SEĆATE LI SE OVOGA!? Zvezda postala prvak evrope a Piksi je ovim potezom kupio navijače zauvek

Radi se, naravno, o odbijanju da šutira jedanaesterac u penal seriji

Dana 29. maja 1991. godine desio se najveći uspeh u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala. Crvena zvezda je u Bariju uspela da pobedom protiv Olimpika iz Marselja dođe do pehara KEŠ-a (danas Liga šampiona) i tako postane "besmrtna".

Zvezda je slavila posle penala, a tada je meč obeležio i divan gest Dragana Stojkovića Piksija, tada fudbalera Olimpika iz Marselja.

Dragan Stojković Piksi je bio kapiten i vođa Crvene zvezde, koja ga je u novembru 1990. godine prodala upravo Olimpiku iz Marselja, ni ne sluteći da će se upravo ova dva tima kasnije naći u finalu u borbi za "ušati" trofej. Piksi je u intervjuu za Telegraf pre godinu dana izjavio i da je sve ovo predosetio.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Bio je priređen koktel u moju čast povodom odlaska, to se dešava posle Mundijala u Italiji, gore gde je restoran u Zvezdi. I tu govori, pokloni, sve najbolje ti želimo, daje mi se reč i ja se zahvaljujem svima kako to već ide da sam u Zvezdi proveo prelepe godine, da život i karijera sad idu u drugom pravcu, ja tada kažem, ne znam da li je neko snimao, ne verujem. Slikali su, ali mislim da niko nije snimao. Ja tada kažem jednu stvar koja će se za godinu dana obistiniti, a to je da ćemo se videti u finalu. Ne znam šta da vam poželim, hvala vam na svemu, jedino što mogu to je da se vidimo u finalu sledeće godine. Sve najbolje, pozdrav, ja sad putujem. I tako sam odmah otišao na Surčin, uzeo avion i odleteo za Marselj - rekao je Piksi za Telegraf.P

Kasnije se ispostavilo i da su se ove reči obistinile, Marselj je slavio u Moskvi dok je Zvezda u dvomeču bila bolja od Bajerna iz Minhena.

Piksi na iznenađenje svih nije počeo finale između Olimpika i Zvezde, čak iako su ga na poluvremenu svi igrači "vukli za rukav", kako je on rekao, i tražili da uđe. Odnosno, svi su tražili osim trenera Gutalsa, koji nije ni pomišljao da ubaci srpskog fudbalera u igru, sve do 112. minuta.

I prolazi i prolazi, ovi se vataju za glavu, zovu "alo, menjaj" vreme prolazi, a Marselj igra loše generalno, to je bilo najgore finale u istoriji Lige šampiona. Završava utakmica, ništa se ne dešava. Kreće prvi produžetak, ništa opet, ja sedam na klupu, gubim nadu da ću uopšte igrati i u drugom produžetku neko me zove sa klupe i kaže "brzo, brzo". Šta brzo, polako, ima vremena... I ja lagano nameštam čarape, skidam se. Ulazim, mislim da je bio 112. minut - rekao je Piksi za Telegraf, kada je otkrio i gest kojim je kupio Zvezdu za sva vremena.

- Dolaze penali, on prilazi meni, govorim za trenera. Prilazi i kaže ti šutiraš penal. Kažem "ja ne šutiram". Kaže, ne, ne, ti si odličan tehničar, kao da je to bitno za penal da si mnogo dobar tehničar. Odličan si tehničar i svež si igrač, nisi umoran. Kažem mu "niste me razumeli, ne šutiram ja penal, sad šutirate vi". I tu dođe do jednog sa moje strane izliva nezadovoljstva. Sećam se da je Franc Bekembauer, kada je video to, stao između nas. Uhvatio me za dres ovako i počeo da me gura i rekao sad je gotovo, gotovo, ne treba ništa. Rekoh ja da šutiram penal sad, neka šutira on. Ja tako odlazim praktično i ovo drugo ostalo znate

Ovim gestom i odbijanjem da šutne penal, Dragan Stojković Piksi je pokazao koji klub mu je u srcu i duši i zašto je kasnije postao peta Zvezdina zvezda. Međutim, čini se kao da su najvatrenije pristalice sa Severne tribine zaboravili neke stvari, pa je legendu kluba i sadašjneg selektora reprezentacije Srbije dočekao sraman transparent.

Čitav intervju Telegrafa sa fudbalskom legendom Draganom Stojkovićem Piksijem možete pogledati u videu koji se nalazi u nastavku teksta.

https://www.youtube.com/embed/oLhPrXhpfcs

(Telegraf.rs)