Stanković računa na njih!

Postoji taj deo u autobiografskom izdanju Dejana Stankovića u kojem opisuje način upoznavanja sa Žozeom Murinjom u trening kampu Intera, i kako mu je veliki portugalski trener rekao da će biti njegova najveća opklada.

Zvezdaška javnost ne treba da padne na zadnjicu zbog trijumfa nad Ludogorecom, posebno što je bugarski šampion postao redovna zimska mušterija crveno-belih, ali dobra je stvar što su počele da se naziru Stankovićeve opklade. Ili ideje zbog kojih će biti spreman da rizikuje trenerski napredak.

Ne, nećemo o tome kako su odigrali predvodnici mladog talasa Veljko Nikolić i Željko Gavrić. Dvojac iz omladinske škole dobio je akontacionalnu podršku vrhuške kluba i sportskog sektora, i kao igrači takvog statusa moraće u dogledno vreme da počnu da prave razliku u kontinuitetu.

Za početak je više nego dobro što su pokazali stav da ne žele da se kriju iza iskusnijih kolega, iako su na drugoj strani bili igrači klase sa kakvom se do sada nisu susretali u karijerama. Bilo je prodora Gavrića, pokušaja da odigra jedan na dva sa odbranom bugarskog prvaka, nerviranja Sisinja, videlo smo na delu i primenjivu tehniku Veljka Nikolića, kada u prijemu pravi višak prostora. I taj njegov osećaj za igru i tačan pas… Sve to ne treba glorifikovati, jer su napravili mali korak u konačnom odrastanju.

Međutim, Dejan Stanković je napravio nešto veći korak. Crvena zvezda je u prvom poluvremenu izgledala kao tim, sposoban da sinhornizovanim pomeranjem zakrpi svaku rupu na terenu i ne ostavi mnogo prostora brzim bokovima Pavela Vrbe. Svima je u oči upao jak presing na kojem je Dejan Stanković insistirao 45 minuta. Zvezda je sa sedmoricom igrača uzela nebrojano mnogo lopti Ludogorecu, disciplinovano lovila greške i trkački izgledala vrlo moćno i potentno… Na tome će očigledno Dejan Stanković pokušati da izgradi novi identitet i ličnu kartu srpskog šampiona. Zahtevan i riskantatan zadatak, ali tempo iz duela sa bugarskim šampionom biće garancija mnogobrojnih pobeda u domaćem prvenstvu. Biće zanimljivo videti hoće li Stanković uspeti da još više podigne nivo trčanja i taj interval jakog presinga produži na 60 ili 90 minuta. Jer kad padne prvi presing nastaju ozbiljni problemi.  Jedino je to, uz tačan pas sa više rizika nedostajalo Crvenoj zvezdi u najjačoj proveri na Sredozemlju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

STANKOVIĆ NJEGOŠA PREPORUČIO INTERU

I pre nego što je postao trener Crvene zvezde Dejan Stanković je bio savršeno dobro upoznat sa igračkim opusom Njegoša Petrovića. Znao ga je kao kadetskog i omladinskog reprezentativca Srbije, jako talentovanog vezistu koji može da izraste u modernog gladijatora.

I danas se po beogradskim kafićima mogu čuti brojne priče kako je Dejan Stanković, čovek sa pedigreom u Italiji, preporučio Njegoša Petrovića lovcima na talentovane glave iz Intera. Baš u periodu kada su za mladog vezistu interesovanje pokazali I ljudi iz Bormuta… Na kraju se Petrović povredio i posle sezone u Radu pojačao Crvenu zvezdu.

Početak nije bio siv, ali daleko od toga da je Njegoš Petrović jesen odigrao u skladu sa renomeom jednog od najtalentovanijih vezista u Srbiji. Igrao je sa malo rizika, verovatno još nespreman za standarde velikog kluba i ponekad preterana očekivanja navijača. Međutim, izgleda da je Stanković spreman da se kao bivši vezista svetske karijere dobrano pozabavi Njegošom Petrovićem. Svedoče o tome slike sa Sredozemlja, ali i viđeno u sudaru sa Ludogorecom. Mladi srpski reprezentativac je stalno bio u sprintu, blzu lopte i defanzivno vrlo, vrlo pedantan. Odnosio je loptu i rivale bez faula, stigao dva puta da pripreti iz drugog plana… Dovoljno da podigne nivo samopouzdanja:
Njego, probaj uvek, šutiraj kada god možeš”, hrabrio ga je kapiten Milan Borjan.

BABIĆ ZA TRI NEDELJE SMRŠAO PET KILOGRAMA

Samopouzdanje je stavka koja je dugo vremena nedostajala Srđanu Babiću… Još je rano da se priča o potencijalnim starterima za duel protiv Čukaričkog, ali činjenica da je momak iz Banjaluke počeo duel sa Ludogorecom pre Nemanje Milunovića nešto govori. Nezvanične informacije kažu da mladi šef stručnog štaba želi da u postavi ima centralnog defanzivca koji se bolje služi levom nogom. Ako je to tačno - Srđan Babić ima idealnu šansu da resetuje karijeru.

Od 2017. godine kada je došao na Marakanu Babić je imao i svetle momente, ali je utisak da je propuštao šanse da se podigne na viši nivo. Da je ostao nedorečena akvizicija plaćena 750.000, projektovana za milionsku ponudu. Istina, nije imao Babić kontinuitet, ali je nekim sopstvenim greškama vozio karijeru u rikverc… Viđeno protiv Ludogoreca je bilo korektno, ali daleko od Babićevog projektovanog maksimuma. Posebno, što će Dejan Stanković insistirati da mu akcije počinju iz poslednje linije, i da štoperi tačnim pasovima otvaraju prostor. Videćemo hoće li mu u tome pomoći Babićeva leva noga. Treba napomenuti da je mladi štoper vrlo odlučan u nameri da se u potpunosi nametne. Tokom tri nedelje je smršao pet kilograma i imao idealne rezultate na testiranjima.

Mozzartsport