimo oko 55.000.000.

Zvezdi su svojevremeno revizori predviđali bankrot, a crveno-beli su postali redovan učesnik evropskih takmičenja, i uz to, naredne sezone igraće direkto u Ligi šampiona.

- Prvi dan kada sam došao pitao sam koja je najbolja revizorska kuća, doveli su najbolju. Dva meseca su gledali papire i kažu da Zvezdi nema spasa. Idemo bankrot, pa UPPR, pa treća liga. Pitao sam: ‘Zvezda u treću ligu?’ Kažu nema drugačije, Zvezda će se udaviti i tad sam rekao: ‘Ajde, sad se pomerite’. Tad je krenula ona čuvena priča, oko toga su pravili majice. Kasnije smo poslednjeg dana prelaznog roka prodali Rajkovića za 3.000.000, zatim malog Grujića i zavrtela se traka. Moraš da budeš šampion da bi se priključio i bio karika u lancu velike igranke evropske, gde su velike pare. Danas smo učesnici Lige šampiona i samo od Lige šampiona dobijamo 30.000.000 evra. Da nisam to uradio, nikada ne bismo bili deo te priče.

Istakao je Terzić da Zvezda nema konkurenciju u Srbiji.

- Zvezda dominira šest godina. Koga god da smo doveli za trenera, bili bismo šampioni. Odmakli smo svima, niko ne može da prati Zvezdu. Napravili smo organizaciju i sistem, ostvarujemo velike prihode. Zvezda je osposobila sebe da pravi novac, za njega mi možemo da dovedemo velike igrače. Već sam rekao da prvi put kada Zvezda ne bude šampion ja odoh iz Zvezde. Vrh sam piramide, šef parade, komandant i imam neograničena ovlašćenja. To bi značilo da sam pogrešio. Sad će biti sedma titula, onda osma, nema kraja. Hoću da budemo konkurentni u Evropi, hoću iskorak i da zvezdaši budu ponosni - zaključio je Terzić.

(Telegraf.rs)