Priča o najburnijem transferu SFRJ!

Legendarni transfer je imao i drugu stranu priče - malo je nedostajalo da Zvone Boban postane deo paklene generacije

Sve je odavno poznato o famoznom prelasku Roberta Prosinečkog iz Dinama u Crvenu zvezdu, što je jedna od najvećih istorijskih grešaka u Zagrebu.

Ostalo je istorija, Robi je bio jedan od ključnih igrača za osvajanje Kupa evropskih šampiona, a malo je nedostajalo da na Marakani završi i Zvonimir Boban!

Za sve to je svojevremeno optuživan Ćiro Blažević, legendarni trener koji je nedavno u intervjuu potvrdio da mu je i dalje san da vodi Crvenu zvezdu.

To mu se nikada nije ispunilo, ali je za Zvezdu učinio mnogo pustivši Prosinečkog. Bio je na udaru, a branio se rečima da je to "podvala stoleća".

Ja sam napravio šta sam napravio, bio sam korektan prema Crvenoj zvezdi, međutim,  oni prema meni nisu! Jer kada smo mi tražili da nam posle svega daju Mitra Mrkelu, počeli su da vrdaju i da nas ucenjuju. No, nema veze... Učinio sam nešto korisno za jugoslovenski fudbal, za te igrače. A sada doživljavam da me pojedini prave budalom i optužuju da nemam pravu procenu - rekao je Ćiro 1987, dodavši da je dao šansu Prosinečkom, ali da on nije bio dovoljno privržen Dinamu i strpljiv da sačeka svoju šansu.

Velibor Vasović je svojevremeno i isprovocirao Blaževića, rekavši da očekuje još pojačanja iz Dinama.

Vasovć je jedan duhovit čovek, ne plašim se ja da će meni Vaske da podvali. Međutim, ne verujem da je on mogao tako nešto da kaže, možda se samo našalio, kao što bih učinio i ja, a onda su to novinari dohvatili i preveli kako njima odgovara, da mene gađaju. Neki me uporno kritikuju što sam izdašan prema Crvenoj zvezdi, pa sam dao Boru Cvetkovića, Bračuna, Prosinečkog. A ja svima odgovaram ovako, da je Zvezda nama učinila najveću uslugu. Pa Zvezda je praktično afirmisala Dinamo, jer i sama priznaje da su joj trenutno ponajbolji igrači naši bivši članovi - uzvraćao je Blažević.

Legendarni trener se požalio da je Džajić zloupotrebio njihov odnos i rekao na Maksimiru da se dogovorio lično sa Ćirom oko prelaska dok on nije bio tu, što je kasnije demantovano.Robert Prosinečki

Foto: MN Press

Pa, nije tako kako Ćira kaže. Robert Prosinečki je došao sam i ponudio se Crvenoj zvezdi, već na prvom treningu sam video da je čudo od igrača. I jedino sam strepeo da li će se pojaviti u dogovoreno vreme da potpiše ugovor. Ja nisam stručnjak za pisaće mašine, ali se nikada nisam prevario kada je igrač u pitanju - rekao je Džajić, a Prosinečki je prethodno imao obavezu samo da raskine ugovor o stipendiranju sa Dinamom, što je i učinio.

- Tačno je jedino što Ćiro kaže, da smo odlično sarađivali kada je u pitanju Boro Cvetković. On je dosta pomogao i Bori i Zvezdi. Međutim, kadda je reč o Bračunu, on ni za živu glavu nije hteo da se vraća na Maksimir. I Ćiro nije imao kud. I što se neke korektnosti tiče, neka bude sa Dinamom 1:1 - rekao je Džajić, koji je potom otkrio i jednu tajnu.

- Letos sam, pored Prosinečkog, mogao da dovedem i Zvonimira Bobana. Malo je nedostajalo da realizujem i taj transfer. Razgovarao sam sa njegovim ocem i samo da nisam žurio na more, Boban bi sad igrao na Marakani - govorio je Džajić, a ova priča objavljena je u Tempu davne 1987. godine.

Telegraf.rs