SAZNAJEMO: Zvezda POVLAŠĆENA, otkrivamo moguće protivnike (FOTO)

Nema još mnogo nedoumica oko toga kako će izgledati spisak timova koji će se 18. juna naći na žrebu za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ostalo je samo da Bugarska i Jermenija daju svoje šampione, pa da sve bude jasno i da sa sigurnošću možemo da kažemo da znamo kojih 16 klubova participira kao potencijalni rival Crvene zvezde na startu kvalifikacija.

Ukoliko unapred dodelimo titule aktuelnim liderima bugarskog i jermenskog prvenstva, Crvena zvezda bi na žrebu za prvo kolo kvalifikacija mogla da dobije:

1. Suduva (Litvanija) 4.250
2. Valeta (Malta) 4.250
3. Sarajevo (BiH) 4.250
4. Pjast (Poljska) 3.850
5. Pjunik (Jermenija) 3.750
6. Kluž (Rumunija) 3.500
7. Ferencvaroš (Mađarska) 3.500
8. Nome Kalju (Estonija) 3.500
9. Sutjeska (Crna Gora) 3.000
10. Partizani (Albanija) 3.000
11. Valur (Island) 2.750
12. Linfild (S. Irska) 2.250
13. HB Toršavn (Farska Ostrva) 1.500
14. Riga (Letonija) 1.125
15. Saburtalo (Gruzija) 0.950
16. Najbolji iz preliminarne faze (Linkoln Red Imps, Santa Koloma, Feronikeli ili šampion San Marina)

Kao što možete da vidite, spisak ne deluje zastrašujuće i to je logično kada se ima u vidu da se radi o prvom kolu kvalifikacija. Zvezdi će trebati malo sreće da bi izbegla šampione Rumunije i Poljske, premda ne znači da bi bila u podređenom položaju u dvomeču sa Klužom ili Pjastom.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Sada prelazimo na još važniji deo, a to je žreb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona koji će biti održan istog dana kad i žreb za prvo.

Pored pobrojanih klubova na spisak potencijalnih rivala dolazi još devet klubova koji će biti povlašćeni na žrebu za prvo kolo, te Makabi iz Tel Aviva koji se u žreb uključuje od drugog kola (ovo pod uslovom da Ludogorec osvoji titulu u Bugarskoj).

Zvezdini potencijalni rivali u drugom kolu mogli bi da budu: Makabi Tel Aviv (Izrael), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), HJK Helsinki (Finska), Dandalk (Irska), F91 Didelanž (Luksemburg), Škendija (S. Makedonija), Nju Sejnts (Vels), Slovan Bratislava (Slovačka) i AIK (Švedska).

Dajmo sada i plastični primer kako bi mogao da izgleda žreb za prvo i drugo kolo iz perspektive Crvene zvezde.

Šampion Srbije mogao bi da izvuče Linfild (S. Irska), a da na žrebu za drugo kolo dobije boljeg iz dvomeča Rozenborga (Norveška) i Ferencvaroša (Mađarska).

Dalje možete sami, opcija ima mnogo, a najvažnije je da ekipe kao što su Kopenhagen, Seltik, Dinamo Zagreb, APOEL, BATE, Astana, Karabag, Ludogorec i Marbor ne mogu da se ukrste sa Zvezdom pre trećeg kola.

Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona zakazan je za 18. jun, a Crvena zvezda će uz malo sreće imati otvoren put ka trećem kolu a samim tim i ka grupnoj fazi jednog od dva evropska takmičenja.

sportske.net