SAVO MILOŠEVIĆ: Zna se koji klub ima podršku vlasti

Trener Partizana gostovao je na televiziji ‘N1’ i tom prilikom govorio o podršci države klubovima, ali i mnogim problemima u srpskom fudbalu.

Savo Milošević je gostujući u emisiji ‘Novi dan’ na televiziji ‘N1’ upitan da li je Crvena zvezda ili Partizan bliža aktuelnoj vlasti?

– Ko je bliži vlasti? Obe ekipe su na određene periode imale tu privilegiju da su bliže vlasti, a mislim da se u poslednje četiri godine ne postavlja to pitanje – poručio je Milošević.

Koji su još gorući problemi u srpskom fudbalu?

– Prvo infrastruktura. Zatim, stručni rad je na jako niskom nivou, imamo probleme u radu mlađih selekcija. Nismo uradili privatizaciju. Svi segmenti života, sve institucije koje bi trebalo da rade u fudbalu ili za fudbal da urade određene stvari – niko ne radi dobro! Počev od države, preko samih klubova, u hijerahiji sve do trenera koji rade sa najmlađima. Prosto, naš fudbal ne ide u dobrom smeru.

Dotakao se i izgradnje nacionalnog stadiona i rekao je da mnogima ta tema smeta.

– Šta mi smeta oko nacionalnog stadiona? Pa eto, troši se 150-200 miliona za neki stadion, a fudbal nam je takav kakav je. Mi nismo uložili ni u jedan stadion već 50 godina. Ja sam rekao već: onoliko koliko država ulaže u fudbal, toliko će i da se vrati. Mi nismo uložili 50 godina u neki stadion. Kako onda mislite? Izvucite parametar koliko je Grad Beograd pomogao fudbalu. Ne možete rezultataski očekivati od naših klubova da se bore sa najboljima u Evropi ako imamo ovde uslove iz 19. veka. Ne možete fićom na mesec. Da li može neki naš auto da se nosi sa mercedesom? Isto je, to potpuno je isto. Fudbal je omražena kategorija u Srbiji. To kažem jer izostanak rezultata znači isključenje podrške države. Narod podrazumeva i priznaje samo rezultat, a ako on izostane, onda su fudbaleri krivi.

Milošević je Crvenoj zvezdi čestitao plasman u Ligu šampiona, a potom i obrazložio svoj lep gest.

– Poželeo sam im pre toga da uđu u Ligu šampiona, posle sam i čestitao. Mislim da bi to trebalo da budu neki normalni odnosi između dva kluba, kada je u pitanju igra u Evropi. Jako je bitno da klubovi imaju dobre rezultate. Pa izgleda da smo došli do toga da najnormalniji gestovi koji bi trebalo da se podrazumevaju i izazivaju pozitivne stvari, za neke nisu normalni uopšte. Ja sam privatno u odličnim odnosima sa Vladom Milojevićem, sa Mitrom Mrkelom sam četiri godine radio u Savezu, protiv Terze sam igrao ko zna koliko puta, te ljude znam decenijama. Prosto je nenormalno da nemam normalan odnos sa njima. To je za mene elementarno vaspitanje.

Milošević je igrao u mnogim klubovima u Evropi, čak i u duelima sa velikim rivalitetom, što je uporedio sa srpskim derbijem.

– Napolju postoji rivalitet, a ovde postoji još jedna stvar koju ne umem da objasnim. Čini mi se da se koketira taj neki odnos ili emocija koje nose navijači oba kluba, koketira se mržnja – što je jako ružno i meni nikako neprihvatljivo. Ja zaista toliko volim Partizan da mi nije potrebno da svoju ljubav prema Partizanu dokazujem mržnjom prema Zvezdi. Ako volim nešto onda je dovoljno da to voli, u ovom slučaju Partizan. Kod nas je zastupljeno upravo takvo razmišljanje, da ljubav prema svom klubu dokazujete mržnjom prema protivničkom.

– Voleo bih da nađem opravdanje u tome da smo kao narod skloni takvim stvarima, ne samo u fudbalu. Čini mi se da takva vrsta razmišljanja ima ne samo kad je fudbal u pitanju. Mi smo prosto narod koji je sklon da zbog banalnosti mrzi onog drugog ili ga bar ne podnosi i naravno da se to odslikava i na fudbal.

Mogu li klubovi da opstanu bez pomoći države?

– Jedva, vrlo teško… Sa druge strane, ne bi trebalo ni da budu na jaslama države u meri u kojoj su. Morao bi da se nađe nekakav drugi način da se klubovi finansijski pomažu, da se nađe sistem koji će biti drugačiji od ovog.

Da li je rešenje privatizacija klubova?

– Ne znam iz kog razloga i zašto se stalo sa tim. Mislim da je neophodno što pre pripremiti teren da se proba ući u neku privatizaciju. Mislim da je na osnovu ove koje smo uradili u državi u poslednjoj deceniji moguće uraditi još bolju fudbalsku privatizaciju. Sigurno da znamo i dobre i loše stvari za privatizaciju, ne znam zašto se čeka sa tim. Kako vreme odmiče biće sve teže, a to znači da ćemo kaskati za Evropom što može imati dugoročne posledice – istakao je Milošević.

Hotsport