Pucale lobanje, letelo kamenje: Tuča Zvezde i Dinama na Maksimiru koja je najavila krvavi rat u Jugoslaviji!

Pre 29 godine sukob BBB i Delija prekinuo susret u Zagrebu koji su mnogi okarakterisali kao početak raspada bivše SFRJ

Na današnji dan pre 29 godine desila se čuvena ''Maksimirska tuča'' koju su mnogi okarakterisali kao početak raspada SFRJ, dok je CNN meč između Dinama i Crvene zvezde uvrstio u pet fudbalskih utakmica koje su promenile svet.

Tog 13. maja 1990. godine viđena je velika količina mržnje kod hrvatskih navijača koji su ustaškim povicima ''Srbe na vrbe'' dočekali najpre fudbalere Zvezde koji su bili prestravljeni kada su videli da ih samo policija može spasiti linča.

https://www.youtube.com/watch?v=En6wViD1jtY

Daleko od toga da i sa druge strane nije bilo sličnih povika kao što je ''Ubićemo Tuđmana'', jasno aludirajući na pobedu HDZ-a na izborima neposredno pred ovaj meč.

Meč koji se završio ''pre nego što je počeo'', a postao je slavan i po fizičkom obračunu tadašnjeg kapitena Dinama Zvonimira Bobana s policajcem Refikom Ahmetovićem koji je kasnije istakao da su ga kolege nagovarale da upotrebi oružje, ali je on to odbio.

https://www.youtube.com/watch?v=tDzeyQdUXYE

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Hrvati i danas dan pominju vođu Delija Željka Ražnatovića Arkana i njegovu vezu sa DB-om, kao i to da je policija namerno pustila navijače Zvezde da tuku ''Bed Blu Bojse'', da bi ih kasnije zaštitila. S druge strane, tadašnji fudbaleri Zvezde su godinama unazad isticali da Maksimir nikada neće zaboraviti.

(Telegraf.rs)