Prosečni igrači zarađuju 600.000 evra godišnje – to je suludo!

- Teže će se klubovi sa tog područja hvatati za džep kako bi kupili igrače iz ovdašnjih liga - rekao je Stojadinović 

Fudbal u celom svetu je stao i to će naneti ozbiljan finansijski udarac najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Takvo mišljenje su u rzgovoru za Mozzart sprot izneli najpoznatiji domaći menadžeri. 

Zoran Stojadinović je izneo zaniljiv stav prema kome večiti neće izgubiti mnogo, ali da će prodaja igrača biti mnogo teža kada se cela situacija oko pandemije koronavirusa. 

- Loše je reći tako nešto, ali Crvena zvezda i Partizan bi mogli iz svega ovoga da izađu netaknuti. To su klubovi koji nemaju veliki profit od sponzora, televizijskih prava, ulaznica i sponzora… Međutim, loša stvar je što će se situacija iz najugroženijih delova Evrope – a tu su Španija i Italija – preneti na Srbiju. Teže će se klubovi sa tog područja hvatati za džep kako bi kupili igrače iz ovdašnjih liga. To moramo da shvatimo - rekao je Stojadinović.

Stojadinović smatra da neće biti ovog leta rekordnih transfera i da to možda i nije tako loše.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

 Kratkoročno biće katastrofa. Sumnjam da će neko ovog leta pomisliti da za obeštećenje izdvoji 100.000.000 evra ili više. To je i logično. Pazite, postoji veliki klub koji na mesečnom nivou izdvajaju za plate između 20.000.000 i 30.000.000 evra, a prihodi će im biti nula. To je veliki udarac. Dugoročno, očekujem da se veliki klubovi vrate finansijski, ali.. Voleo bih da u budućnosti neko uvede limite kada je reč o transferima. Sve je u poslednje vreme otišlo dođovala.

Zoran Stojadinović
Zoran Stojadinovićfoto: Dado Đilas

Za igrače prosečnog kvaliteta, čim ih pomenete, klubovi traže između 20.000.000 i 30.000.000 evra. To je katastrofa. Da ne govorimo o primanjima fudbalera, počev od Zvezde i Partizana. Neko da u Srbiji godišnje zarađuje 500.000 ili 600.000 evra… To je prosto nenormalno. Kao menadžer, koji živi od fudbala, to smem da kažem. To je ludost. Znam da će biti različitih komentara na ove moje reči, ali to je jednostavno tako. Cela Španija se digla na noge sada zbog zarada igrača. Shvatili su da ozbiljni naučnici mesečno zarađuju 2.000 evra. Videćemo da li će ostati na tom kursu kada sve ovo prođe. Ja se nadam da hoće. Svi zajedno koji radimo oko fudbala smo preterali. Ovo je jedini način da se bar malo zaustavimo .

Slično mišljenje ima i Ranko Stojić, koji smatra da će Zvezda i Partizan izaći u plusu ukoliko se domaće prvestvo nastavi. 

– Pošto naši klubovi budžet uglavnom obezbeđuju prodajom igrača biće u plusu u slučaju da se liga nastavi. Fudbaleri će, u tom slučaju, biti u izlogu u vreme trajanja prelaznog roka u platežno moćnim državama. Sigurno bi kraj prvenstva zahvatio letnji period, igrale bi se noćne utakmice, u ambijentu u kome utisak o igračima postaje neuporedivo bolji. Stalno ističem da su i termini mečeva važan faktor prilikom donošenja suda o vrednostima pojedinca - rekao je Stojić.

Espreso