SRBIJU ČEKA PAKAO! Evo kakvo je stanje nakon poraza od Belgije

Orlovi koje vodi Svetislav Pešić treba da gostuju u Letoniji, a potom i eventualno Grčkoj i Turskoj u drugoj fazi

Košarkaši Srbije juče su nas neprijatno iznenadili porazom u Monsu od selekcije Belgije, iako su tokom većeg dela susreta imali prednost, pa čak i onu dvocifrenu. Ipak, iskustvo Sema van Rosoma i uigranost domaćih presudila je da Pešićevi Orlovi pognutih glava krenu natrag za Beograd.

Iako je posle prvog kvalifikacionog prozora moglo biti daleko gore, pošto smo se protiv Letonaca provukli kroz "iglene uši", neuspeh od Belgijanaca mogao bi kasnije u konačnom zbiru dosta danas košta. Ne toliko u prvoj, koliko u drugoj fazi takmičenja, koje će dati odluku o plasmanu na Mundobasket 2023. godine.

Podsetimo, pored Letonaca i Belgijanaca, sa Srbijom se u grupi nalazi i Slovačka, koja je objektivno gledano najslabiji sastav i koja će najverovatnije završiti takmičenje posle prve faze. Naravno, ne treba žuriti jer se pokazalo već u prethodnih nekoliko dana da svako može da dobije svakoga.

Grčka je gubila od Velike Britanije, Turska od Belorusije, Estonci su savladali Nemačku u gostima, dok su Finci nadjačali Hrvate. Mučili su se i Slovenci protiv Šveđana, te Francuzi protiv Crne Gore što postavlja legitimno pitanje - koliko je sigurno mesto Srbije na Svetskom prvenstvu?

Kakav je sistem takmičenja i koliko reprezentacija ide na Mundobasket?

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Pod broj jedan, Srbija u većini FIBA prozora ne može da računa na svoj najjači sastav, jer se oni poklapaju sa regularnim kolima Evrolige i NBA lige. Selektor Svetislav Pešić nekoliko puta je naglasio da od igrača koje ima mora da napravi najbolje i vreme će pokazati da li je u tome uspeo.

U drugu fazu kvalifikacija proći će tri prvoplasirane selekcije iz naše grupe. Bodovi se prenose i računaju se rezultati samo protiv timova koji odu dalje, što znači da je Srbija trenutno u zaostatku za Belgijancima.

U narednom krugu ukrštamo se sa grupom u kojoj se nalaze ekipe Belorusije, Turske, Grčke i Belorusije. Tamo je situacija potpuno haotična posle prvog prozora, pošto svi imaju skor 1-1. Treba ipak očekivati da Turci i Grci izbore prolaz dalje i upravo oni će zajedno sa Letoncima i Belgijancima predstavljati naš glavni takmac za mesto na Mundobasketu.

Iz novoformirane grupe, kartu za Svetsko prvenstvo koje će se održati na Filipinima, te u Indoneziji i Japanu obezbediće samo tri prvoplasirane ekipe. Dakle, i Srbija bi mogla da strepi ukoliko joj se dogodi još neki peh, a svakako će biti kritična gostovanja u Letoniji, a potom i eventualno u Grčkoj i Turskoj, ako obe selekcije prema očekivanju prođu dalje.

Ukupno 12 selekcija će se iz Evrope plasirati na Svetsko prvenstvo u košarci, pošto će isti postupak biti ponovljen još tri puta i u drugoj fazi će biti formirane Grupe I, J, K i L.

Košarka kvalifikacije za FIBA Svetsko prvenstvo 2023 Srbija Letonija

Foto: MN Press

Kada nas čeka naredno okupljanje reprezentacije?

Sledeći FIBA prozor po rasporedu je u februaru 2022. godine, a poslednji kada je reč o prvoj fazi nas čeka u junu. Uz nadu da će se Srbija plasirati u drugi krug, novo okupljanje je zakazano za avgust, a potom i novembar, dok bismo u februaru 2023. godine definitivno saznali da li smo obezbedili kartu za Mundobasket.

Srbija će se u narednom prozoru sastati dva puta sa Slovacima, prvo kod kuće 25. februara, a potom i na gostujućem terenu tri dana kasnije. Ključan će biti taj junsko-julski prozor kada 30. juna budemo gostovali Letoniji, a potom 3. jula budemo ponovo igrali sa Belgijom. Tada treba očekivati pomoć i od košarkaša iz Evrolige, pa i NBA lige, jer će sezone biti gotove.

Sve u svemu, preko neuspeha od Belgijanaca ne treba nikako da pređemo kao da se ništa nije dogodilo. On valja da posluži kao opomena da po novim pravilima i vremenu niko nije siguran na Mundobasketu, pa čak ni Srbija koja je višestruki osvajač i redovan učesnik završnice.

Uostalom, opekli su se i Slovenci za prethodno Svetsko prvenstvo na kojem se nisu našli iako su bili aktuelni prvaci Evrope, a videli smo i kako smo prošli na minulom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju.

(Telegraf.rs)