Srbija pobedila Tursku nakon neverovatne drame!

Neverovatna utakmica u našoj najvećoj dvorani na desnoj obali Save

Drama do samog kraja! Ali Srbija je na korak do plasmana na Svetsko prvenstvo! Lomili smo, lomili Tursku i na kraju je slomili u poslednjem minutu za veliko slavlje. Sada je samo neophodno da pobedom protiv ili Grčke ili Velike Britanije u februaru potvrdimo svoju kartu za Mundobasket - 77:76.

Imala je Turska šut i napad za pobedu, ali je Skoti Vilbekin bio neprecizan u poslednjem napadu. Prethodno je Mitrović izgubio loptu i dao šansu gostima da dođu do trijumfa.

Moglo se očekivati da će ovo biti meč gde će biti vođena rovovska borba za svaki koš i svaki poen. Najavili su to Svetislav Pešić i Ergin Ataman pre utakmice, znalo se kolika je važnost ovog dvoboja, jer je faktički nosio sa sobom kartu za odlazak na Mundobasket.

Samim tim, nije ni čudno što je utakmica poprimila oblik "tvrde", na mali broj poena, sa dosta tenzije. Zbog toga ne čudi što je sve poprimilo obilk ozbiljnog sukoba, kada je i selektor Srbije, Svetislav Pešić, sredinom treće četvrtine morao da "udeli" vaspitnu kolegi sa klupe Turske, Erginu Atamanu koji je podizao tenziju prilikom svake sudijske odluke.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Tokom čitavog meča nijedan od timova nije imao neku ozbiljnu rezultatsku prednost, igralo se u serijama i bilo je za očekivati da će se meč rešavati kroz dramatičnu završnicu.

Prva četvrtina nije počela najbolje. Turci su otvorili dosta raspoloženo sa dobrim procentima šuta i stekli su inicijalnu prednost koju su naši momci potom "jurili" kroz dobar deo perioda. Trojke su ipak proradile onda kada je to nekako bilo najvažnije, Jović i Anđušić su pogađali, pa su Orlovi do kraja ovog kvartala stekli i minimalnu prednost.

U nastavku, Srbija je kontrolisala rezultat, uglavnom je imala i prednost na svojoj strani, u jednom momentu je ona počela da se kreće ka dvocifrernoj, ali je napad Pešićevih momaka potom potpuno stao, pa smo na velikom odmoru imali samo jedan koš prednosti, što je ukazivalo na to da ćemo i u nastavku gledati meč sa dosta tenzija.

Treća četvrtina je to pokazala i dokazala. Rezultatska klackalica je vladala tokom dobrog dela ovog perioda, Srbija je otišla na sedam poena prednosti na oko tri minuta pred kraj ovog dela igre, ali je napad još jednom stao, Turska je period završila sa serijom 7:0 i u poslednjih deset minuta smo ušli nerešenim rezultatom.

Žestoka borba vođena je tokom završnih 10 minuta. Turska je zgrabila prednost koju nemilice nije hteo da da Dušan Ristić koji je pogađao trojku za trojkom. Ali, veliku grešku napravio je Ognjen Dobrić preko nesportskog faula nad Bitimom, kojim je dao daha reprezentativcima gostiju koji su tada stekli dva poseda prednosti.

Međutim, sjajni, ma fantastični Dušan Ristić je svojom ulogom na oba kraja terena je vratio Srbiju u igru, prvo pogotkom za dva, a onda skokom iz kojeg su Orlovi stigli do novog koša preko Gudurića i eventualnog izjednačenja. Dobrić je zatim naterao Ergina Atamana svojom trojkom da zatraži i tajmaut, pošto je "Pionir" od buke mogao da eksplodira u tom momentu.

Ali, nije to bio kraj. Turci su uzvratili, pa su posle koša Skotija Vilbekina prešli u prednost na 100 sekundi pred kraj. Usledio je tajmaut Pešića, koji je očigledno umeo šta da kaže svojim košarkašima. Gudurić je postigao važne poene, a onda je usledila već opisana drama sa početka izveštaja.

