SVAĐA SA DUŠKOM!? Spekulacije povodom raskida saradnje Bjelice i Crvene zvezde, šta je pravi razlog!?

Saradnja koja zvanično nije ni započeta okončana je na neslavan način.

Želeo je Nemanja Bjelica da odličnu igračku karijeru završi u voljenom klubu ali na kraju nije uspeo ni da zabeleži nastup na nekoj zvaničnoj utakmici.

Iako se na Malom Kalemegdanu još uvek nisu oglasili, javnost je obaveštena o tome da proslavljeni srpski košarkaš neće ostati u Crvenoj zvezdi, uprkos sklopljenoj saradnji i dogovoru u vezi sa njegovim povratkom u redove crveno-belih.

Njegovo odsustvo iz ekipe pred početak klupske sezone i gostovanja Igokei obrazloženo je povredom prekaljenog srpskog igrača bez nekih detaljnijih informacija.

Sumnja u zvaničnu verziju pojavila se odmah, s obzirom na to da je Bjelica odigrao poslednji pripremni turnir crveno-belih u Nikoziji na Kipru i da je na njemu fizički delovao sasvim korektno, s obzirom na to da je u prethodnoj sezoni dugo pauzirao oporavljajući se od povrede lista.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Videlo se da je kilažu doveo na željeni nivo, kao i da je vrlo svež i motivisan. Uostalom, pre potpisa takozvanog jednogodišnjeg ugovora sa Zvezdom, Bjelica je prošao neophodne lekarske pregleda u okviru kojih su uključene i razne vežbe kako bi se utvrdila motorička spremnost igrača.

Nije ni posmatrao mečeve u Areni

Bjelica nije otputovao sa ekipom u Laktaše, a u civilu, pored klupe, nije potom sa ostalim saigračima posmatrao mečeve u Beogradskoj areni. Protiv Cedevita Olimpije nije sedeo pored svog prijatelja Miloša Teodosića, koji je, takođe, u civilu uživao u predstavi svojih saigrača.

Prvi znak pored puta sumnje pojavio se kada Nemanja Bjelica na sajtu Evrolige nije imao broj na dresu, kao ni Stefan Lazarević. Navodno je problem bio tehničke prirode, međutim, kada je Lazareviću napisan broj na dresu, ista korekcija nije napravljena na primeru Nemanje Bjelice.

Takođe, ni na tradicionalnom medija deju u organizaciji Evrolige Nemanja Bjelica se nije oglašavao, što je bilo veoma čudno, posebno jer je prethodno obavio sve neophodne obaveze u vezi sa fotografisanjem za potrebe elitnog takmičenja.

Jeste bilo tačno da je tog dana imao zakazane kontrolne preglede, ali je krajnje nesvojstveno za takav vid događaja da prethodno jedino on i Miloš Teodosić nisu davali izjave okupljenim novinarima.

Prošlog leta odbio ponudu Željka Obradovića

Kada je 2010. godine odlučio da napusti Crvenu zvezdu, koja je tada bila u teškom finansijskom stanju, Nemanja Bjelica je prihvatio ponudu Baskonije koju je tada vodio Duško Ivanović.

Gledano sa strane, delovalo je da je povratak Bjelice na Mali Kalemegdan bio u korelaciji sa činjenicom da je na mestu šefa struke upravo Duško Ivanović. Očekivalo se da će crnogorski stručnjak imati razumevanja za fazu karijere u kojoj je bio srpski košarkaš po odluci da posle šampionske sezone u Golden Stejtu stavi tačku na NBA karijeru i vrati se u Evropu.

Iako je leta 2022. imao brojne ponude, između ostalog i Partizana, Bjelica se zahvalio pozivu Željka Obradovića da ponovo sarađuju, ne želeći da time razočara navijače Crvene zvezde.

Nažalost, povreda ga je sputala da u Fenerbahčeu pokaže svo svoje umeće, ali se nadao da bi u Crvenoj zvezdi mogao da ponovo uspostavi sjajnu konkeciju sa navijačima, koju je imao u prvom mandatu od 2008. do 2010. godine.

Ipak, odnos i komunikacija sa trenerom Ivanovićem nisu bili na željenom nivou. Sa više strana se moglo čuti da Bjelica nema adekvatan tretman na treninzima. Tokom pojedinih iscrpljujućih vežbi i za košarkaše u idelanim igračkim godinama, a ne za nekoga u 35. sa nedavnom prošlošću oporavka od teške povrede, Bjelica je jedini u konkurenciji najstarijih igrača, do iznemoglosti radio ponavljanja što mu se nikako nije dopadalo.

Do tačke pucanja navodno je došlo kada je Ivanović predložio Bjelici da u naredna dva do tri meseca radi individualno, van ekipe, pa da se, u slučaju sticanja optimalne forme, priključi saigračima.

Proslavljenom srpskom igraču se takav predlog nije dopao i do razlaza je moralo da dođe.

U Crvenoj zvezdi su svo vreme izostanak Nemanje Bjelice pravdali povredom, međutim takvi argumenti su od starta delovali nedovoljno ubedljivo.

Nekadašnji reprezentativac Srbije potpisao je jednogodišnji ugovor sa crveno-belima, uz prethodno dogovoren oblik raskida saradnje sa Fenerom na osnovu kojeg mu je isplaćeno 80 odsto novca jer je imao aktivnu saradnju sa turskim velikanom i za takmičarsku 2023/24.

Danas.rs