Srbija protiv Hrvatske za plasman na svetsko prvenstvo!?

Naravno, svi se nadamo da će Piksi i "Orlovi" slaviti u Portugaliji i da neće biti potrebe da kroz dodatne kvalifikacije tražimo prolaz na Svetsko prvenstvo

Kako nam se bliži kraj kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, tako sve češće bacamo pogled na tabelu A grupe u kojoj su "Orlovi" trenutno prvi ispred Portugalije sa bodom prednosti, ali i uz meč više.

Naravno, svi bismo voleli da posle sjajnih izdanja Dragan Stojković Piksi odvede Srbiju u Katar, ali treba biti spreman i na realnost da ćemo biti drugi u grupi ako Portugalija kao jedna od najboljih reprezentacija sveta pobedi sve tri utakmice do kraja i da nas potom očekuje nikad teži i neizvesniji baraž.

Iskustvo sa plej-of baražom već imamo, i to gorko kada nas je Škotska na "Marakani" na penale izbacila iz voza za Evropsko prvenstvo, daj bože da nam se ne ponovi.

Baraž za Katar će funkcionisati po sličnom sistemu, s tim da će se drugoplasiranim selekcijama pridružiti i dve iz prošlogodišnjeg izdanja Lige nacija koje nisu kroz kvalifikacije uspele da se plasiraju na Mundijal.

Kako funkcioniše baraž?

HTML5 Icon

Drugoplasirani iz svake grupe idu u dodatne kvalifikacije, koje su, kao što smo već spomenuli, značajno drugačije od svih dosadašnjih. Baš kao što je bio slučaj sa Evropskim prvenstvom, uvođenje Lige nacija utiče i na ove kvalifikacije.

Tako će se za preostala tri mesta u Kataru iz Evrope boriti sve drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija, među kojima je trenutno i Hrvatska, i dve reprezentacije koje su u Ligi nacija osvojile grupu, a u kvalifikacijama za SP nisu bile među prve dve reprezentacije u grupi (trenutno su to Vels, Češka, Austrija Mađarska, Slovenija, Albanija...).

Tih 12 reprezentacija (deset iz kvalifikacija i dva pobednika grupa iz Lige nacija) biće podeljeni u dve grupe, na povlašćene i nepovlašćene. Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija biće nosioci, a preostale četiri i dve iz Lige nacije nenosioci. Redosled će se određivati po plasmanu na tabeli, a u obzir se uzimaju rezultati samo protiv prvih pet selekcija u grupi.

Reprezentacije koje u baraž uđu iz Lige nacija nikako ne mogu da budu povlašćene.

Povlašćenima prednost domaćeg terena

Sve te reprezentacije biće podeljene u tri mini-turnira, kao što je bio slučaj i u dodatnim kvalifikacijama za EURO, odnosno na svakom će biti po četiri reprezentacije. One će žrebom, koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra, biti podeljene u dva polufinala koja će se igrati na jednu utakmicu. Pobednici polufinala igraće u finalu i pobednik svakog od ta tri mini-turnira kvalifikovaće se u Katar.

Polufinala su na programu 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine. Nosioci među kojima bi trebalo da bude i naša reprezentacija, imaju prednost domaćeg terena u polufinalima, a žrebom će biti određeno koji polufinalni par će biti domaćin finala.

U prevodu, ako se u polufinalu, na primer, nađu Srbija i Rumunija i žreb odredi da je taj polufinalni par domaćin finala, ono će se igrati ili u Srbiji ili Rumuniji, zavisno od toga ko pobedi.

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo održaće se u aprilu sledeće godine, a Mundijal u Kataru počinje 21. novembra i trajaće do 18. decembra. Prva reprezentacija koja se plasirala uz domaćina Katar je Nemačka, koja je pobedom u Makedoniji od 4:0 u ponedeljak uveče i matematički osigurala plasman.

(Telegraf.rs)