Stankoviću su potrebna četvorica Senatora

Može Dejan Stanković da hvali borbenost ekipe – što bi u slučaju večitog derbija trebalo da bude podrazumevajući faktor, i taktički prikaz srpskog šampiona, ali je i on posle 90 minuta duela sa Partizanom verovatno spoznao da mu nedostaje suve klase.

Crvena zvezda, bar u ovom trenutku, više nije tim iz Lige šampiona, a novo podizanje standarda zahtevaće mnogo finansijskih sredstava i utrošenih živaca, jer je mladi stručnjak, kao i kompletan sportski sektor kluba, već u cajtnotu. Za Crvenu zvedu su evropske kvalifikacije već počele. I to ne baš na slavan način, jer su navijači otišli kućama jako nezadovoljni. Srpski šampion nije ponovo postigao gol protiv večitog rivala, produživši post na velikih 270 minuta.

Kada su krenuli sa serijskim uspesima u Evropi, na Marakani su stalno pominjali dugoročnu viziju i punjenje magacina, ali je jasno da Crvenu zvezdu početkom leta čeka bolna rekonstrukcija ekipe... U zemlji gde se Dejan Stanković profilisao kao veliko fudbalsko ime postoji izraz Senatori. Odnosi se na igrače koji drže tim iskustvom i kvalitetom, i mlađe saigrače čine mnogo boljim nego što zapravo jesu.

Tu staje cela filozofija Zvezdinog pogleda na 162. večitom derbiju. Crvena uzvezda je prošlog leta pogrešila sa igračima dovedenim za velike novce i projektovanim da budu nosioci igre.

Čim je stupio na dužnost Dejan Stanković je otpisao Kanjasa i Žandera, Van La Para je izdržao do priprema u Turskoj, Tomane je za sada u trećem planu, a Argentinac Garsija nije bio u protokolu za utakmicu protiv Partizana. Više nego jasan znak da mu Dejan Stanković ne veruje. Kada se tome doda da Ivanić tek sporadično dobija šansu, jasno je da će odgovorni iz Ljutice Bogdana početkom leta morati da budu brzi i nepogrešivi. Ako misle da u kvalifikacijama za Ligu šampiona budu konkurentni.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Neće to niko iz Crvene zvezde javno da kaže, ali posle Partizana targetirane su pozicije na kojima Dejan Stanković prosto mora da dobije pojačanja. I da ponovimo još jednom – ne novajlije, već pojačanja. Senatore koji će pomoći Željku Gavriću ili Veljku Nikoliću budu još hrabriji i kreativniji i značajno olakšati posao Dejanu Stankoviću.

MILUNOVIĆEVO MUČENJE I STANKOVIĆEV ZAHTEV DA ŠTOPER IGRA FUDBAL

To što je Milan Borjan ostao neocenjen samo donekle pokazuje da je odbrana Crvene zvezda odradila vrhunski posao. Tačno je da je Miloš Degenek bio raspoložen za igru i tuču karakterstičnu za poslednje okršaje sa Partizanom. Defanzivno Gobeljić i Rodić su odradili solidan posao, dok se Nemanja Milunović pošteno mučio i pogrešnmim dodavanjima podsetio navijače zašto je Bajern u Beogradu postigao šest, a Totenhem četiri gola.

Mnogo povrenja su imali u Milunovića na Marakani, verovali da će se posle nekoliko vezanih priprema ponovo dostići reprezentativni nivo, obzirom da je u BATE Borisovu kuburio sa teškim povredama kolena. I danas Milunović daje Zvezdi sigurnost u skok igri, ali ostalih pomaka gotovo i da nema. Jedan od Stankovićevih trenerskih postulata je da štoper mora da igra i mirnim prvim pasom pomaže veznom redu i oslobađa ga od pritiska.

 Jasno je da Milunović nije igrač takvog profila i da će kvalitetan centralni defanzivac biti jedan od prioriteta Crvene zvezde u letnjem prelaznom roku. I to pod uslovom da na Marakani ostane Miloš Degenek, kao najznačajniji igrač centralnog dela odbrane.

Odlaskom Marka Marina vezni red Crvene zvezde je dobio drugačiju fizionomiju. Ni bolju, ali ne i značajno slabiju, jer uz svo poštovanje bivšeg reprezentativca Nemačke on nema urođeno liderstvo. I opet se sve svodi na prežvakanu temu o odlasku Nenada Krstičića u AEK. Iskusni vezista, taktički edukovan u Španiji i Italiji, činio je znatno boljim Jovančića i Branka Jovičića... Stanković igrača sličnog karaktera i kvaliteta trenutno nema u svlačionici. A potreban mu je. Ostala je mala misterija posle povrede Sanoga kada će i u kolikoj meri snažni Afrikanac moći da pomogne timu... Ako se bude oporavio i bude nagovestio da je on ta „šestica“, Sanogo će sačuvati energiju sportskog sektora Crvene zvezde za jednako bitne stvari.

A pored štopera tu je i pozicija napadača. Može Ričmond Boaći da uđe dobro u derbi kao u nedelju veče, može i da postigne dvocifren broj golova do kraja sezone, ali posle serije povreda Afrikanac nije čovek u koga se možete pouzdati.

Prosto, njegova serija malera predugo traje i bilo bi pogubno da se na Marakani  odluče da gledaju nebo i mole se za Boaćijevo zdravlje tokom jula i avgusta. U fudbalu ne postoji nikakva garancija, ali crveno-beli već moraju da prelistavaju brojne skauting platforme i nadaju se da će iskopati igrača koji svaku polušansu pretvara u golove i garantuje Boaćijev učinak iz prvog mandata.

Kao Stankovićev Senator do sada se nametnuo El Fardu Ben. Reprezentativac Komorskih Ostrva je bio jedan od retkih sa vidljivim uticajem na igru. Uvek potreban Zvezdi, verovatno će napustiti Marakanu tokom juna. I ostaviti krater na tom mestu. Zato će Crvenoj zvezdi biti potrebno još jedno krilo, barem Benove klase. Kao i prava alternativa Milanu Rodiću.

Samo u tom slučaju projekat sa Nikolićem, Petrovićem i Gavrićem doćiveće konačan uspeh. Za sada idu u dobrom smeru, mada nije dobro kada su najmlađi ujedno i najbolji.

(Foto: Star Sport) Mozzartsport