Srbiju čeka PAKLEN put do svetskog prvenstva! Evo šta je potrebno da se košarkaši plasiraju na MUNDOBASKET

Orlovi tada igraju sa Britanijom u gostima i Turskom kod kuće, a Belgija ima težak posao

Malo je reći da smo strepeli za odlazak na Svetsko prvenstvo u košarci 2023. godine posle julskog prozora u kojem smo zabeležili šokantne poraze od Letonaca u Rigi, a potom i od Belgije u niškom Čairu u meču koji je trajao dva dana zbog problema sa električnom energijom.

Kao da je tada krajnje simbolično neki mrak pao na naš tim, ali je u avgustu ipak došla svetlost. I to baš kada je bilo najpotrebnije. Trijumfi nad Grčkom, a potom i nad Turskom posle velike drame sada daju sasvim realne šanse da naše najbolje igrače za godinu dana gledamo na prvenstvu na Filipinima, Indoneziji i u Japanu.

Srbija je trenutno izjednačena na trećem mestu grupe sa Belgijancima (sa kojima imamo lošiji međusobni skor zbog dva poraza u prvoj fazi kvalifikacija) i deluje da će se do kraja baš sa njima i selekcijom Turske koju smo juče savladali voditi borba za to preostalo, treće mesto koje vodi na Daleki Istok.

Koliko još mečeva čeka Srbiju do kraja kvalifikacija? Šta će biti sa igračima iz NBA i Evrolige?

Preostala su da se odigraju još dva prozora - jedan u novembru ove godine, a drugi u februaru naredne, a već smo nekoliko puta pričali da u oba navrata selektor Svetislav Pešić neće moći da računa na one najkvalitetnije igrače, pri čemu se tu pre svega misli na one iz NBA lige, a sada u čitav miks upada i - Evroliga.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Novembarski prozor je najproblematičniji. Igra se baš kada se odigravaju i neki mečevi najboljeg klupskog takmičenja u Evropi, pa je teško za poverovati da će klubovi usred sezone dopustiti igračima da napuste tim i odu da nastupaju za svoje reprezentacije.

To nas dovodi do bizarne situacije u kojoj će za Srbiju moći da nastupaju samo igrači iz ABA lige, VTB lige, te prvenstava koja prave pauzu tokom FIBA prozora, poput srpskog, poljskog, španskog, italijanskog, grčkog, mađarskog, rumunskog... To su mesta gde će Pešić tražiti raspoložive snage.

U februaru će situacija biti daleko bolja. Na raspolaganju ćemo imati igrače iz Evrolige, jer će se igrati u nedelji nakon nacionalnih Kupova, tokom koje sva klupska takmičenja prave manju pauzu. Međutim, deluje da će barem kada je reč o našoj sudbini, ključni biti ovaj predstojeći, novembarski ciklus.

Tokom njegovog trajanja Srbija bi mogla mnogo toga da reši. Kalkulacije kažu da je Letonija trenutno prva na tabeli sa skorom 5-1, da ih prate Grci sa 4-2, a da Srbija i Belgija dele skor od 3-3. Iza su još Turska sa 2-4 i Velika Britanija sa 1-5.

Novembar kroji našu sudbinu: Dve pobede bi nas faktički poslale na Mundobasket

Britanci ispadaju iz svake dalje priče ukoliko budu poraženi od Srbije 10. novembra na Ostrvu, što se nadamo da se uopšte i ne dovodi u pitanje. Nakon toga Srbiji sledi okršaj i sa selekcijom Turske, koju bismo takođe mogli da eliminišemo iz priče ukoliko budemo došli do trijumfa.

U tom slučaju, stvorili bismo "prorez" od dve pobede više u odnosu na tim Ergina Atamana uz bolji međusobni skor, tako da u poslednjem kvalifikacionom prozoru, Turska ne bi imala ni za šta ni da se bori.

Potom bi usledila borba "prsa u prsa" sa Belgijancima, koji ruku na srce, imaju zaista paklen novembar. Oni će prvo gostovati selekciji Turske u "Sinan Erdemu" gde će biti izuzetno teško doći do trijumfa, da bi nakon toga pred svojim navijačima dočekali Grčku.

Ako bi kojim slučajem doživeli oba poraza, to ne bi značilo i automatsku kvalifikaciju na Svetsko prvenstvo za naše košarkaše, jer bi postojala teoretska (doduše minimalna) šansa da Belgijanci u poslednjem prozoru u slučaju dva naša poraza dođu do trećeg mesta, ali bi im za to bili potrebni trijumfi nad Britanijom u gostima i Turskom kod kuće, s tim da i Orlovi u poslednjem kolu imaju možda i najlakši meč - sa Britancima u Beogradu.

Grčka i Letonija su tu gotovo sigurni putnici za Mundobasket. Ovim drugopomenutim je potreban još samo jedan trijumf, koji će izvesno i ostvariti jer imaju meč sa Britancima kod kuće, dok i Grčkoj u nekim kalkulacijama treba samo još jedna pobeda.

Ukoliko Srbija ne ostvari oba trijumfa (pri čemu se nadamo da će to biti barem jedan), onda bi sve rešavala u februaru, kada ima teško gostovanje protiv Grčke, a potom i završni već pomenuti meč sa Velikom Britanijom na domaćem terenu. Zbog svega toga je jasno da će se svaka pobeda i koš gledati u konačnom zbiru, što bi moglo da presudi da li ćemo otići na Mundobasket ili ne.

Ostaje da se vidi sa kakvim sastavom će raspolagati Svetislav Pešić, ali deluje da barem do novembra možemo da odahnemo i da se nadamo da će zaista sve biti u redu i da ćemo u avgustu 2023. godine gledati Jokića i družinu kako se bore za zlato na istoku Azije.

KOMPLETAN RASPORED TIMOVA IZ NAŠE GRUPE

LETONIJA 5/1 - RASPORED

10. NOVEMBAR - GRČKA (G)

13. NOVEMBAR - VELIKA BRITANIJA (D)

24. FEBRUAR - TURSKA (G)

27. FEBRUAR - GRČKA (D)

GRČKA 4/2 - RASPORED

10. NOVEMBAR - LETONIJA (D)

13. NOVEMBAR - BELGIJA (G)

24. FEBRUAR - SRBIJA (D)

27. FEBRUAR - LETONIJA (G)

BELGIJA 3/3 - RASPORED

10. NOVEMBAR - TURSKA (G)

13. NOVEMBAR - GRČKA (D)

24. FEBRUAR - VELIKA BRITANIJA (G)

27. FEBRUAR - TURSKA (D)

SRBIJA 3/3 - RASPORED

10. NOVEMBAR - VELIKA BRITANIJA (G)

13. NOVEMBAR - TURSKA (D)

24. FEBRUAR - GRČKA (G)

27. FEBRUAR - VELIKA BRITANIJA (D)

TURSKA 2/4 - RASPORED

10. NOVEMBAR - BELGIJA (D)

13. NOVEMBAR - SRBIJA (G)

24. FEBRUAR - LETONIJA (D)

27. FEBRUAR - BELGIJA (G)

VELIKA BRITANIJA 1/5 - RASPORED

10. NOVEMBAR - SRBIJA (D)

13. NOVEMBAR - LETONIJA (G)

24. NOVEMBAR - BELGIJA (D)

27. NOVEMBAR - SRBIJA (G)

Telegraf.rs