Srbija od sezone 2024./2025. gubi direktno mesto u Ligi šampiona

Dobra vest za naš fubal

Sledeća sezona biće istorijska, jer će Srbija prvi put imati direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona i sve skupa pet predstavnika na međunarodnoj sceni, a iako nas na leto 2024. čeka velika rekonstrukcija Uefinih takmičenja večeras su nam stigle dobre vesti iz Evrope.

Naime, opasan nalet Turske zaustavljen je ispadanjem Fenerbahčea i Sivaspora što znači da će Srbija i sačuvati mesto u 12 najboljih u Evropi i za sezonu 2024/2025, prenosi Mozzartsport.

Direktno mesto u grupi Lige šampiona sigurno NEĆEMO imati, jer od 2024. prvenstvo koje je rangirano bilo na 11. bilo na 12. poziciji neće imati tu opciju, a do desete nećemo moći, jer su je Rusi svakako ispustili pošto ove sezone nisu igrali u Evropi, pa su već sada ispod nas. Dakle, 11. ili 12. pozicija – sasvim je svejedno.

Teoretski, bili bismo sigurno 11. da se Bazel nije vratio iz mrtvih na gostovanju kod Slovana i prošao na penale. Ali i ovako, da bi nas Švajcarska prestigla Bazel bi sam morao da nadoknadi još 2,2 poena, a kako će se svi njegovi bodovi deliti sa četiri – jer je ostao jedini predstavnik zemlje – morao bi da osvoji barem 8,8 bodova što znači da bi morao do finala Lige konferencija i to sa makar tri pobede.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

A ni to ne treba previše da nas zanima, jer još jednom: od sezone 2024/2025 potpuno je isto da li ste 11. ili 12. liga Evrope. Čak se ni start sezone sezone ne razlikuje, a pet predstavnika na međunarodnoj sceni svakako ćemo imati dok smo u prvih 15.

Ali, nije isto biti 12. ili 15.

Da ne komplikujemo previše, sad je već jasno da ćemo u sezoni 2024/2025, bili 11. ili 12. isto je, imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, novina je da ćemo imati još dva u pokušaju da se domognu Lige Evrope i poslednjeg jednog u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Šampion će krenuti iz plej-ofa za Ligu šampiona što znači da će u najgorem scenariju u grupnu fazu Lige Evrope.

Viceprvak će u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona što znači da on neće imati garantovanu grupu u bilo kom takmičenju, već će morati da preskoči barem jedno kolo u bilo kojim kvalifikacijama. A u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sačekaće ga drugoplasirani timovi iz Austrije, Turske, Švajcarske, Ukrajine i Češke.

Pobednik Kupa ili treći na tabeli ići će u plej-of Lige Evrope što znači da će imati garantovanu barem grupnu fazu Lige konferencije i to je razlog zbog kojeg treba da se borimo da ostanemo u 12, jer već 13. neće imati tu privilegiju.

Novina u odnosu na ovu sezonu je što će i treći ili četvrti na tabeli – u zavisnosti od osvajača Kupa – u kvalifikacije za Ligu Evrope, a ne Ligu konferencije. S tim da će krenuti od drugog kola kvalifikacija. I neće imati garantovanu grupu, kao ni četvrti ili peti na tabeli, koji će početi u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

I još jedna važna napomena za kraj, od sezone 2024/2025 se ništa u ovome neće menjati u zavisnosti od toga da li su osvajači bilo kod od tri evropska takmičenja kroz domaća prvenstva obezbedili pravo nastupa u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, jer se upražnjena mesta neće popunjavati na osnovu nacionalnog, već klupskog koeficijenta. Barem je sada tako. A to je već sasvim druga priča.

(Telegraf.rs)