Smanjuje se dug Crvene zvezde, ali u čemu je problem?

Višemilionski dug koji fudbalski klub Crvena zvezda ima prema Agrobanci ponovo će biti smanjen, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i dodaje da je taj sporazum već u proceduri ali da nadležni ne žele da daju više informacije o tom poslu.

Kako navodi taj portal, "poverenik Agencije za osiguranje depozita Miloš Janković potvrdio je u decembru da je taj sporazum u proceduri, ali od tada ni on ni Agencija ni Zvezda ne žele da daju informacije o tom poslu".

Portal podseća da je dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio oko 17 miliona evra kada je na leto prošle godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na samo 6,8 miliona.

"Novinari CINS su saznali da je i pored toga Zvezdi omogućen novi otpis duga. Informaciju je krajem decembra potvrdio i Miloš Janković, poverenik Agencije za osiguranje depozita, institucije koja je zadužena za stečaj banaka, koji je za CINS rekao da sporazum još nije potpisan, ali da je 'u proceduri'. Za više informacija nas je zamolio da ga pozovemo sutradan. Od tada počinje izbegavanje odgovora na naša pitanja", navodi CINS.

Dodaje se da Janković nije bio spreman da razgovara sa novinarima CINS, pa je komunikacija nastavljena elektronskom poštom.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

"Nakon više od dve nedelje sa mejl adrese Agencije su kao odgovor stigli citirani delovi zakona i smernica u kojima se objašnjava šta su obaveze poverenika, čime nije odgovoreno ni na jedno pitanje CINS. Naime, CINS je tražio više detalja o sporazumu sa Zvezdom - da li je potpisan, koji iznos je umanjen, kao i koliki je dug ovog fudbalskog kluba nakon toga. S obzirom da je Zvezda ove sezone drugi put uzastopno igrala najprestižnije fudbalsko takmičenje, Ligu šampiona, postavili smo i pitanje po kom kriterijumu se sa klubom sklapa sporazum uprkos višemilionskim prihodima od strane UEFA", dodaje se.

Rako Božović, koji je bio zadužen za postupak stečaja Agrobanke kada je sklopljen prethodni otpis duga Zvezdi, rekao je za CINS da ne zna ništa o novom sporazumu, jer je pre toga smenjen bez obrazloženja, a na njegovo mesto je doveden Miloš Janković.

"Ni iz fudbalskog kluba Crvena zvezda nisu želeli da komentarišu CINS saznanja. Predsednik Nadzornog odbora Dragan Milošević, iako je ranije u javnosti iznosio podatke o sporazumu Zvezde i Agrobanke, sada je tvrdio da nije upoznat sa novim dogovorom i uputio nas na druge ljude u klubu. Generalni direktor Zvezdan Terzić se nije javljao na pozive i poruke, a poslednji put kad smo mu se obratili dobili smo samo automatsku poruku: "Sorry, I can’t talk right know" (Izvinite, ne mogu da pričam sada)", navodi CINS

Sportske.net