Spasavanje Matea Garsije

Koliko je fudbal demokratična stvar, poligon različitih mišljenja videlo se i tokom dobrog dela meča između Crvene zvezde i slovenačkog Celja.

Veći deo stručnog štaba sarajevskog Železničara gledao je u ručne časovnike, nadajući se da će u prvom poluvremenu videti bolju igru Crvene zvezde. Najbliži saradnici Amara Osima su videli što i navijači u Srbiji putem malog ekrana - da srpski šampion ima ozbiljnih problema u pozicionoj igri i pravljenju viška.

Međutim, Sarajlije su bile jedinstvene u stavu da je „mali Južnoamerikanac“ jedini sposoban da napravi razliku. Sa druge strane, ne baš mali broj ljudi na tribinama je konstatovao da će od Matea Garsije novi trener Dejan Stanković teško dobiti ono što u klubu očekuju.

Pozivali su se najviše na fizičku inferiornost bivšeg člana Las Palmasa i Arisa, demonstriranu u većini mečeva u Ligi šampiona. Ništa bolje u pojedinim trenucima Mateo Garsije nije delovao i tokom dosadašnjih priprema u Turskoj.

Jedan dobar potez - pa izgubljen duel. Još jedan dobar potez. I opet izgubljen duel. Tom rutom se kretao ofanzivac iz Argentine, koji će sa takvim učnkom teškom uspeti da istisne iz tima Željka Gavrića i uvek Zvezdi potrebnog El Fardu Bena.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Nagovestili smo još posle Ludogoreca, kad je tandem krilnih igrača bio zapaženiji deo Zvezdinog tima, da će Mateo Garija biti u ozbiljnom problemu, ako tokom ostalih provera ne napuni učinak golovima i asistencijama. Za sada mu baš teško ide, iako se trener Dejan Stanković svojski trudi da iz Garsije izvuče mnogo više od onog što je pokazivao od dana kada je zadužio dres Crvene zvezde. Da, tačno je da je postigao gol u Bernu, ispostaviće se kasnije, vredan plasmana u Ligu šampiona. Kao što je tačno da je majstorskim volej udarcem ukrasio derbi susret u Novom Sadu, međutim...

Kao neko plaćen 1.700.000 evra, Mateo Garsija se nije profilisao kao jedan od najboljih igrača Crvene zvezde. A to je za tako skupu akviziciju, na čiji transfer su svi resursi na Marakani potrošli mnogo vremena i energije, loše.

Gledajući prve obrise Stankovićevog rada, oslanjanje na fizički fudbal i jak presnig, jasno je da će za omalenog Gaučosa tu teško biti mesta… Mada, daleko od toga da je Stanković digao ruke od Garsije, poput KanjasaŽandera i Van La Pare… Prišao mu je na skoro svakom treningu u Beleku, hrabrio ga, hvalio… Valjda želeći da probudi usnuli argentinski temperament.

Protiv Celja Mateo Garsija je igrao iza jedinog špica Tomanea. Imao je više prostora, nekoliko saigrača mu je čuvalo leđa, ali nije išlo. Za nešto više od sat vremena na terenu je imao dva iznuđena faula u opasnoj zoni i mlak šut sa 16 metara na asistenciju Gavrića. Za nijansu slabiji je bio protiv Vardara. Od Garsije teško Stanković može da ima koristi u visokom presingu…

Kompletna situacija nije baš obećavajuća za Argentinca. Njegov najveći adut su godine, kao momak rođen 1996. godine i dalje je zanimljiva roba evropskom tržištu. I na ime toga može da dobije nešto veći kredit kod Dejana Stankovića i kompletnog rukovodstva. Ili da se nada da El Fardu Ben neće produžiti ugovor…

FOTOFK Crvena zvezda

Mozzartsport