ŠTA STATISTIKA KAŽE? Hoće li bivši napadač Ajaksa biti dobar za Zvezdu?

Kapiten Zenita dominantan u svim parametrima u odnosu na konkurente, mada mu je Kasijera znatno bliži od sunarodnika iz Viktorije Gimarais. Estupinjan od napadača iz Sočija bolji samo u duel igri

Poprilično se zaoštrila konkurencija oko angažovanja špica ozbiljne fudbalske klase na stadionu Rajko Mitić, a sada je u prvi plan iskočio Mateo Kasijera iz Sočija.

Prema saznanjima Mozzart Sporta Crvena zvezda je sve resurse bacila na angažovanje kolumbijskog internacionalca, koji je u ovom trenutku bliži najvećem srpskom stadionu od Artjoma Dzjube i Oskara Estupinjana.

Stoga je došao idealan trenutak da kroz naprednu statistiku, zahvaljujući platformi Comparisonator,provučemo svu trojicu golgetera i upredimo im parametre iz ove sezone. Statistika može mnogo toga da otkrije, ali sa druge strane i da zavara trag.

Ipak, ovoga puta čini se da nema nikakve dileme: Artjom Dzjuba je čak i po učinku iz ove sezone, koja je bila jedna od njegovih najošijih u dresu Zenita, za klasu ispred dvojice Kolumbijaca. I to u svim statističkim parametrima.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Oskar Estupinjan oduševljava načinom na koji postiže golove u Viktoriji Gimarais, ali je po statističkim parametrima slabiji od sunarodnika Kasijere. Napadač Sočija ima više indeksnih poena, uspešnjiji je u ofanzivnim parametrima i pasovima, samim tim i učestvovanju u igri svoje ekipe, dok Estupinjan dominira samo u duelima. Napadač Gimaraisa nešto više postiže golove u proseku, ali zato nema nijednu asistenciju na 27 utakmica. Prosečno nešto više šutira, od čega pre svega glavom, ali je zato slabiji u driblinzima, kao i učestovanju u napadačkim akcijama.

Kasijera u proseku ima duplo više uspešnih pasova (17,65:8,29), takođe, ima i gotovo jedno ključno dodavanje po meču, što u Estupinjanovoj situaciji gotovo da i ne postoji. Daleko je uspešniji i kada su u pitanju dodavanja u poslednju trećinu terena, što pokazuje da mnogo više učestvuje u igri. Kao što smo rekli, napadač Gimaraisa dominira u duelima, pa tako ima duplo više dobijenih dela u vazduhu, ali i u defanzivi i ofanzivi. Jasno je da su to parametri koji mogu da budu ključni u ostavarivanju prednosti u pojedinim situacijama na protivničkoj polovini.

Ipak, čak i tako dominantan u duelima Oskar Estupinjan je inferioran po tom pitanju u odnosu na kapitena Zenita Artjoma Dzjubu. Gorostansni Rus bolji je u skoku i u defanzivi i u ofanzivi. Razlika u klasi se povećeva tek kada se pređe na druge statističke parametere. Dujuba ima više nego duplo veći ukupni indeks od Estupinjana. Čak i u ovoj sezoni ima veći prosek golova i više asistencija. Ima više driblinga, kao i više uspešnih napadačkih akcija.

Impozantno je videti kakvi su Dzjubini parametri kada su u pitanju asistencije. Ima 27,2 dodavanja u proseku po meču ove sezone, a Estupinjan 11,9. Takođe i duplo više uspešnih pasova, te znatno više primljenih lopti. Mnogi Dzjubu doživljavaju kao klasičnog sidraša, ali oni koji ga pomno prate tokom karijere znaju da je mnogo više od toga. Prosečno po meču ima 16,9 pasova u završnu trećinu napada, a Estupnjan 5,5, od čega je skoro 12 uspešno, a u slučaju Kolumbijca svega 3,65.

Ne menja se mnogo toga ni kada je u pitanju odnos Matea Kasijere i Artjoma Dzjube, mada je u ovom slučaju Kolumbijac mnogo konkurentniji u pas igri. Kasijera ima 17,65 uspešnih pasova po meču (Dzjuba 19,65), takođe, Kolumbijac ima i zavidan broj primljenih dodavanja (27,33). Kasijera je blizu i kada su u pitanju uspešna dodavanja u završnu trećinu napada (9,16:11,19). S obzirom da je Estupnjan bolji od Kasijere kada su u pitanju dueli, tu je još drastičnija razlika kada se uporede golgeteri Sočija i Zenita.

Jasno je da je Kasijera znatno bliži Dzjubi po učinku i onome što pruža na samom terenu nego Estupinjan, iako po fudbalskoj klasi objektivno ne mogu da stanu u isti koš. U svakom slučaju, crveno-beli bi dobili ono što traže, a to je ozbiljan napadač drugačijeg profila u odnosu na Milana Pavkova i Ohija Omoidžuanfa. Golgeter koji može da "produži igru" svog tima i bude aktivan učesnik svake akcije. E sad, da li napadač kao što je Kasijera može da garantuje i golove onda kada to bude najvažnije, u eventualnom plej-ofu Lige šampiona ili grupnoj fazi elitnog takmičenja, ostaje da se vidi, ali je realno očekivati da značajo poveća kvalitet Zvezdinog napada.

Mozzartsport