Sve o NBA pojačanju Crvene zvezde

Crvena zvezda je ovog leta imala veoma zanimljiv prelazni rok u košarci.

Nakon dovođenja Džejmsa Gista i Derika Brauna kao nosilaca igre, povratka Čarlsa Dženkinsa i Ognjena Kuzmića, te zadržavanjem većeg dela igračkog kadra iz prošle sezone, očekivanja među navijačima su bila velika po pitanju dovođenja novog plejmejkera. Izbor je na kraju pao na Lorenca Brauna- bivšeg NBA igrača.

Međutim, Lorenco Braun, iako je bio i najkorisniji igrač G lige u sezoni 2017 – 2018, igrajući za filijalu Toronta, Raptorse 905, nikada nije dobio pravu priliku da pokaže da je igrač na nivou najjače košarkaške lige na svetu i njegov dvogodišnji period igranja u Torontu, gde je odigrao ukupno 36 utakmica za prvi tim, a ostatak u razvojnom timu, se neslavno završio u januaru 2019. godine. S toga se postavlja pitanje, da li Lorenco Braun ima kvalitet koji je potreban Zvezdi i da li se radi o igraču koji pravi razliku?

KARIJERA

Lorenco Braun je rođen 26. avgusta 1990. godine. Završio je North Carolina State univerzitet gde je nastupao za njihovu koledž ekipu Wolfpacks. Karijeru u NBA ligi je započeo u Minesoti 2013. godine kao 52. pik i u toku svoje karijere je nastupao za Filadelfiju, Minesotu i Finiks, kao i za ekipu Grand Rapids u G ligi. Nigde se nije preterano istakao, pa je 2016. godine otišao da igra u Kini, nakon čega je potpisao two way (dvojni) ugovor sa Torontom.

Kao što smo već gore napomenuli, najbolju sezonu je imao 2017 – 2018 godine kada je novi trener razvojne ekipe Toronta 905, legendarni Džeri Stekhaus, dao Lorencu Braunu puno slobode u igri, a takođe mu je dao i ulogu prvog plejmejkera ekipe, iako je do tada u karijeri Lorenco Braun uglavnom igrao na poziciji kombo beka. Te sezone je proglašen za najkorisnijeg igrača G lige i delovalo je kao da će Lorenco napokon dobiti svoje mesto u prvom timu Reptorsa. Međutim, sadašnji osvajači NBA lige su imali dovoljno kvalitetnih igrača na poziciji plejmejkera i nije bilo mesta za Lorenca, koga su u razvojnom timu takođe zamenili mlađi i talentovaniji igrači. Lorenco je zatim prešao u januaru 2019. godine u ekipu Gvanžu Lajons, gde je takođe nastupao sa puno uspeha. Crvena zvezda će mu biti prvi evropski tim za koji će nastupati.

IGRAČKI OPIS

Lorenco Braun igra prevashodno na poziciji plejmejkera. Napomenuli smo da je u toku svoje karijere uglavnom igrao na poziciji kombo beka. Međutim, Lorenco je najbolji kada ima loptu u rukama i kada ima slobodu da kreira za sebe i za svoje saigrače. Ima odlične fizikalije, visok je 196cm, što je fantastična visina za plejmejkera. S obzirom da je toliko visok, ima odličan pregled igre i vidi sve na terenu. Njegova visina je takođe bitna i zbog činjenice da je prosečan atleta i nije preterano brz (najbolji dokaz za ovo je utakmica između Toronta i Indijane kada je Lorenco pokušao da zakuca preko Majlsa Tarnera, centra Indijane i delovalo je kao da će uspeti, ali je odjednom ostao bez dovoljno odraza pa mu je Tarner na kraju ipak lupio rampu), tako da mu tih 196cm dosta znači kada ide u prodor. Jako dobro koristi svoje telo prilikom kontakta na polaganju, ima dobar balans u vazduhu, dosta dobro trpi kontakt igru i zna da izvuče faul na polaganju (i da završi uz faul). Ne plaši se da napadne visoke igrače, a takođe ima i pouzdan flouter.

