Srbija u Lisabonu mora da uradi nešto što nije nikada u istoriji ako hoće na svetsko!

A pod "istoriju" podrazumevamo sve mečeve koji su došli nakon raspada SFRJ, odnosno ne računamo rezultate nacionalnog tima do rata i raspada bivše Juge

Ako nekim čudom Republika Irska ne pobedi Portugaliju u Dablinu, fudbalskoj reprezentaciji Srbije biće potreban trijumf nad Portugalijom u Lisabonu (14. novembar) za direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru!

To je jasan epilog posle kvalifikacionih utakmica u utorak veče gde su i Orlovi i Portugalci slavili, s tim što naš tim ima bod više, slabiju gol-razliku i meč više u odnosu na Kristijana Ronalda i ekipu koji tek treba da igraju protiv Iraca.

Nekako je od samog starta kvalifikacija bilo jasno da će taj meč u Lisabonu odlučivati, mada su se mnogi nadali da bi Srbija na Mundijal mogla i sa remijem.

Ovako, četu Dragana Stojkvoića Piskija čeka težak posao da učine nešto što nisu uradili u svojoj istoriji - ako gledamo sve utakmice od raspada bivše Jugoslavije.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Naime, Srbija, ili kako se ranije zvala SR Jugoslavija i Srbija i Crna Gora, nikada u kvalfikacijama nije pobedila jednu ekipu iz prvog šešira - a igrali smo ukupno 11 puta računajući one kvalifikacije za SP 1998 kao početne.

Jugoslavija je tada dva puta odmerila snage sa Španijom (poraz i remi), zatim smo dve godine kasnije i sami bili nosioci - ali čak ni tad nijednom nismo dobili Hrvate koji su došli u grupu iz drugog šešira (0:0, 2:2). U kvalifikacijama za odlazak na Mundijal 2006. godine dva puta smo remizirali sa Špancima, dve godine ranije i dve godine kasnije u kvalifikacijama za EP igrali smo dva puta sa Italijanima 1:1 i dva puta sa Portugalcima 1:1.

Najbliži pobedi protiv selekcije iz prvog šešira, barem na papiru, bili smo u kvalifikacijama za odlazak na SP u Rusiju kada smo igrali protiv Velsa. Kažemo barem na papiru, jer su Velšani oba puta vodili da bi na kraju utakmice završene rezultatom 1:1.

Zanimljivo, poslednji put smo neku selekciju iz prvog šešira dobili u sklopi kvalifikacija za odlazak na SP 1990 kada su tadašnji Plavi dobili Francusku sa 3:2 -  i to golom sadašnjeg selektora Piksija u 82. minutu meča.

U nastavku možete pogledati sve mečeve naše selekcije protiv timova iz prvog šešira:

Kvalifikacije za SP 1998. godine:

Španija - Jugoslavija 2:0
Jugoslavija - Španija 1:1

Kvalifikacije za SP 2002. godine:

Jugoslavija - Rusija 0:1
Rusija - Jugoslavija 1:1

Kvalifikacije za SP 2006. godine:

Srbija i Crna Gora - Španija 0:0
Španija - Srbija i Crna Gora 1:1

Kvalifikacije za SP 2010. godine:

Francuska- Srbija 2:1
Srbija - Francuska 1:1

Kvalifikacije za SP 2014. godine:

Hrvatska - Srbija 2:0
Srbija - Hrvatska 1:1

Kvalifikacije za SP 2018. godine:

Vels - Srbija 1:1
Srbija - Vels 1:1

EURO

Kvalifikacije za EP 2000. godine (Jugoslavija prvi šešir, Hrvati drugi):

Jugoslavija - Hrvatska 0:0
Hrvatska - Jugoslavija 2:2

Kvalifikacije za EP 2004. godine:

Italija - Srbija i Crna Gora 1:1
Srbija i Crna Gora - Italija 1:1

Kvalifikacije za EP 2008. godine:

Srbija - Portugalija 1:1
Portugalija - Srbija 1:1

Kvalifikacije za EP 2012. godine:

Italija - Srbija 3:0
Srbija - Italija 1:1

Kvalifikacije za EP 2016. godine:

Portugalija - Srbija 2:1
Srbija - Portugalija 1:2

(Telegraf.rs)