Stanković govorio o Piksiju “Dajte mu loptu – rešiće! Dajte mu generaciju – uspeće”

„Igrali smo sjajno tokom celog ciklusa, taktički smo bili perfektni, naterali smo Portugalce da odustanu od osnovne ideje“, poručio trener crveno-belih

Sada već davne 1998. godine jedan je bio mlada evropska zvezda u usponu. Drugi je pak bio „stara kajla“ i u četvrtoj deceniji života jedan od najvećih evropskih majstora.

Zajedničkim snagama Dejan Stanković i Dragan Stojković Piksi su gurali tadašnje Plave na Mundijalu u Francuskoj, kreirali i vođstvo nad Nemačkom u onoj kultnoj utakmici.

Danas, 23 godine kasnije, simultano postižu rezultate kao treneri na vrućim trenerskim klupama. Mlađi Dejan je postao već konstanta, neko ko je navikao navijače Crvene zvezde na uspehe, dok je Dragan Stojković Piksi iskreirao još jedno veliko čudo srpskog fudbala.

Za pobedu u Lisabonu zaslužio je naklon do poda, skidanje kape i čestitke sa svih strana... Jer malo ko je verovao da će Dragan Stojković Piksi skoro pa beznadežnu situaciju pre godinu dana, pretvoriti u euforiju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Međutim, Dejan Stanković u razgovoru za MOZZART Sport poručuje da su izdanja srpske reprezentacije u ovom ciklusu kvalifikacija slika i prilika Piksijevog karaktera i fudbalskog mentaliteta.

Gledao sam utakmicu i uživao. Stvarno sam bio ponosan na momke, jer je stvarno bio veliki užitak gledati onakvu reprezentaciju Srbije. Baš, baš moćno. Čestike svima, igračima, stručnom štabu... I naravno selektoru Stojkoviću. Znate, ja sam upoznao Piksija kao dete, bio mi je kapiten. Ono što smo videli tokom kvalifikacionog ciklusa, Piksi je bio kao igrač. Uvek da preuzme odgovornost kada je teško. Uvek je tražio loptu i da reši tako je i danas. Kao da je želeo svima da poruči „dajte meni generaciju“ i neće biti nikakvih problema“, poručio je u razgovoru za MOZZART Sport Dejan Stanković.

Jedan od najznačajnijiih igrača u istoriji našeg fudbala ne želi da uspeh reprezentacije, sagledava samo kroz 90 minuta dominacije u Lisabonu. Ključna reč u Stankovićevom razmišljanju je – kontinuitet.

„Bilo je odličnih utakmica reprezentacije u novijoj istoriji, da se tako izrazim 'pozitivnih iskakanja'. Desila se i ta Nemačka u Južnoj Africi. Ali sada smo tokom čitavog ciklusa bili fenomenalni. Da, glavni utisak je ovo što se desilo u Lisabonu. Za istoriju i dugo sećanja, ali jedna od najboljiih 'sekvenci' našeg nacionalnog tima bilo je drugo poluvreme protiv Portugalije. A onda je, što bi rekli Italjani, došao pik u Republici Irskoj. Tu smo odigrali fantastičan meč. Mogli smo da pobedimo sa 4:0 ili 5:0. Na kraju nam se sve pozitivno vratilo“.

Gol Mitrovića biće jedna od najsvetlijih tačaka u istoriji srpskog fudbala, ali Stanković je impresioniran trenerskim delom Dragana Stojkovića Piksija.

„To je bila perfekcija. Kako smo samo bili kompaktni, taktički pripremljeni. Odlično smo pokrivali prostor. Naterali smo Portugalce da rade ono što obično ne čine. Odustali su od pas igre i počeli da preskaču teren. To je jako, jako teško uraditi I tu sam bio zadivljen na koji način smo osvajali druge lopte. Dobili smo skoro svaki vazdužni duel, čime sam posebno bio impresioniran“.

Srbija se plasirala na Mundijal, Crvena zvezda i Partizan su na dobrom putu da prezime u Evropi i na taj način kompletiraju sliku savršene fudbalske jeseni za Srbiju.

„Rekao sam i na konferencijama da srpski fudbal ide uzlaznom linijom. Nekada nam samo nedostaje vreme“.

Mozzartsport