Statistika koja pokazuje koliko Zvezda ima moćnog štopera

Večiti rivali nemaju čime da se pohvale kada je u pitanju sinoćni meč, statistka potvrđuje bledu igru golgetera, a dominantnu ulogu štopera. Konkretno Strahinje Erakovića i Nemanje Miletića

Detaljna statistika sa 167. večitog derbija koju smo imali na uvidi zahvaljujući specijalizovanoj platformi InStat ogolila je brojne nedostatke u igri Crvene zvezd i Partizana na stadionu Rajko Mitić.

Golim okom je bilo vidljivo da je kvalitet fudbala deleko ispod onog koji su večiti umeli da prezentuju u evropskim mečevima ove sezone, a sam statistika taj utisak čini još drastičnijim.

Ono što smo i ovako znali, potvrdio je i InStat, a to je da su štoperi dva tima bili najjače karike meča, a napadači njen najslabiji deo. Za nijansu najveći indeks od svih igrača imao je Strahinja Eraković (269), a odmah iza njega bio je Nemanja Miletić (265).

Upravo njih dvojica na brutalan način su rešavali duele sa protivničkim napadačima. Eraković je bio na 84 odsto uspešnosti (16/19), a Miletić na 72 odsto (13/18). Njihovi najbliži saradnici Aleksandar Dragović i Igor Vujačić su bili nešto slabiji. Reprezentativac Austrije je bio na 61 odsto (11/18), a Vujačić na 64 procenta (16/25).

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Kada se okrenemo napadačima dobijamo poražavajući učinak. Golgeter Crvene zvezde Ohi Omojiuanfo dobio je tek tri od 18 duela sa protivničkim defanzivcima ili svega 17 odsto, što je najlošiji učinak od svih startera i većine igrača koji su ušli na teren u drugom poluvremenu.

Sa druge strane, Rikardo Gomeš je bio na 33 odsto (13/39), a Kvinsi Menig najbliži Ohiju sa 5/19. Mada, Holanđanin je mogao da upiše i asistenciju za gol, pošto je nakon oduzete lopte Sanogu ostavio loptu na tacnu Nikoli Terziću, ali je jedina velika šansa na meču sa obe strane, otišla u nepovrat zbog nepreciznog udarca.

Dominacija Erakovića i Miletića se ogleda tek u direktnim duelima. Eraković je u skoru sa Rikardom Gomešom dobio 10, a izgubio tri duela, sa Menigom ima 2-0, a sa TerzićemJojićemUroševićem i Lutovcem po 1-0. Upupno 16-3 za supetalentovanog štopera. 

Miletićev ukupan skor je 13-5. Sa Ohijem ima 5-0, sa Srnićem 2-0, sa Pavkovim 3-1, dok je nerešen ishod bio sa Kataijem (2-2) i Benom (1-1). Još bolji učinak u okršaju sa indisponiranim Ohijem ima Igor Vujačić (8-1).

Kada se na papir stave ukupni dueli na utakmici, tu nijedan tim nema čime da se pohvali. Domaćin je dobio 119 od 2019 duela ili 54 odsto, a gosti tek 100 ili 46 odsto. Poražavajuće deluje i učinak u ofanzivi. Crvena zvezda je imala 91 napad na meču, od čega su se samo četiri završila udarcem, dok je Partizan imao isto toliko od 80. Zvezda nijedan pozicioni napad nije završila udarcem (0/62), dok Partizan jeste sva svoja četiri od 55 napada.

Kada su u pitanju izgubljene lopte, tu prednjači Rikardo Gomeš sa 18. Slede Terzić i Kanga sa po 13, Aleksandar Katai je imao 12, po 11 Menig i Pavkov, a 10 Ohi. Tu treba imati na umu da su Zvezdini golgeteri igrali po 45 minuta. Da je Partizan, odnosno Aleksandar Stanojević, uspeo u svojim namerama da neutrališe Zvezdine najbolje igrače govori i podatak da je Mirko Ivanić učestovao u svega 37 napada svog tima i imao šest izgubljenih lopti. Odlični vezista iz Bačkog Jarka imao je svega 15 dodavanja, od čega je 10 bilo precizno, ali je jasno koliko je nedostajao njegov prepoznatljiv doprinos ekipi. U najviše napada kod Crvene zveze učestovao je Aleksandar Dragović (104), a potom slede Gelor Kanga (99), Milan Rodić (86) i Seku Sanogo (84). Zvezdin snažni vezista sa Obale Slonovače dobio je tek 52 odsto duela (13/25), što je takođe ispod njegovog preopoznatljivog učinka.

Kod Partizana je sličan problem imao Miloš Jojić, koji je učestvovao u 48 akcija svoje ekipe i izgubio devet lopti, od čega trina svojoj polovini, ali je imao i tri oduzete, od čega dve na Zvezdinom delu terena. Igor Vujačić je imao najviše učešća u napadima (92), a potom slede Nemanja Miletić (89), Marko Jevtović (70) i Saša Zdjelar (66)

Mozzartsport