SJAJNE VESTI! Zvezda odustala od dovođenja štopera! Klub se uzda u Erakovića

Mladi defanzivac se u proteklih nekoliko meseci izborio za važnu ulogu u timu, ali i mesto prvog saradnika Aleksandra Dragovića, pa će tako biti i u narednom periodu

Napadač koji daje golove je već stigao, na stadionu Rajko Mitić se aktivno radi na angažovanju inostanog desnog beka, ali i veznog igrača, dok je u drugom planu ostalo angažovanje štopera Danila Arbolede.

I to ne samo što bi do potpisa Kolumbijca bilo komplikovano doći ove zime, već što je Crvena zvezda odlučna da u narednom periodu čvrsto stane iza Strahinje Erakovića.

Momak iz Batajnice je u proteklih šest meseci doživeo pravo igračko stasavanje u ekipi Dejana Stankovića, ozbiljan fizički, psihološki i taktički iskorak, što mu je omogućilo da taj fudbalski dar, koji je viđen još u njegovim najranijim igračim danima, ispolji i u seniorskom stažu.

Naravno, možda i ključni faktor bilo je to što je Eraković u jesenjem delu sezone za direktnog mentora imao Aleksandra Dragovića, koji mu je liderstvom i savetima pomogao da sa mnogo više vere u sebe proživi zahtevne trenutke u crveno-belom dresu. Sve ostalo je bilo do ogromnog talenta mladog fudbalera.

Posle svega viđenog u proteklih šest meseci, čini se da je popularni Čupa bio najbolji onda kada je to bilo najpotrebnije za Crvenu zvezdu.

Najzrelije mečeve odigrao je protiv Ludogoreca u Beogradu i Brage u Portugaliji, kada je kompletnoj javnosti, a naravno i svima u klubu i stručnom štabu, postalo potpuno jasno da je u pitanju igrač iza koga se mora stati u ovom trenutku i omogućiti mu da kompletira proces nastajanja ozbiljnog igrača.

Dejan Stanković je upravo bio taj koji nije dozvolio da se mladom igraču zatvore vrata fudbalskih snova. Direktno on ga je igrački nezrelog gurnuo u vatru u 163. večitom derbiju, gde je u košmarnom debiju u svetkovini srpskog fudbala poklonio gol ljutom rivalu, ali je isto tako posle toga odlučno stao iza jednog od najtalentovanijih igrača u svojim redovima i zaštitio ga autoritetom. Ove sezone mu nametnuo važnu ulogu u timu, a ovaj za poverenje uzvratio kvalitetnim parijama na terenu.

Možda je upravo taj period trnovitog sazrevanja u seniorskom fudbalu bio i ključan za Erakovića. Pre nego što je zaigrao standardno na svojoj poziciji, talentovani štoper je prinudno, prema potrebi, krpio mesta desnog i levog beka, a onda zaigrao na "prirodnoj" poziciji i pokazao da vredi ulagati u njegovu dalju budućnost u klubu.

Čini se i da je Stankovićeva odluka da u mečevima sa Ludogrecom i Bragom u Kamenolomu zaigra sa trojicom defanzivaca takođe bila zaslužna za Erakovićev iskorak. Mladi defanzivac se odlično snašao u toj ulozi, prvo je perfektno sačuvao Kirila Despodova, a onda u Bragi plenio sigurnošću, odmerenim reakcijama, pravovremenim istrčavanjima i čitanjem protivničkih pasova. 

Strahinja Eraković iza sebe ima 22 nastupa u ovom delu sezone, a imao bi ih još više da čitav kvalifikacioni ciklus u Evropi nije bio u drugom planu. U svakom slučaju, čini se da više nema nikakve dileme kada je u pitanju izbor prvog partnera Aleksandra Dragovića, jer se ta odluka sama nametnula u proteklih nekoliko meseci.

Odluka da se dovođenje eventualnog pojačanja na štoperskoj poziciji u ovom trenutku stavi po strani, stoji i u činjenici da Stanković na raspolaganju ima još dvojicu iskusnih igrača na tim pozicijama - Radovana Pankova i Miloša Degeneka, tako da su mesta centralnih bekova maksimalno pokrivena u ovom trenutku.

Sama odluka da se Erakoviću pruži važna uloga u timu, mogla bi motivaciono da deluje i na igrače koji stasavaju u omladinskom pogonu crveno-belih, jer je upravo na njegovom primeru, kao i u slučaju Marka Lazetića, na delu pokazano da najtalentovanija Zvezdina deca mogu da se nadaju da će im u jednom trenutku biti pružena ozbiljna šansa u seniorskom timu.

Eraković je takvu šansu dobio, a sada je na njemu da je maksimalno iskoristi i već tokom proleća pokaže da je u stanju da napravi dodatni igrački iskorak i dokaže, ne samo da je neko ko je zaslužio da klub i stručni štab stanu iza njega, već i da u budućnosti može da donese i značajnu finansijsku injekciju Crvenoj zvezdi, što bi zaokružilo kompletan proces razvoja jednog igrača koji je prve korake napravio iza južne tribine stadiona Rajko Mitić.

Mozzartsport