SRBIJA IDE NA MUNDOBASKET! Orlovi savladali Veliku Britaniju i plasirali se na svetsko prvenstvo

Bilo je drame protiv Velike Britanije, ali na kraju je upisana pobeda što je ono što nam je bilo potrebno

Hiljadu nas je graški znoja oblilo dok smo gledali utakmicu između Srbije i Velike Britanije u "Pioniru" večeras, ali na kraju možemo da odahnemo - Orlovi idu na Svetsko prvenstvo u košarci! Pobeda nam je bila potrebna, pobeda je ostvarena - 101:83.

Stoga će se kuglica Srbije naći na žrebu za Mundobasket, a isto tako ćemo gledati Orlove u novom pohodu na svetski tron od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, Indoneziji i u Japanu.

Velika, ogromna nervoza vladala je u timu Srbije od prvog do poslednjeg minuta utakmice. Primetno je bilo da postoji ogromna želja da se ode na Mundobasket, da se prikaže dobra igra i da svi srećni odu svojim kućama.

Međutim, sa druge strane je bila selekcija koja nije bila "očarana" atmosferom. Iako ovo nije ni prvi, pa čak ni drugi tim Velike Britanije, Ostrvljani su došli u Beograd spremni da što je više moguće zagorčaju život Orlovima.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Da sve bude teže, Veliku Britaniju je večeras služio šut za tri poena i to u velikoj meri. U tome je prednjačio Elis, koji inače nastupa u drugoj ligi Italije, a koji je već do polovine treće deonice uspeo da postigne četiri trojke.

Ipak, na kraju je presudio veći kvalitet i duža klupa Srbije. Kako se meč primicao kraju, nekako su Pešićevi Orlovi uspevali da povežu svoje redove i da tako ne dolaze u situaciju da zavise od ishoda meča Belgija - Turska, već da već sada kaparišu mesto na Svetskom prvenstvu u košarci. Serija Avramovića i Petruševa je tu presudila.

Kako je krenula utakmica, činilo se da će Srbija "zgromiti" Britance. Na krilima neverovatnog Marka Gudurića došli smo vrlo brzo do deset poena razlike, ali je problem pravila činjenica da je on zaradio i brze tri lične greške, koje su ga malo poremetile.

Ruku na srce, ništa nije nedostajalo igri Orlova do kraja te prve četvrtine. Zadržali su kontinuitet, dali su ukupno 28 poena, ali je odbrana bila ta koja je zadavala probleme.

A to se videlo na početku drugog kvartala. Serijom 7:0 Britanci su se približili na posed zaostatka, gde su se zadržali kroz dobar deo tog perioda. Jednostavno, Orlovi nisu uspevali da pronađu način da ih slome, a nervoza je postajala sve veća. Pred odlazak na veliki odmor stajala je razlika od 5 poena u korist našeg tima.

Šokantno je krenula treća četvrtina. Britanci su povezali pet poena, stigli do izjednačenja, a publika je tada skočila na noge i krenula još jače da bodri Srbiju. Upali su Ostrvljani u "začarani krug" Pionira, a Avramović i Petrušev pokrenuli su Srbiju.

Serijom njihovih poena, na koju se nadovezao i Mitrović, kao i Jović, Srbija je stigla do +14 na deset minuta do kraja utakmice. Tada je mirisalo na Mundobasket, ali je sve moralo da se potvrdi na terenu i da se ne dopusti scenario koji je doživela Argentina ranije noćas.

Dve trojke Ognjena Dobrića na startu četvrtog kvartala olakšale su put ka Svetskom prvenstvu. Srbija se domogla +20. Onda je ušao Marko Jagodić-Kuridža i počeo je da sipa i on sa distance. Razlika je rasla, a publika uživala.

Kako i ne bi... Gledaćemo Srbiju na Svetskom prvenstvu u košarci!

STATISTIKA UTAKMICE

Srbija - Velika Britanija 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Gledalaca: 8.000

Sudije: Manuel Maconi (Italija), Fernando Kalatrava (Španija), Benijamino Atard (Italija)

Srbija: Dobrić 14, Jović 6, Mitrović 15, Simanić, Trifunović, Avramović 20, Gudurić 13, Jagodić-Kuridža 8, Jaramaz 4, Petrušev 12, Radanov, Ristić 9

Velika Britanija: Adamu 14, Elis 22, Louson, Menzis 7, Votson-Gejl 7, Horhler 2, Džonson 3, Mekenzi 6, Mokford, Vitl 16, Vilijams

Telegraf.rs

Molimo vas da donacijom podržite rad portala CrvenaZvezdaInfo

Pročitajte: