SKANDAL U REPREZENTACIJI: Velika svađa Jovića i Tumbakovića

Fudbalska reprezentacija Srbije u ponedeljak gostuje Litvaniji u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, mada meč nije bio glavna tema na konferenciji za medije pored situacije koju Ljubiša Tumbaković ima sa Lukom Jovićem.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije

Napadač Real Madrida nije u nacionalnom timu, a španski "As" otkriva kako je lažirao povredu zbog čega se zamerio selektoru. Popularni Tumba nije demantovao ovu informaciju, a dodao je kako ga je Jović obavestio samo preko poruke.

Međutim, najpre je selektor Srbije govorio o utakmici protiv Litvanaca.

Tumbaković ima dosta dobra iskustva sa selekcijom Litvanijom što bi u novoj utakmici mogla da bude velika prednost.

- Istina je da smo u Ligi nacija igrali dve utakmice dok sam bio selektor Crne Gore i oba rezultata su bila ubedljiva, 2:0 i 4:1. Ali, odnos snaga nije bio takav. U Podgorici je bila teška utakmica u kojoj smo koristili šanse. Ovde smo na vreme otvorili utakmicu i sve je bilo mnogo lakše kasnije. To je bila ekipa koja je mnogo više pružila nego što je dala rezultatski. Gledao sam Litvaniju i protiv Srbije, a i preksinoć protiv Ukrajine. Pozitivnija dimenzija o Litvaniji nego sve što je bilo. To je daleko disciplinovanija, borbenija ekipa, sa posebnom idejom. Kao da je bilo promena, a opet ne tako puno

Ljubiša Tumbaković
Ljubiša Tumbaković

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Tumbaković je poručio kako ovaj ciklus utakmica služi i da odmeri na koga bi to od pridošlica u nacionalni tim mogao ozbiljnije da računa.

- Od saopštavanja spiska do okupljanja je bilo dve nedelje. U tom periodu su takmičarske utakmice. Neke planirane stvari, poput dogovora sa Matićem, Rukavinom i Nastasićem su dogovorene. Ostale nisu. Povredio se Maksimović, pa Tadić, pa nismo mogli da koristimo Milenkovića i Kostića. Došli smo u situaciju da moramo da vidimo veći broj igrača, pokušamo da se što bolje spremimo za Paragvaj, a onda dođe takmičarska utakmica. Bez obzira na naš trenutni status i mesto na tabeli, moramo da igramo utakmicu koja može da nam donese nešto što želimo. Dajemo šansu igračima da vidimo koliko mogu da donesu reprezentaciji u narednom periodu. Stiže utisak da menjamo. Ne menjamo, eksploatišemo grupu od 30 i nešto igrača. Nešto smo videli protiv Paragvaja...

Novinari su potom Tumbakovića uptiali da li je tačno da je ljut na Jovića, kao i da je izmislio povredu pred Luksemburg zbog čega sada nije u reprezentaciji.

- Nemam pravo da budem ljut ni na koga, već da radim posao na način koji mislim da je najbolji. Jović je mlad igrač, a moja trenerska odgovornost ide u pravcu i pedagogije, vaspitanja, pa i trenera. Moram da štititm interes posla koji se bavim. On je napravio to, javio se porukom. Shvatio sam da taj njegov odgovor porukom traži objašnjenje direktno sa selekotrom, a on to nije uradio. Da li je bio povređen, treba da utvrde lekari, a ne ja.

Luka Jović
Luka Jović

Usledilo je pitanje da li je upravo ta poruka konkretan razlog što Jović nije pozvan u nacionalni tim.

- Moram da priznam da sam više očekivao od konfenrencije pred utakmicu. Neke prioritete moramo da ispoštujemo. Ako treba da skrećem pažnju na temu koje meni nisu interesantne, hajmo, ali posle utakmice, a ne sad. Kada već Luka Jović nije ovde. Imamo jako puno prostora kada se vratimo da pričamo na tu temu. Morate da pitate Luku da li je bio povređen i zašto se nije javio selektoru.

Da li gajite nadu da bi mogla da se dese čuda u grupi i da prođemo bez baraža na Evropsko prvenstvo?

- Čudo da bi se desilo, prvo mora da zavisi od nas. Ako ne pobedimo, bilo koje čudo da se desi, nije čudo. Idemo stepenik po stepenik, prvo da pokušamo da pobedimo Litvaniju. A, čuda se dešavaju, zaključio je Tumbaković.