ŠOK! Srbija gubi direktno mesto u Ligi šampiona

Od sezone 2024/25, to 11. mesto na UEFA rang listi neće biti toliko "moćno" kao što je sada slučaj

Dobijanje direktnog mesta u Ligi šampiona u sezoni 2023/24 ima veliki značaj za srpski fudbal, ali čini se da bi ona mogla da bude poslednja kada su u pitanju ti benefiti vezani za 11. mesto na UEFA rang listi!

Naime, Udruženje evropskih klubova (ECA) objavilo je da od sezone 2024/25  to 11. mesto na kom se trenutno nalazi Srbija više neće donositi direktnog predstavnika u LŠ, već će se gledati koji klub trenutno ima najjači koeficijet od svih koji učestvuju kroz "Put šampiona" u kvalifikacijama.

Doduše, pod uslovom da osvajač LŠ izborio najelitnije takmičenje kroz domaće prvenstvo.

Ako ovu teoriju prebacimo u praksu, odnosno ako pogledamo ovogodišnje stanje na rang listi, mesto direktnog putnika u LŠ imao bi zagrebački Dinamo koji je bio nosilac sa 49,500 bodova. S druge strane, Zvezda je imala 46,000.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ta razlika se još više povećala ove sezone u kojoj je Dinamo izborio grupnu fazu LŠ i tamo dobio jedan meč (55,000), dok je Zvezda "pala" usled nešto slabijih rezultata i ima 41,000. Ako pogledamo Partizan, on je na 23,000 bodova.

Ipak, srpski klubovi nikako ne bi trebalo da zanemare jačanje koeficijenta s obzirom na to da će 11. mesto od sezone 2024/25 i dalje donositi pet timova u Evropi. S tim da će dva igrati kvalifikacije za LŠ.

Telegraf.rs