Šta se dešava sa Zvezdom? Gde škripi i da li je uopšte moguće ući u TOP 8?

Crveno-beli trenutno ne deluju kao pretendent za Top 8 Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su još jedan poraz u Evorligi, već četvrti u šest utakmica, i trenutno ekipa ne ide željenom putanjom koju je isplanirao novi trener Saša Obradović.

Čini se da su anomalije ovog tima najviše isplivale u porazu od Bajerna u Minhenu, gde se sporadično nije znalo "ko pije, a ko plaća", pa je poraz bio neminovnost protiv tima koji je Andrea Trinkijeri sasvim dobro upakovao od starta sezone.

Ono što je mnogim navijačima Zvezde "upalo u oči" gledajući meč u Bavarskoj je prenaglašena napadačka uloga novajlije Džonija O'Brajanta i njegove solaže u većem delu prvog dela igre.

Loptu gotovo da je bio "privatizovao" u svakom drugom napadu, bilo je perioda i kada je sam rešavao vezane akcije, iako je često imao i bolja rešenja u tim situacijama.

Nesumnjivo je da se radi o igraču visokog kvaliteta, ume O'Brajant da zablista, na kraju krajeva bio je najefikasniji igrač tima, ali stekao se utisak da je njegova partija stigla kao plod čiste individualnosti pre nego rezultat timskog rada čitavog tima.

Pitaju se navijači najviše šta je sa Džordanom Lojdom.

Igrač koji je dizan u nebesa, s pravom, posle uvodnih utakmica, kao da je potonuo upravo sa dolaskom O'Brajanta. Kao da je izgubio lidersku ulogu i status prve napadačke violine, što prilično pogađa njegovo šutersko samopouzdanje.džordan lojd

Foto: MN Press

Primera radi, u dve poslednje utakmice Lojdovi procenti šuta su se srozali, katastrofalni su: šut iz igre u Minhenu imao je 2/14 (trojke 1/9), protiv Himkija je nekako dogurao do 18 poena, ali opet uz loše brojke - a to su bila i prva dva meča O'Brajanta u ekipi.

Stoga je prilično izvesno da će Obradović morati da nađe pravi napadački balans i raspodelu između ove dvojice nesumnjivo najpotentnijih igrača. Vreme će pokazati da li će uspeti da potencijal ove dvojice Amerikanaca integriše u tim na pravi način.

Ono što je možda i najviše zabrinjavajuće po Zvezdu je činjenica da sve manji broj igrača poenterski doprinosi ekipi, što se opet najbolje videlo protiv Bajerna - tek šestorica su se upisala u strelce.

Oni od kojih se očekuje da daju dodatnu napadačku energiju, pre svih Dobrić, Davidovac, pa i Kuzmić, su totalno zakazali. Zbirno su ubacili - nula poena!

Jedini za koga se može reći da održava konstantnost u napadu je Jagodić-Kuridža, definitivno je isplivao kao najjači domaći adut Zvezde, i trenutno jedini u pretežno Amerikanizovanom timu Saše Obradovića.

Prethodna sezona nagovestila je "bum" Boriše Simanića, međutim stvarnost je takva da je perspektivni krilni centar sada više van ekipe, nego što je u njoj. Deluje da klub više ni ne računa na Simanića, koga, uzgred, očekuje NBA draft, ali ono što je daleko realnije za njega i ono o čemu bi trebalo najviše da je posvećen - stagnira i ima neizvestan status u Zvezdi.

Obradović će, dakle, imati mnogo posla da utvrdi gde "škripi" i kako ekipu izvesti na pravi kolosek, jer sa ovako haotičnim fazama tokom utakmice teško da ekipa može ispuniti visoka očekivanja navijača i predsednika Nebojše Čovića, koji se nije libio da prognozira i Top 8 Evrolige za ovu sezonu.

(Telegraf.rs)