Srbija na korak od četvrtfinala: Pobeda protiv Portorika, čeka se Španija

Još jedna ubedljiva partija Orlova u Vušanu

Košarkaška reprezentacija Srbije, upisala je novi ubedljiv trijumf na Svetskom prvenstvu u Kini, a ovoga puta je bila bolja od Portorika 90:47 u prvom meču druge faze šampionata. 

Ubedljivo, efikasno i "sa pola gasa". Tako bi se najbolje moglo opisati sve što su Orlovi prikazali u prvom meču Grupe J u Vušanu, gde ih još očekuje meč sa Španijom, za prvo mesto pred četvrtfinale.

Srbija je meč otvorila trojkom Birčevića za tri poena. Usledilo jenekoliko neefikasnih napada, jer lopta nikako "nije htela" do Marjanovića. Ipak, brzo je profunkcionisala igra preko centara pa je i prednost Srbije već do sredine deonice porasla na 17:6. U tim momentima, viđena je i nova magična asistencija Jovića za Bobija Marjanovića koji brzo dolazi do desetog poena.

Do poluvremena, Srbija je još više podigla nivo igre, pre svega u odbani. Tako je  pri rezultatu 36:22 Birčević bio odličan u skoku i odbrani. Ipak, posle uhvaćene lopte, "razgnuo" je rivale laktovima. Evidentni "floping" i simuliranje centra Portorika, sudije ne kažnjavaju već zbog prigovora i, posle pregledanog snimka, sude tehničku grešku Birčeviću.

Ovaj momenat, dodatno je motivisao Orlove, pa je usledila serija trojki Bogdanovića i Bjelice za maksimalnu prednost na poluvremenu od 23 poena.

I u nastavku, Srbija je igrala u svom ritmu, a ono što posebno raduje je da igra u odbrani nije popuštala i pored prednosti koja je iznosila više od 30 poena. Tako situacije u kojima Milutinov skače i blokira rivala na +32, ili se Jović baca za loptu nisu izostale.

Umeli su Orlovi da igraju atraktivno i u napadu, a jedna od najlepšihakcija na meču viđena je kada je Jokić uhvatio loptu ispod koša, dodao do Marjanovića koji je bio na centru, da bi Bobi, bez gledanja asistirao Joviću za nove poene. Potpuno atipična akcija Orlova.

Srbija je posle ovog meča najverovatnije obezbedila četvrtfinale. Jedina šansa da bude drugačije je da Orlovi izgube od Španije ogromnom razlikom, a da italija sa takođe vlikom razlikom dobije i Španiju i Portoriko.

Da podsetimo, sledeći meč na Mundobasketu Srbija igra u nedelju od 14.30.

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)