Šta sve pamtimo kod aprilskih večitih derbjia?

April više prija crveno-beloj strani Topčiderskog brda kada se pogleda statistika

Pred nama je 164. večiti derbi, duel koji može odlučiti ko će biti šampion Srbije za sezonu 2020/21. Kao uvertiru u duel između Crvene zvezde i Partizana koji je na programu 7. aprila od 18 časova, prisetićemo se statistike u dosadašnjim prvenstvenim derbijima koji su odigrani u aprilu.

Crveno-beli imaju malu prednost. Do sada su odigrana 32 večita derbija u aprilu, 13 puta slavila je Crvena zvezda, devet puta Partizan, dok je deset puta rezultat bio nerešen.

Meč se igra na stadionu Zvezde, a zbog pandemije korona virusa, neće biti navijača, što je bio slučaj i jesenas na stadionu Partizana.

Ove dve ekipe do sada su igrale 32 puta u aprilu, ovaj mesec bolje leži Crveno-belima. U poslednjih pet derbija, Zvezda je slavila dva puta, dva puta je bilo nerešeno, dok je Partizan jednom uspeo da dođe do pobede.

Na jednom aprilskom derbiju, 3. aprila 1988. na stadionu je bilo više od 70.000 ljudi što je i rekord večitih derbija.

Taj rekord se u skorije vreme sigurno neće oboriti zbog pandemije korona virusa.

Najubedljivija pobeda u "aprilskim derbijima" pripada Crvenoj zvezdi, koja je sa 4:0 slavila 8. aprila 1998. godine, kada je upravo Dejan Stanković dao dva gola uz čuvenu proslavu s improvizovanim "vozićem".

Druga najubedljivija pobeda crveno-belih u aprilu bila je 1982. u 70. večitom derbiju, kada su slavili sa 4:1 kao gosti.

Sa druge strane, Partizanov najubedljiviji trijumf u aprilskom derbiju viđen je u 154. večitom derbiju, 2017. godine, kada je briljirao Leonardo sa dva gola za trijumf od 3:1, koji je najavio i preokret u borbi za titulu, koja je za sada Partizanova poslednja pod vođstvom u čuvenoj sezoni sa Markom Nikolićem na klupi.

U svakom slučaju, očekuje nas spektakl i meč koji će mnogo toga odlučiti.

Telegraf.rs