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (77:76) - Promašaj Gudurića za tri poena. Izgubljena lopta Sipahija. Još 32,4 sekunde. Tajmaut Pešića. Izgubljena lopta Mitrovića, još 13 sekundi do kraja. PROMAŠAJ!

9. minut (77:76) - Vilbekin postiže trojku. Vodi Turska sa +1, tajmaut Pešića. Faul nad Gudurićem za dva bacanja. Pogodio je oba puta. Vilbekin je "fauliran", LOPTA NE LAŽE! Nije ni bio faul, to je bila čista blokada, sudije su pogrešile.

8. minut (75:73) - Gudurić za dva, mnogo, mnogo važan koš! Njegov 16. poen večeras. Bitim promašuje za tri poena! Hvata loptu Dobrić, ali Jović ne poentira za tri poena. 

7. minut (73:73) - Lučić hvata sok posle promašaja Gudurića, faul Sajbira nad Gudurićem, ali bez bacanja. DOBRIĆ!!! TROJKA! Tajmaut Ergina Atamana! I opet Sipahi sa trojkom.

6. minut (70:70) - Nema trojke Gudurića, ali ide skok Anđušića. Ristić!!! Nova trojka, ali vraća Vilbekin istom merom. Tajmaut Pešić. Ristić promašuje, pa se ispravlja. Koliko važna njegova uloga sada za Srbiju. Promašaj Vilbekina i skok velikog Dušana Ristića. Pogodak, Marko Gudurić za dva, nerešeno je!!! Promašaj Kabače.

4. minut (63:67) - Faul Dobrića za dva bacanja Osmanija, koji je realizovao oba. Trojka - LUČIĆ! Ali nažalost Kabača opet pogađa. Faul Dobrića posle promašaja. I to nesportski faul. Johan Roso ponovo stupa na scenu. Pešić traži čelindž nezadovoljan novom odlukom francuskog arbitra. Ostaje nesportska. Dva pogotka Bitima. Lučić pravi faul za dva bacanja Vilbekina. Oba je pogodio, očekivano.

2. minut (60:59) - Izgubljena lopta Jaramaza. Hazer promašuje za tri poena, Sajbir pravi prekršaj, a onda Anđušić promašuje za tri. Vilbekin za tri, a onda Ristić uzvraća! Faul Dobrića. Zakucavanje Sajbira posle toga, ali RISTIĆ! Tri poena! Koliko važna njegova uloga.

III ČETVRTINA

10. minut (54:54) - Jagodić-Kuridža pravi grešku, Bitim je postigao dvojku odmah na drugoj strani. Brzo se istopila ponovo ova razlika Srbije od sedam poena. Druga vezana greška Jagodića-Kuridže, koji izlazi sa loptom u aut. Dobro je, promašaj Skotija Vilbekina. Hvata loptu sada Marko. Promašaj Ognjena Jaramaza sa distance. Skok Kuridže, promašaj Dobrića, blokada Sajbira. Faul Jaramaza za dva penala Vilbekina. On je realizovao oba. I nema trojke Jaramaza, nerešeno je pred poslednjih 10 minuta košarke.

8. minut (54:50) - Tehnička greška svirana je klupi Turske koja diže tenziju. Pogodio je Gurudić to bacanje. Sada tri bacanja za Gudurića zbog faula na šutu za tri poena. Pogodio je sve Marko, odlično! Bitim fauliran od strane Anđušiča, imaće dva bacanja. Pogodio je jedno. Trojka Dobrića, gubitak lopte Hazera. Zakucava Mitrović!!! Ali ide trojka na drugoj strani... Vilbekin.

6. minut (45:46) - Promašaj Gudurića sa distance. Naši momci kao da ulaze u neki kontraritam što ne valja. Dvojka Hazera, a Jović promašuje, srećom Lučić hvata ofanzivni skok. Mitrović je precizan. Onuralp Bitim je pogodio trojku, vodi Turska. Faul Turaka.

