Superliga među najmanje neizvesnim na svetu

Srbija je na ovoj listi zauzela deveto mesto na svetu, a peto u Evropi

Volimo da kažemo da naše domaće prvenstvo napreduje iz sezone u sezonu, ali i dalje imamo zaista preveliki broj utakmica, na kojima se pobednik gotovo već unapred zna zbog prevelikih razlika u kvalitetu između timova koji se nalaze u samom vrhu tabele u odnosu na one koji se bore za opstanak.

To je nekako postalo još izraženije sada kada se u Linglong Superligi nadmeće ukupno 20 klubova, a potvrda je stigla iz Fudbalske opservatorije (CIES) koja je sprovela istraživanje koliko utakmica je u nacionalnim šampionatima završeno ubedljivim pobedama neke od ekipa. Kao parametar su uzeti susreti na kojima je jedan od timova slavio sa tri ili više golova razlike.

I podatak koji nikako ne može da ohrabri navijače u Srbiji jeste da taj procenat u Srbiji iznosi veoma velikih 20,4 odsto. Dakle, gotovo svaka peta utakmica u našem prvenstvu završena je pobedom neke ekipe od bar tri gola razlike.

Jasno je da najveći deo tih susreta otpada na mečeve Zvezde i Partizana, ali ako pogledamo samo prethodno kolo, uočićemo da su još Mladost i Radnički iz Niša (4:1), kao i Čukarički i Spartak iz Subotice (5:1) odigrali po jedan takav duel. Uz to, Partizan je dobio Metalac (3:0), a Zvezda je slavila protiv Napretka u gostima (1:4). Što će reći da je 4/10 utakmica minulog kola upalo u obračun.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ono što je naročito zanimljivo jeste da je četvrto mesto zauzela nemačka Bundesliga, u kojoj se 20,9 utakmica ove sezone završilo pobedom nekog kluba sa tri ili više golova razlike. Zanimljivo je da u poslednjem kolu nije bilo takvog meča, ali da je u rundi pre takav epilog mogao da se vidi na četiri duela od ukupno devet, koliko ih se svake nedelje igra u Nemačkoj.

FK Bajern Minhen

Na pobedničkom postolju nalaze se liga Velsa (22,3%), a odmah iznad je Austrija (23,5%), gde svakako Salcburg kvari statisiku, mada nije zgoreg pomenuti da su ove sezone Rapid iz Beča i LASK doprineli takvoj statistici. Ubedljivo prvo mesto pripalo je Moldavcima u čijoj se ligi čak 31,3% utakmica završava na već pomenuti način, a znajući da tamo Šerif dominira već godinama unazad, taj podatak ne treba ni da čudi. Dovoljno je reći da poslednjeplasirani Kodru ima gol-razliku 17:90, a vodeći Šerif 75:6 posle 26 odigranih kola.

Ako ćemo da govorimo o prvenstvima u kojima se igra najneizvesnije, prvih nekoliko mesta zauzele su uglavnom zemlje iz našeg komšiluka. Tako je Albanija na prvom mestu sa 8,8%, prate ih Slovenci i Severni Makedonci sa po 9%, dok je od onih najjačih liga najujednačenije u Španiji, gde se samo 11,4% utakmica završava veoma ubedljivom pobedom.

Srbija ne može da se pohvali ni kada je reč o svetskoj rang listi, jer pored već pomenute četiri zemlje, samo još četiri su uspele da se „uguraju“ ispred. To znači da se manje neizvestan fudbal igra još samo u Hondurasu, Kataru, Emiratima i na Solomonskim ostrvima, što priznaćete, nije baš društvo u kojem želimo da vidimo našu ligu. Kada je reč o ovim poslednjim, u njihovoj ligi se čak 37,3 odsto utakmica završava trijumfima sa tri ili više golova razlike.

Na svetu, ubedljivo najveća neizvesnost vlada u ligi Kolumbije, u kojoj se samo 4% utakmica završi ubedljivim trijumfom neke ekipe, a o tome može posvedočiti tabela, gde prvih devet ekipa na tabeli razdvaja samo šest bodova. Pozitivna stvar za te klubove je što će osam obezbediti plej-of.

(Telegraf.rs)