Srbija uskoro može da ima dva mesta u Ligi šampiona

Naše domaće prvenstvo trenutno zauzima 16. mesto na UEFA listi

Dobri rezultati Crvene zvezde ove sezone u Ligi Evrope „pogurali“ su domaće prvenstvo do sjajnog i rekordnog 16. mesta na UEFA listi nacionalnih koeficijenata. 

Zajedno sa jučerašnjim bodom crveno-belih, koji se u ovome slučaju deli na četiri dela, jer smo toliko klubova ukupno imali na evropskoj sceni, Srbija je došla do odličnih 5.500 bodova za tekuću takmičarsku godinu.

Poređenja radi, prethodne sezone smo klubovi iz Linglong Superlige Srbije sakupili su ukupno 6.000 bodova, što je bio slučaj i još godinu dana ranije, dok je najuspešnija u tom smislu bila sezona 2017/18 kada je naša zemlja imala velikih 6.375 poena.

Ono što dodatno treba da raduje poklonike fudbala u Srbiji jeste činjenica da se na leto briše učinak od pre četiri sezone, kada su naši timovi bili znatno lošiji i kada su prikupili svega 2.875 bodova. 

Poređenja radi, lige koje su oko nas nisu sakupile ispod 4.300 poena u navedenoj takmičarskoj godini, što će reći da naše prvenstvo očekuje izvestan napredak, ako se ponovo rezultati iz ove i prethodne tri sezone.

Ostaje nepoznanica na kom ćemo mestu završiti tekuću godinu, pošto nam rezultati ostalih timova u nokaut fazi Lige Evrope nisu baš išli na ruku. Najgore što može da se desi jeste da Srbija završi na 19. ili 20. mestu, što će značiti da će Zvezda iz iste runde kvalifikacija kao i ove godine startovati u Evropi.

Sve će zavisiti od toga šta urade Jang Bojs, Dinamo iz Zagreba, Slavija iz Praga i Olimpijakos. Oni „drže“ koeficijente za svoje nacionalne šampionate, koji se nalaze tik ispod Srbije na ovoj listi. Realno gledano, švajcarski, hrvatski, grčki i češki tim morali bi da ostvare povoljne rezultate u oba meča i da se plasiraju dalje kako bi nas pretekli, jer se za plasman u četvrtfinale dobija još jedan dodatni bod.

Treba naglasiti da će Srbija kada joj se izbrišu rezultati od pre četiri godine, skočiti na 13. mesto prema aktuelnoj projekciji. Dakle, naredne sezone biće sve na našim klubovima i ukoliko ponove bar približan učinak, kroz dve godine moći ćemo da kažemo da naše prvenstvo ima dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uz to, jedan tim bi išao u Ligu Evrope, dok bi dva išla u Konferencijsku ligu, za razliku od trenutnog stanja gde samo prvoplasirani ide u elitno takmičenje, dok će se preostali nadmetati u novom UEFA takmičenju.

Telegraf.rs