Šta sve može Kangva doneti Zvezdi što Kanga ne može?

Gabonac bolji samo u pas igri, svi ostali parametri uglavnom na strani veziste iz Zambije

Angažovanjem Kingsa Kangve Crvena zvezda je započela postepeno renoviranje veznog reda, ali pre svega ozbiljno jačanje igračkog kadra na putu ka željenom ulasku u grupnu fazu Lige šampiona.

Fudbaler iz Zambije je definitivno onaj profil igrača koji je nedostajao Zvezdinom manevru. Radi se o takozvanom "box to box" veznom igraču, koji je u stanju ozbiljnom brzinom da prenese loptu sa svoje na protivničku polovinu, ali i da izađe kao pobednik iz brojnih duela sa protivničkim manevrom.

Vodeći ljudi sportskog sektora na stadionu "Rajko Mitić" veruju da će moći odlično da se uklopi u tandemima sa Gelorom Kangom, odnosno Sekuom Sanogom, u zavisnosti od stila igre protivnika i zahteva u igri Dejana Stankovića.

S obzirom da se radi o osmici, Kangva jepo profilu bliži Kangi, iako Gabonac ima potpuno drugačiji stil ige, oslanja se na organizaciju igre i kvalitetne pasove kojima pronalazi svoje saigrače na različitim delovima terena. 

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Kangva bi sa druge strane trebalo da bude neko ko će jednostavno menjati ritam utakmice, što je uostalom činio i u dresu Arsenala iz Tule u proteklom periodu. Vrlo je borben i odlučan, dosta se troši u duel igri i mogao bi brzo da pokupi simpatije Zvezdine igre.

Ovo je bio idealan trenutak da Kangu i Kangvu provučemo kroz "filter" napredne statistike zahvaljujući platformi Comparisonator. 

Svakako treba uzeti za rezervu činjenicu da se ovdašnja Superliga i ruska Premijer liga ne mogu uzeti kao adekvatne merne jedinice, pa smo pored samih prvenstava uporedili i Kangino učešće u Ligi Evrope sa Kangvinim parametrima u šampionatu Rusije.

Takođe, nije zanemarljivo ni to što je Gabonac igrao u ekipi koja je odbranila duplu krunu, dok je igrač iz Zambije ispao iz lige.

Gelor Kanga je u domaćem prvenstvu ostvario 31 nastup, dok je Kings Kangva odigrao 19 utakmica u Premijer ligi Rusije. Ukupni indeks je u značajnoj meri na strani Gabonca (620:452), a osnovna razlika se pravi u pas igri, gde je Kanga generalno dominantan.

Gabonac ima više pasova u proseku, a odličan je i u uspešnim dodavanjima, kao i primljenim pasovima. U prednosti je i kada su uspešna ključna dodavanja, duge lopte, kao i pasovi u završnu trećinu napada.

U ofanzivnim parametrima je prilično podeljen učinak. Kangva postiže više golova u proseku i ima više asistencija, uspešnije dribla i nešto preciznije pogađa okvir gola, dok Kanga nešto uspešnjije kreira opasne akcije i više šutira ka protivničkom golu. Slično je i u defanzivi. 

Kangva je bolji u oduzetim i presečenim loptama, ali i više gubi loptu na svojoj polovini i pred svojim golom. Ipak, generalno je uspešniji kada su u pitanju defanzivni zadaci, što i nije začuđujuće, s obzirom da Kanga često ume da se zaboravi u odbrani. Kada su u pitanju dueli, tu je apsolutna prednost na strani Kingsa Kangve. Vezista iz Zambije dobija više vazdužnih duela, ali i generalno duela u defanzivi i ofanzivi.

Ako bismo Kangin učinak iz Lige Evrope stavili kao jedan tas na vagi, a sa druge Kangvin učinak u Premijer ligi Rusije, tu onda ukupan indeks odmah prelazi na stranu reprezentativnca Zambije, iako Kanga i u ovom sličaju uspeva da zadrži prednost u pas igri. Gabonac je bolji u kratkim i dugim dodavanjima, kao i centaršutevima. Kada su u pitanju ofanzivni parametri, Gelor Kanga samo ima više šuteva u proseku, iako Kangva češće pogađa okvir gola. Doskorašnji igrač Arsenala iz Tule postiže više golova u proseku, ima više asistencija, bolji je u driblinzima i generalno je uspešniji u napadačkim akcijama.

Statistički parametri kažu da je Kings Kangva uspešniji i u defanzivi kada se uporedi sa Kanginim učinkom u Ligi Evrope prošle sezone. Ima duplo više oduzetih lopti u proseku, više presečenih dodavanja protivnika i manje gubi loptu, a ima i znatno više uspešnih defanzivnih akcija. Kada su u pitanju dueli, tu se ništa nije promenilo u odnosu na prethodno poređenje, pa je više nego jasno da je jedan od ozbiljnih kvaliteta novog prvotimca Crvene zvezde.

U svakom slučaju, biće zanimljivo videti Kangu i Kangvu zajedno na terenu, jer deluje da bi njihovi stilovi mogli uspešno da se dopunjuju tokom igre. Drugačiji su tipovi igrača, oslanjaju na svoje uže specijalnosti, koji su potpuno različite, tako da bi zajedno mogli da predstavljaju jedan "kompletan proizvod", ali i ozbiljan problem za protivnički manevar onda kada su u istom trenutku u igri. Sada će sve biti u rukama Dejana Stankovića i njegovog stručnog štaba, koji moraju da pronađu način da adekvatno ukomponuju evidentan kvalitet koji imaju u svojim redovima.

Mozzartsport