SVE JE GOTOVO: Brazilac stiže na ZAVRŠNE PREGOVORE

Žander Santana bi u naredna dva, tri dana (možda čak i u petak) trebalo da stigne na završnu rundu pregovora sa crveno-belima

Printskrin: Youtube/slworldteamportugal

Hoze Kanjas je stigao, čeka se Tomane iz Portugalije, Nikola Vasiljević i Radovan Pavkov su pojačali Crvenu zvezdu iz domaćeg šampionata, što znači da se kockice vezane za dolazak igrača u redove srpskog šampiona polako sklapaju.

Ostalo je još samo da se reši pozicija levog beka, uprkos tome što je Milan Rodić još u klubu. Međutim, svi su izgledi da povremeni reprezentativac Srbije neće dočekati 1. septembar u crveno-belom dresu.

Egipćanin Karim Hafez je otpao zbog problema sa ''trećom stranom'' i, kao što smo već pisali o tome, prvi pik Zvezde je Brazilac Žander Santana (30) iz kiparskog Pafosa.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Poslednje informacije glase da će Žander u naredna dva ili tri dana (možda čak i u petak) stići u Beograd na završnu rundu pregovora sa čelnicima Zvezde.

Žander Santana

Žander u dresu Pafosa Printscreen: Youtube/slworldteamportugal

Takav epilog indirektno je najavio i sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela.

Razgovaramo oko levog beka - bio je Mrkelni kratak odgovor na novinarsko pitanje šta se događa sa pojačanjem na toj poziciji.

Žander je svoju evropsku karijeru gradio u Portugalji gde je od 2011. do 2017, igrao za Oljanense, Žil Visente, Aveš i Moreirense.

U sezoni 2017/18 prešao je u kiparski Apolon i odigrao je 11 mečeva u Ligi Evrope. Potom se preselio u Pafos, a Vladan Milojević ga zna iz vremena kada je vodio Omoniju.

Najbolje partije pružao je u Avešu, kada je na 17 mečeva dao pet golova. Odigrao ih je 52 za Oljanense, a 27 za Apolon. Uz tri data gola. U Pafosu se i nije nešto naigrao fudbala.

Otuda i ne čudi zabrinutost zvezdaške javnosti da klub ne dovodio ''mačku u džaku.'' Pogotovo što se ''samba'' sa uspehom nikada nije igrala na beogradskoj Marakani.

Veliki broj brazilskih igrača je prošao kroz Zvezdu i malo ko (skoro niko) je ostavio neki zapaženiji trag.

Adilson i Vilijams su prva dvojica koji su 1998. stigli u Zvezdu. Prvi je odigrao 12, drugi samo četiri utakmice. Potom je nakratko član kluba bio i Fumasa. Pojavio se na jednim letnjim pripremama, pitanje je da li je uopšte i upisao neki nastup.

Potom je kao zamena za Žigića stiglo veliko ime - Ailton - ali i velika kilaža na njemu. Stari sjaj je izbledeo, odigrao je samo 13 utakmica uz četiri data gola. A prethodno je iz Rada došao Fabio da Silva.

Ailton da Silva, FK Slovan Liberec - FK Crvena Zvezda

Ailton u dresu Zvezde Foto: Profimedia/CNC - sport

Eli Tadeu, Edgar, Kleo, Žozeizla Fereira i Džeferson da Silva su sledeći kontigent Brazilaca, a jedino je Kleo ostavio solidan utisak. Ipak, nije zadovoljio čelnike kluba i uzeo ga je Partizan. Ostalo je istorija...

Kadu i Savio su igrali kod Vladimira Petrovića Pižona, dok je ovaj prvi najbolje partje pružao kod Roberta Prosinečkog.

Evandro, Vinisijus Pašeko i Mezenga su takođe bili kod Robija, a sem donekle ovog prvog ostali nisu praktično ni vredni pomena.

FK Crvena zvezda - FK Metalac, Bruno Matos

Bruno Matos u dresu Zvezde Foto: Marko Todorović

Bruno Matos je 2015 stigao iz Novog Pazara i otišao je sledeće godine posle sedam utakmica i jednog gola. Od samog pomena imena štopera Edsona svim navijačima Zvezde se diže kosa na glavi, dok je Rikardinjo bio sledeći koji je ''sleteo'' na Marakanu.

Ni Klinci Viveiros i Ze Markos nisu uspeli da se dokažu u Zvedzi, kao i ni Džonatan Kafu. Osim Ailtona, definitivno najzvučnije ime. Ali... samo devet utakmica i dva gola, dok na proleće nije ni bio u sastavu.

Svi Brazilci u Zvezdi:

Adilson (1998) – 15 utakmica, bez gola
Vilijams (1998) – 4 utakmice, bez gola
Fumasa (1998) – bez utakmice
Fabio da Silva (2005) – dve utakmice, bez gola
Ailton (2006) – 15 utakmica, četiri gola
Eli Tadeu (2006) – 10 utakmica, bez gola
Edgar (2008) – 10 utakmica, dva gola
Kleo (2008) – 24 utakmice, 12 golova
Žozeizla Fereira (2009) – 12 utakmica, bez gola
Džeferson da Silva (2009) 8 utakmica, bez gola
Kadu (2009) – 104 utakmice, 25 golova
Savio (2009) – 45 utakmica, četiri gola
Evandro (2010) – 49 utakmica, 16 golova
Bruno Mezenga (2011) – 18 utakmica, 5 golova
Vinisijus Pašeko (2011) – dve utakmice, bez gola
Bruno Matos (2015) – sedam utakmica, jedan gol
Edson (2016) – sedam utakmica, bez gola
Rikardinjo (2017) – devet utakmica, jedan gol
Ze Markos (2017) – nije debitovao
Mateus Viveiroš (2017) – nije debitovao
Žonatan Kafu (2018) – devet utakmica, dva gola

Telegraf.rs