4. minut (43:41) - Promašaj Vilbekina, koji je u potpunom kontraritmu. Radanov je uhvatio loptu i još je i fauliran. Nema trojke Lučića, a Osmani pogađa za dva, šteta. Nikako da se odlepimo na malo veću razliku. Fauliran je Lučić. Pogodio je oba slobodna bacanja. Faul je sada načinio Radanov. Osmani promašuje, Jović gubi loptu, Gudurić pravi prekršaj. Odmah skače Ataman i buni se, Pešić mu odgovara i traži mu da ne diže tenziju. Gledalo se da li je nesportska greška. Nije, a Bitim je pogodio trojku. Vilbekin pravi prekršaj za dva bacanja nad Mitrovićem, koji je ubacio samo drugo.

2. minut (40:36) - Kenan Sipahi ni obruč nije pogodio. Ali ni Radanov nije precizan sa distance, bio je sam. Stiže zakucavanje Osmanija na dodavanje Vilbekina. Lučić gubi loptu zbog greške u koracima. Faul u napadu Sipahija i to je njegova četvrta lična greška. Ide, polaganje Mitrovića uz faul Osmanija! Pogodio je Mitrović dodatno slobodno bacanje. Osmani nije precizan sa distance, ali ostaje napad za Tursku.

II ČETVRTINA

10. minut (37:34) - Kakvo zakucavanje Gudurića i kakva akcija! I tako je, faul u napadu Onuralpa Bitima! Novi faul Tundžera nad Jaramazom. Tehnička greška Tundžera. Pogodak Lučića sa penala. Sada će dva bacanja šutirati Jaramaz. I on je pogodio oba. Jaramaz pravi poslednji mali faul. Koš Skotija Vilbekina. Nažalost i faul Ristića nad njim. Pogodio je penal. Tajmaut Pešića. Nema koša Jaramaza iz teške finte šuta. Hazer hvata loptu. Isti košarkaš poentira. Nema trojke ni za Vladu Lučića. Ali vraća mu se lopta. Na kraju izgubljena lopta. Nema poena Hazera, nema trojke Lučića, poluvreme.

8. minut (32:29) - Nogom je igrao Jašar. Fauliran je Vladimir Lučić, imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, trojku promašuje Tundžer, loptu hvata Birsen, a onda ističu 24 sekunde Turcima. Ristić nije precizan ispod koša. Faul pravi Radanov da spreči kontru. I Johan Roso, koji je inače čest sudija na utakmicama Srbije, sada sugeriše da se gleda snimak. On je sudio meč Srbija - Belgija u Nišu, da podsetimo. I da, sudi nesportski faul. Neverovatno... Birsen promašuje oba slobodna bacanja, pa je kosmička pravda zadovoljena. Tundžer gubi loptu, koja očigledno nikada ne laže u ovakvim situacijama. Nažalost, promašaj Jovića sa poludistance posle toga i trojka Vilbekina. Tajmaut traži Pešić.

6. minut (30:26) - Promašaj Hazera, a onda brza transformacija Srbije i zakucavanje Gudurića! Tajmaut Ergina Atamana. Serija izmena kod Turaka, Bitim promašuje, nova kontra Srbije, kakav pas Anđušića za Mitrovića! Vilbekin gubi loptu, Jović zadržava loptu, šteta, promašaji sa distance. Nema trojke ni Bitima.

4. minut (26:26) - Krade loptu Dobrić, polaže u koš Anđušić iz kontre, ali onda Hazer poentira uz faul, šteta. Pogodio je i dodatno slobodno bacanje. Srbija u narednom napadu, nažalost gubi loptu zbog greške Mitrovića. Ali i Hazer izlazi u aut sa loptom. Nije pogodio Gudurić, ali mu se vraća lopta u ruke. Sada ni Jović ne ubacuje trojku. Skok Hazera.

2. minut (24:23) - Dobrić je neprecizan sa polu-distance, a faul pravi Marko Jagodić-Kuridža. Lako polaže Jašar, a onda pravi prekršaj nad Mitrovićem. Anđušić je takođe zaustavljen faulom. Onda ide promašaj Srbije sa distance preko Jaramaza, ali i ofanzivni skok Marka Jagodića-Kuridže, faul pravi Sipahi. Imaće dva bacanja Marko. Nije pogodio nijedno, ali ni Melih Mahmutoglu ne pogađa za tri. Fauliran je Anđušić od strane Hazera.

