SKANDAL TRESE BELGIJU: Bivši Zvezdin trener optužen da je uzimao novac od transfera

Belgijski mediji pišu o navodnoj vezi Aleksandra Jankovića, Mateje Kežmana, Dejana Veljkovića i sumnjivih transfera Filipa Mladenovića, Gojka Cimirota i Miloša Kosanovića

Predsednik Standarda iz Liježa Bruno Venanci podneo je tužbu protiv bivšeg sportskog direktora Olivija Renarda i bivšeg trenera kluba Aleksandra Jankovića, prenose belgijski mediji.

Prvi čovek ekipe iz Liježa optužio je srpskog trenera i belgijskog menadžera, koji sada obavlja funkciju sportskog direktora Montreal Impakta, da su izveli finansijsku prevaru tokom transfera Standarda.

Uz Jankovića i Renarda, prvi čovek Standarda optužuje i menadžera Dejana Veljkovića, koji je već upleten u ozbiljan skandal belgijskog fudbala zbog kojeg je i hapšen, a takođe se kao jedan od učesnika pominje i Mateja Kežman, koji je posle fudbalske karijere prešao u vode fudbalskih agenata, za koga je takođe bilo sumnjivih pisanja.

Belgijanci navode da je Venanci postao svestan prevare nakon ispitivanja Veljkovića za "operaciju nula". Dobio je uvid u brojna dokumenta o transferima Standarda iz perioda od 2016. do 2018. godine, gde su mnogi skupo plaćeni ugovori za poslove skauta.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Navodno je kroz fiktivne ugovore za skautiranje, Veljković plaćao igračima i trenerima deo zarade na crno i podelio skrivene provizije onima koji su učestvovali u transferima poput Gojka Cimirota, Filipa Mladenovića i Miloša Kosanovića.

Navodno je Janković zaradio 250.000 evra, Veljković 170.000, a Renard 20.000 evra.

Lažni ugovori su, pišu Belgijanci, zaključeni preko dve Veljkovićeve kompanije sa sedištima u Srbiji i Crnoj Gori. Venanci je lično potpisao te ugovore, a prema sopstvenim rečima, mislio je da je u pitanju dobra namera. Ugovori su iznosili tri miliona, a plaćeno je ukupno dva. Kada je saznao da su fakture lažne, bio je šokiran.

Belgijanci su uspeli da dođu do izjave Aleksandra Jankovića, koji je naveo da je uvek imao dobar odnos sa Standardom.

- Ovo je prvi put da čujem tako nešto. Uvek sam imao dobar odnos sa Standardom. Vezano za transfere Kosanovića, Cimirota i Mladenovića, prvi je obavljen pre nego što sam ja postao trener, drugi je došao kada sam ja otišao, a u slučaju Mladenovića svi znaju da nisam žurio da dođe u Standard.

Činjenica da se moje ime spominje tek tako je opasno i pogrešno. Ako postoji zvanična tužba, odgovoriću, ali za sada ne mogu da kažem ništa drugo - zaključio je Aleksandar Janković.

Podsetimo, Aleksandar Janković je više godina proveo u Belgiji kao trener. Započeo je još kao asistent Slavoljubu Muslinu 2005. godine u Lokerenu, da bi kasnije u ovom klubu radio i samostalno 2009. godine, Zatim je bio i u Mehelenu u dva navrata (od 2014. do 2016 i od 2017. i 2018.) i između toga je readio i u Standardu iz Liježa (od septembra 2016. do aprila 2017. godine).

Samostalnu trenersku karijeru počeo je u Crvenoj zvezdi 2007. godine, a na Marakani je bio i nekoliko godina kasnije, kada je u avgustu 2012. godine nasledio Roberta Prosinečkog i otišao u martu 2013. godine.

U svoj "CV" može da doda i da je bio selektor mlade reprezentacije Srbije, dok je trenutno trener mlade reprezentacije Kine.

Telegraf.rs