“Rendžers je imao dobrog prijatelja u VAR-u, neće im biti lako na Marakani”

"Čeka vas neprijateljska atmosfera, ali kao fudbalerima trebalo bi da vam je drago zbog toga", ističe Beri Ferguson

Opšti je utisak da Crvena zvezda nije zaslužila tako ubedljiv poraz u Glazgovu - neki će reći i da nije uopšte zaslužila poraz.

Činjenica je da Rendžers u Beograd dolazi s prednošću 3:0, stečenom u najvećoj meri zahvaljujući video-tehnologiji koja je presudila da Crvenoj zvezdi budu poništena dva gola (kod trećeg je ofsajd Bena bio jasno uočljiv), a domaćinima dosuđen penal.

Veliki je to kapital, međutim, bivši kapiten škotskog tima Beri Ferguson, akter dvomeča sa crveno-belima u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2007, u svojoj kolumni za Dejli Rekord upozorava igrače Rendžersa da narednog četvrtka u Beogradu ne smeju biti opušteni i sa razmišljanjem o žrebu četvrtfinala Lige Evrope zakazanom za dan kasnije.

Ferguson hvali nekadašnjeg saigrača i takođe aktera pomenutog dvomeča sa Crvenom zvezdom od pre 15 godina, koji i dalje stoji među stativama, 40-godišnjeg Alana Mekgregora zbog odbranjenog penala Aleksandru Kataiju i nekoliko zicera kasnije, ali i ističe uticaj VAR-a na pobedu Rendžersa.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

"Crvena zvezda je već u prvih deset minuta pokazala koliko opasna može da bude. Na tribinama je zavladala nervoza zbog serije napada srpskog tima, ali od trenutka kada je Rendžers poveo, nelagodnost je nestala. Navijači su se smirili, a igrači ušli u utakmicu i još jednom pokazali koliko dobri mogu da budu u Evropi. Imali su dobrog prijatelja u VAR-u, jer im je još jednom u ovom takmičenju tehnologija pritekla u pomoć. Ne samo kada je Rajan Kent iznudio penal za vodeći gol, već i kada su Crvenoj zvezdi poništena dva gola u ludih prvih 25 minuta meča. Bio je to 'soft" penal, ali postojao je kontakt u kaznenom prostoru i odluka je bila ispravna. Pozivi (sudiji iz VAR sobe, prim.aut) zbog ofsajda su takođe na mestu, tako da nema argumenata, ali bila je to vrsta haosa kakav smo mogli da očekujemo od Rendžersa u Evropi", napisao je nekadašnji defanzivni vezista Policajaca iz Glazgova.

Ferguson navodi da koliko god se trudio, ne može da se seti da je kao igrač išao sa Rendžersom na neko evropsko gostovanje s tako velikom prednošću kao što je 3:0. Ipak, upozorava svoje naslednike u plavom dresu da ne misle da je sve rešeno.

"Ono što igrači ne mogu sebi da priušte, jesto to da makar i na trenutak pomisle da je sve gotovo. Ovaj tim Crvene zvezde je velika pretnja. Mogu da povedu u prvih deset minuta utakmice u Beogradu, a onda to dosta menja stvari. Čeka vas neprijateljska atmosfera, ali kao fudbalerima trebalo bi da vam je drago zbog toga. Igrao sam na ovom stadionu, tamo je veliki, dugačak i mračan tunel u kom stražari stoje postrojeni sa šlemovima i pancirima, a onda šetaš u opšte ludilo i bakljadu. Svašta se dešava. Takve atmosfere su za uživanje, to je fudbal i treba se testirati u takvim situacijama".

Bivši reprezentativac Škotske uveren je da će Đovani van Bronkhorst znati kako da komanduje svom timu, ali dovodi u pitanje odluku holandskog stratega da u Glazgovu pri vođstvu 3:0 ne uvede Arona Remzija, koji je u januaru stigao na pozajmicu iz Juventusa.

"Očekivao sam da ćemo ga videti na terenu pošto smo vodili 3:0. Zabrinjava što nije izašao na teren, jer navijači očajnički žele da ga vide. Ko zna kakva je situacija, ali ako imaš priliku da potpišeš igrača njegovih karakteristika, onda to i uradiš. Zabrinjava što ga nema na terenu, jer je poznato koliko može da doprinese. Mora da postoje razlozi za to i da trener ne misli da je još dovoljno spreman. Kao navijači ne možemo da vidimo na kom nivou trenira i slične stvari", spušta, ipak, loptu Ferguson.