“Postali smo zatočenici sopstvenih uspeha, moramo više da zarađujemo od TV prava”

Generalni direktor Crvene zvezde se još jednom osvrnuo na pređeni put u poslednjih godinu dana

 U senci prolećne premijere protiv Čukaričkog Crvena zvezda je održala redovnu, godišnju skupštinu kluba.

Bila je to dobra prilika da čelnici srpskog šampiona rekapituliraju pređeni put, te da najave nove projekte i delegate upoznaju sa planovima za budućnost.

Generalni direktor Crvene zvezde imao je dug monolog i izrazio zadovoljstvo istorijskim rezultatima.

On je istakao da će Crvena zvezda u narednom periodu morati da poveća budžet i bude hrabrija kada je u pitanju forsiranje igrača iz akademije.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Terzić je ponovo podvukao odlične rezultate u Evropi, koji će crveno-belima u narednom periodu omogućiti lakši put do grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope.

“Crvena zvezda je 2014. godine bila na 210. mestu Uefa ranking liste a danas smo zvanično 35. klub Evrope i verovatno smo najuspešnija srpska firma u evropskim okvirima. Sportskim rezultatima smo doneli Srbiji koeficijente tako da kao 11. federacija u Evropi od sezone 2023. Srbija ima direktnog predstavnika u Ligi šampiona. Danas se nastavlja prolećni deo prvenstva. U jesenjem delu smo potpuno neplanirano ostali bez pet bodova u mečevima protiv Surdulice i doveli sebe u situaciju da imamo pet bodova zaostatka u odnosu na prvoplasiranog. Imamo najbolji tim i najbolji stručni štab i uz maksimalnu posvećenost svih u klubu moramo ostvariti zacrtane sportske ciljeve. Imamo i dva derbija i šansu da u direktnim duelima pokažemo da smo bolji”, rekao je Zvezdan Terzić.

On se osvrnuo na finansijsku situaciju u klubu i poslovnu strategiju.

“Što se tiče poslovnih rezultata, moram da kažem da smo omogućili nesmetano funkcionisanje kluba u nenormalnim uslovima u godini za nama. