TEKTONSKE PROMENE: Zvezdu i Partizan čeka PAKAO ako žele da igraju Ligu šampiona

Više ništa neće biti isto.

UEFA Liga šampiona doživeće značajne izmene koje bi trebalo da stupe na snagu od 2024. godine. One predviđaju izmenu grupne faze takmičenja, mogućnost ispadanja u Ligu Evrope, dok bi broj učesnika ostao nepromenjen.

Važno je istaći da je odbačen predlog o "zatvorenoj" Ligi šampiona, ali su i ovo promene koje idu na ruku velikim timovima.

Naime, i dalje bi se u grupnoj fazi nalazila 32 tima, s tim da je razlika u tome što ne bi bila podeljena u osam grupa, već bi postojele četiri sa po osam ekipa. Automatski bi se igralo 14 kola u grupnoj fazi.

Po četiri prvoplasirana sastava iz svake grupe bi se plasirala u osminu finala, pa bi se u nastavku, po nokaut sistemu, preko četvrtfinala, polufinala i finala, dobio pobednik Lige šampiona. Kao i dosad. To znači da je maksimum utakmica jednog kluba po sezoni bio 13, jedna više u odnosu na sadašnji kalendar, posledično tome za one najveće to ne bi bio problem. Uostalom, oni su i zagovornici ideje.

https://twitter.com/muradahmed/status/1136515338596753408

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Novost se tiče deljenja ulaznica za timove ispod četvrtog mesta. Poslednji tim iz svake od četiri grupe bi se preselio u Ligu Evrope (ne od proleća, nego za narednu takmičarsku godinu), dok bi šesti i sedmi iz svake grupe igrali međusobno neku vrstu baraža kako bi izbegli ispadanje iz Lige šampiona i sačuvali mesto u eliti za sledeću sezonu.

Tako bi se dobila preostala četiri tima, koja bi uz četiri poslednjeplasirana iz svake grupe završila u Ligi Evrope.

Inače, najelitnije evropsko takmičenje za sezonu 2018/19 osvojio je Liverpul, trijumfom u finalu na "Metropolitanu" nad Totenhemom od 2:0.

srbijadanas