Stiže novi plejmejker za EVROLIGU?

Košarkaši Crvene zvezde muški su se “potukli” sa renomiranim Real Madridom koji je u “Areni” dobro uzdrman u trećoj četrvtini, ali je onda trojkaškim rafalom u četrvtoj u režiji Ljulja i Fernandeza, sebi obezbedio laganu pobedu pred 17.000 navijača.

Glavni utisak i posle ove utakmice je isti onaj koji je preovladao posle svake dosad: ova Zvezda ima ozbiljan potencijal koji će isplivati u punom zamahu tek kada se poslože još neke kockice.

LORENCO NE MOŽE SAM, MUČENJE NENADIĆA I ŠTA ĆE BITI SA ČOVIĆEM

Filip Čović

Filip Čović je bio van konkurencje za meč protiv Reala; Foto: Marko Jovanović

Na momente, igra crveno-belih bila je po ukusu navijača, poletna u oba pravca, tečna i efikasna u napadu, čvrsta u odbrani, ali utakmica traje 40 minuta, a Zvezda je barem 20 “lutala” u pokušajima da uhvati napadački ritam, i to u otežanim uslovima – sa bukvalno jednim plejmejkerom.

Lorenco Braun je proveo na parketu 37 minuta, pošto trener Gavrilović za ovaj put nije “skidao” osporavanog Filipa Čovića, a pokušaj da se Nenadiću dodeli uloga drugog organizatora igre završila se fijaskom.

U trenucima kada je Nenadić bio na parketu, ukupno tri minuta, Zvezdina napadačka igra se doslovce raspala. Nije postojala. Bilo je čak neprijatno gledati Nenadićevo mučenje u prevođenju lopte, potpunu nemoć i agoniju kada treba ostvariti prednost nad čuvarom, organizovati akciju, tako da je u kriznim momentima, a to je bilo svaki put, zvao Kuzmića u blok, a onda predavao loptu prvom saigraču do sebe i sklanjao se “da ne smeta”.

Real je u baš toj fazi utakmice eskpresno podigao prednost, pa Gavriloviću, kome su i navijači negodovanjem sugerisali, nije preostalo ništa drugo nego da vrati Lorenca, a Nenadića pošalje nazad na klupu odakle je ispratio ostatak meča.

lorenco braun

Foto: MN Press

Braun je, mora se i to reći, odigrao na vrlo visokom nivou (14p, 6sk, 6as), opravdao je očekivanja i deluje da će od njega navijači tek videti prave partije, ali samo sa njim ne može se u nastavku sezone. Previše je utakmica u opticaju da bi jedan plejmejker sve izneo na svojim plećima. Bio bi to pucanj u koleno u nastojanju da se ostvare zacrtani takmičarski ciljevi.

Pitanje koje se nameće posle meča sa Realom je i kakav je status Filipa Čovića? Osporavani plej sasvim solidno “pliva” u ABA konkurenciji, ali je Evroliga već nešto daleko zahtevnije za iskusnog plejmejkera. Viši nivo košarke.

Kakve korake treba očekivati od Zvezde?

Najrealniji scenario, ako se sagleda trenutna situacija na pravi način, je da će rukovodstvo kluba sa Malog Kalemegdana krenuti u potragu za “bekap” opcijom na poziciji plejmejkera. To je definitivno prioritet i imperativ nakon eksperimenta sa Nenadićem i Gavrilovićevim ignorisanjem Čovića protiv Reala.

Kada već govorimo na temu organizacije igre, valja pomenuti i to da je Zvezda u četvrtak uveče bila lišena važne pomoći Dejana Davidovca, kome plejmejkerski zadaci nisu strani, međutim ni on ne može biti rešenje na duže staze za “goruću” poziciju.Play VideoAko želite da gledate video boljeg kvaliteta, molimo vas isključite bloker reklama (Ad Blocker)1:16

“MISTERIJA” DERIK BRAUN – DA LI ĆE BITI ŠILBOVAN?

Postoji još jedan kadrovski problem sa Zvezdom u ovom trenutku, istina bezbolniji od situacije sa plejmejkerima, ali ipak problem koji tinja i se ne sme zanemariti.

Dok se jedan Braun polako pozicionira kao lider tima, drugi se čeka – a pitanje je koliko Zvezda može da čeka Derika. Bivši krilni centar Efesa stigao je letos kao igrač sa ozbiljnim evroligaškim pedigreom, kao takav veliko pojačanje, ali je do sada malo toga pokazao. U međuvremenu stigla ga je i povreda kolena zbog koje je bio “u civilu” i protiv Reala.

Derik Braun

Derik Braun se i dalje nije oporavio od povrede; Foto: Marko Jovanović

Koleno je tokom karijere pravilo Braunu probleme, a gotovo godinu dana pauze bez igranja uticalo je na to da obnovi povredu posle prvih napora u Zvezdi. Trenutno je još neizvesno kakva će biti situacija sa njegovom povredom, jer se čekaju novi pregledi koji će dati odgovor koliko će još biti van stroja. To može biti i narednih desetak do 20 dana. Ali, i kada se vrati na teren, čeka ga neizvesna sudbina.

Tri utakmice je odigrao Braun u Evroligi ove sezone, sa prosečnom minutažom od 9.58 minuta po meču i 4 poena u proseku što je zaista ispod svih standarda.

Zato se sve češće može čuti po košarkaškim kuloarima, a slična su razmišljanja i navijača, da bi Braun u najskorije vreme mogao biti “šilbovan”. Podsetimo, biti šilbovan je glagol koji je svojevremeno iskovan na Malom Kalemegdanu kada je Zvezda, tada sa Dejanom Radonjićem kao šefom, uručila otkaz Amerikancu Blejku Šilbu zbog neubedljivih igara i neispunjenih očekivanja.

Ukoliko, ipak, Braun “proigra”, bila bi to sasvim druga priča. Zvezda bi sa njim dobila moćno oružje u nastavku sezone, mada će sada tek morati da “zapne” u borbi za mesto u timu pošto je konkurencija u reketu Zvezde paklena.

Telegraf.rs