Po pitanju kreacije, već smo napomenuli da je Lorenco čist plejmejker, ali da ume da kreira i za sebe, s obzirom da je dugo bio kombo bek. Zbog toga što je tek od skoro krenuo da igra na poziciji 1, još uvek nije našao balans između poena i asistencija. Međutim, još od početka karijere su ga krasili odlični instinkti za dodavanje, koje je u toku karijere razvio na zavidan nivo. Jako dobro kontroliše tempo igre i voli da igra u nešto sporijem ritmu. Odlično sarađuje sa visokim igračima, koje pronalazi pasovima od parket ili alleyup-ovima. U tranciziji je najkorisniji kada pravovremenim pasovima pronalazi igrače koji trče u kontri, ali pošto nije preterano eksplozivan, uglavnom ne završava sam u tranziciji.

Najveća mana mu je šut, koji je takođe poboljšao u poslednjih par sezona. Na početku svoje karijere je imao nekonstantnu mehaniku šuta i slabe procente iz igre, ali kako je uspeo da sredi mehaniku šuta, tako je i svoje procente iz igre podigao na preko 30%, što ruku na srce i dalje nije toliko dobar procenat za 3 poena. Međutim, Lorenco je u toku karijere u Torontu 905 počeo da uzima i da pogađa teške šuteve iz driblinga, a s obzirom da je bio primarna opcija u napadu, bio je prinuđen da često sam završava pri isteku napada, što se takođe loše odrazilo na njegove procente šuta. Biće interesantno videti kako će se prilagoditi na evropsku liniju za 3 poena.

Takođe, jedna od negativnih karakteristika je bio i nešto veći broj izgubljenih lopti, ali kao što smo rekli, Lorenco je bio glavna opcija u napadu u razvojnom timu Toronta tako da i ne treba da čudi nešto veći broj izgubljenih lopti.

U odbrani, Lorenco je sjajan igrač i bio je jedan od najboljih defanzivaca u G ligi. Koristi svoju visinu da maltretira niže bekove, veoma je košarkaški inteligentan i ima sjajne instinkte u odbrani, što se odrazilo kroz veliki broj ukradenih lopti u toku sezone. Kao mlađi igrač je patio od gubitka fokusa u odbrani, ali je kroz svojih 6 godina u NBA ligi mnogo unapredio svoju igru i u ovom delu. Biće odličan u tandemu sa Dženkinsom i sa Lazićem, naročito jer može da čuva obe bekovske pozicije.

Dakle, Lorenco Braun je igrač koji se savršeno nadovezuje na trenutni igrački kadar. Odličan je plejmejker, tako da nema sumnje da će dobro sarađivati sa našim visokim igračima, a naročito sa Gistom i sa Derikom Braunom sa kojima će sigurno razviti odličnu hemiju u pik&rol igri, što će terati protivničke odbrane da skupljaju u reketu, pa će se sigurno otvoriti prostor i za naše šutere (Dženkinsa, Berona, Dobrića…) kojima će Lorenco slati asistencije za otvorene trojke. Pored toga, s obzirom da se radi o izvrsnom defanzivcu, Zvezda će moći da rotira petorke koje mogu u odbrani da zaključaju protivnike i u Evroligi. Najzad, ne treba zanemariti i njegovu kreaciju u napadu. Iako se radi o igraču koji se nije dokazao kao šuter i kao atleta, Lorenco poseduje dovoljan kvalitet i da sam sebi iskreira poene, a ako ga ove sezone šut bude služio, to će otvoriti novu dimenziju u njegovom napadačkom arsenalu.

ZAKLjUČAK

Lorenco Braun će u Zvezdi imati ulogu kakvu do sada nije imao karijeri. Iako je u Kini i u G ligi imao dosta lopte u rukama, nivo košarke u Evroligi će sigurno predstavljati izazov za njega. Uvereni smo, pak, da Lorenco ima sve što je neophodno da i u Evroligi pruža partije na visokom nivou i mišljenja smo da je Zvezda dovela kvalitetnog igrača koji će Zvezdin bedem učini još tvrđim.

RSB