Sećate li se najkrvavijeg derbija ikad!?

Nula na terenu, krv na tribinama - tako je izgledao 148. večiti derbi, odigran na današnji dan, 25. aprila 2015. godine.

Derbi je bio ispod očekivanja po kvalitetu fudbala, nije bilo pogodaka, i delovalo je da ih ne bi bilo da se utakmica igrala još tri dana, a svakako je predugo trajala zbog krvavog obračuna na istočnoj tribini stadiona Crvene zvezde.

Milorad Mažić je sudio finale Lige šampiona, krotio je Ronalda i mnoge svetske zvezde na Mundijalu ili u evropskim dvobojima najmoćnijih klubova, ali mu je na ovom duelu preostalo samo da povuče igrače u svlačionicu i sačeka na smirivanje haosa.

Sama utakmica je kasnila 40 minuta zbog haosa na uglu istoka i severa - desetak minuta pre početka Večitog derbija, navijači Partizana stacionirani na istoku su u velikom broju se zaputili ka severnoj tribini, a veće incidente je sprečio upad žandarmerije na istočnu tribinu. Ipak, to je bila samo inicijalna kapisla za nove sukobe, jer su revoltirane pristalice Zvezda sa severa pokušale da pređu na istok i revanširaju se.

Čak je i američki ESPN radio veliku priču sa ovog derbija, ne sluteći da će dobiti krvav materijal - tako je u svet otišla slika o utakmici u kojoj nema pobednika, a posebno je bila upečatljiva fotografija na kojoj uplašena devojka pridržavala okrvavljenog navijača crveno-belih.

Pet minuta pre početka beogradskog derbija, huligan Partizana obrijane glave i prekrivenog lica kreće u juriš. Obučen u crno, lagan je, sa upaljenom bakljom u ruci. Iz suprotnog pravca mu dolazi stariji, teži čovek, takođe obrijane glave, u crnoj majici sa “Red Devils“ logom - opisivan je ovako početak na američkom portalu.

- U punom trku momak bakljom udara starijeg u glavu. Koncetrisan na kroše koji je protivniku zadao u bradu ovaj drugi ne obraća pažnju na varnice. Obojica padaju između plastičnih stolica, na sektoru gde se sedi pršte udarci i baklje. To je početak derbija Crvene zvezde i Partizana...

Tada je na severnoj tribini među Delijama bio i Nebojša Čović, prvi čovek košarkaškog kluba, a slika ruskog navijača okrvavljene glave, koji preskače ogradu koja deli istočnu i severnu tribinu, obišla je ne samo Srbiju, već i ceo svet. Naše kamere zabeležile su potpuno neverovatan kadar, da je upravo ovaj huligan, čim je preskočio ogradu i vratio se na Sever, ubrzo otrčao na vrh tribine i iz prvih redova nastavio napad na policiju.

Derbi odavno nije magnet za skaute samo, već i za strane huligane - policijski izveštaji govore da je bilo Rusa, Poljaka, Grka, Bugara ali i nekoliko Holanđana među incidentnima, a šestorici stranih državljana je i zabranjen ulazak u zemlju posle učešća u tučama.

Sve je dobilo tragikomičnu notu zbog kazni, koje su bile veoma blage - u Disciplinskoj komisiji FSS su kao opravdanje naveli da su dva kluba učinila sve da 148. večiti derbi prođe bez incidenata i da više od toga nisu moglli, jer su neke stvari ipak bile van njihove moći.

Telegraf.rs