I ČETVRTINA

10. minut (24:21) - Trojka Ognjena Jaramaza! Idemo! Tajmaut mora da traži Ergin Ataman! Nažalost Melih Mahmutoglu poentira posle minuta odmora, ali je isti igrač faulirao Dobrića. On protestuje i rizikuje i tehničku grešku, ali biće dva bacanja.  Dobrić je pogodio samo prvo bacanje. Ali je uhvatio ofanzivni skok. Jaramaz pravi grešku u koracima... Krade Jaramaz loptu, a onda ide zakucavanje Dobrića! Tundžer promašuje za tri, a Bitim poentira iz polaganja. Nažalost nema koša Jaramaza na kraju četvrtine.

8. minut (18:17) - Nema trojke Vilbekina, a faul pravi isti igrač nad Radanovim. Lučić neprecizan sa distance, Mitrović potom pravi prekršaj, ali Kabača i Vilbekin u nastavku napada ne poentiraju. Radanov! Kakvo zakucavanje! Kabača promašuje, a Sipahi pravi novi faul nad Gudurićem. Još jedan faul Kabače, ovoga puta za dva bacanja Gudurića, od kojih pogađa oba naš košarkaš. Melih Mahmutolu nije poentirao, a Jaramaz promašuje trojku.

6. minut (14:17) - Nema trojke ni Marka Gudurića, a Kabača to kažnjava dvojkom na drugoj strani. On je za sada najraspoloženiji. I Ristić ubacuje dvojku pod košem na dodavanje Radanova. Šta radi Kenan Sipahi, i on je neverovatan, trojka. Ali, Stefan Jović ubacuje trojku! Kakav meč za sada! Konačno promašaj Turaka, ne pogađa Bitim, ali ofanzivan skok, ne smemo to da dopuštamo. Faul Radanova nad Osmanijem.

4. minut (9:12) - Fauliran Radanov i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno. Kakvu trojku pogađa sa centra Kenan Sipahi... Nadrealno. Ide do kraja i Marko Gudurić, jako važan koš! Kabača takođe poentira, raspoloženi Turci ofanzivno na početku meča. Ali ide trojka Jovića!  Promašaj Bitima.

2. minut (3:7) - Ništa od napada Turske na startu meča, posle čega dolazi vrlo, vrlo važna trojka Dušana Ristića za samopouzanje Orlova. Pogađa na drugoj strani i Osmani. Nažalost Jović ne pogađa. Problemi, Bitim prolazi do kraja, a Gudurić pravi prekršaj, pa će ovaj imati i slobodno bacanje. Pogodiće ga. Nakon toga Jović gubi loptu, a Sipahi poentira.

STARTNE POSTAVE

Srbija: Gudurić, Jović, Lučić, Radanov, Ristić

Turska: Bitim, Kabača, Osmani, Sipahi, Vilbekin

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Trijumf protiv Velike Britanije došao je u pravi čas, da opusti naše košarkaše i da samim tim u dobrom raspoloženju dočekaju meč u Beogradu, gde se očekuje da tribine budu ispunjene do poslednjeg meča, pošto su sve ulaznice rasprodate.

Prvi susret sa Turskom u gostima rešili smo u svoju korist, ali treba napomenuti da smo tada igrali u najjačem mogućem sastavu, pošto smo na raspolaganju imali sve igrače iz NBA lige i Evrolige. Sada će to biti dosta teže, a najveća pretnja od rivala dolaziće preko sjajnog Skotija Vilbekina.

Mnogo je toga okruživalo ovaj meč, počevši od zabrane Vasi Miciću od strane Efesa (koji vodi selektor Turske, Ergin Ataman) da nastupi za Srbiju nakon što se ovaj zaputio na okupljanje, što će verovatno biti dodatni motiv za Orlove da dođu do trijumfa i isprave nepravdu.

FIBA je u Beograd poslala iskusne arbitre, barem za njene okvire. Meč će suditi Joan Roso iz Francuske, a pomagaće mu Saverio Lancarini iz Italije i Luis Kastiljo iz Španije.

Telegraf.rs