Srbija dobija najmodernije stadione! Orlovi više neće igrati samo u Beogradu

Širi se sve u srpskom fudbalu, pa tako je došao red i na infrastrukturu

Srpski fudbal je prethodnih godina doživeo potpunu ekspanziju. Nacionalni tim je obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru na neverovatan način, dok su klubovi uspeli da se izbore za mesto koje vodi direktno u Ligu šampiona. Rezultati su morali biti ispraćeni infrastrukturom, što govori i o stadionima koji "niču" u tri grada - Loznici, Leskovcu i Zaječaru.

Možda pređašnjim rezultatima ovi klubovi i nisu zaradili nove stadione, ali je nekom vrstom selekcije odabrano da to budu baš oni. Kako god, ono što raduje u čitavoj stvari jeste to da reprezentacija Srbije konačno može da dobije i alternativu za igranje utakmica, jer prema trenutnom stanju, samo je moguće da Orlovi igraju u Beogradu.

Slaba poseta u prethodnim utakmicama Lige nacija je pokazala da "Beograđane fudbale ne zanima", te da bi neki manji gradovi mogli da napune stadion, kao što su to bili slučajevi i u prošlosti kada je Čair bio popunjen na prijateljskom meču sa Paragvajem.

Ukoliko se u skorije vreme završe tri gorenavedena stadiona u Loznici, Leskovcu i Zaječaru, Srbija bi dobila poprilično fine alternative.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Foto: MN Press

Stadion "Lagator" u Loznici - 30 miliona evra, 9000 mesta za navijače

Loznica je već neko vreme u Prvoj ligi Srbije, gde obitava na samoj sredini tabele. Klub je u ovaj rang takmičenja ušao pre dve godine i po ulaganjima pokazuje da ne želi da ga napusti. Pre samo 10 godina, Loznica se takmičila u Zoni Drina, dok je sada jedan i od konkurenata za Superligu Srbije.

Kao takav, ali i kao miljenik grada i ljudi u istom, odlučili su još pre tri godine da ga nagrade stadionom po UEFA standardima, što znači da će novi Lagator moći da ugosti reprezentaciju Srbije, dok će sam projekat koštati oko 30 miliona evra!

Rok za završetak radova je februar 2023. godine, dok će novi stadion primati između 8.500 i 9.000 mesta, ali će povrh toga biti i među modernijim stadionima u Srbiji. Kompleks oko stadiona će činiti  i trafostanica, ali i čitav prsten saobraćajnica, sa četiri parking prostora, uz jedan poseban za VIP posetioce. Takođe, biće izgrađen i pomoćni teren.

Novi Lagator će imati i nekoliko spratova, sve kako bi i domaćim fudbalerima, ali i gostima pružio što bolji komfor. Sportistima je obezbeđen ulaz sa uglova stadiona, izolovanim koridorima preko miks zone pristupaju svojim svlačionicama, prostorijama za masažu, toaletima i tuševima, kako domaći tako i gostujući tim. Svaki od timova ima svoju zonu za zagrevanje i odmor, dok je teretana zajednička za oba tima.

Stadion u Leskovcu - 20 miliona evra, oko 8000 mesta za navijače.

Nisu u istom rangu kao Loznica, nalaze se mesto ispod u Srpskoj ligi istok, ali će i ekipa Dubočice iz Leskovca moći da se pohvali modernim stadionom koji će dobiti do kraja februara 2023. godine, kada je rok za izvrešenje radova.

Leskovac će veoma uskoro dobiti nov, moderan stadion, još jedan po UEFA standardima, na kojim će i naša reprezentacija moći da igra, a koji će moći da ugosti oko 8.000 navijača, dok je sam projekat vredan preko 20 miliona evra.

Dubočica ne ređa baš sjajne rezultate, igrali su u Prvoj ligi jednu sezonu, ali su ispali još ranije i nisu uspeli da se vrate. Ipak, klub će možda nadahnut novim stadionom pokušati da se ponovo umeša u najviše rangove srpskog fudbala.

Što se tiče samog stadiona, predviđena visina objekta stadiona je 16,3 metra, visina stubova reflektora 32 metra, dimenzije fudbalskog terena 105x68 metra, ukupno teren sa okolinom 121x85 metara, teren ima drenažu i mogućnost grejanja.

Stadion "Kraljevica" u Zaječaru - 28 miliona evra, oko 8.000 mesta

Timok je još jedan klub koji rezultatima nije baš zaslužio da dobije stadion, prethodne sezone su ispali iz Prve lige Srbije, dok su ove godine uz bruku započeli i takmičenje u Srpskoj ligi, gde nisu imali tim od 11 fudbalera, već su ih uzimali iz kadeta.

Došla je i saradnja sa Crvenom zvezdom, koja će verovatno pomoći klubu da prebrodi ovaj period i da se vrati u Prvu ligu Srbije, a nove utakmice će uskoro moći da igraju i na svom novom stadionu, još jednom u nizu onih modernih.

Izgradnja stadiona je započeta na Kraljevici, po kojoj će i dobiti ime, na mestu nekadašnjeg hipodroma, po najvišim standardima UEFA i imaće 8.168 mesta. Njegova izgradnja koštaće oko 28 miliona evra, koje ulaže država i Fudbalski savez Srbije, a na ovom stadionu moći će da igraju sve državne selekcije, uključujući i A reprezentaciju.

(Telegraf.rs)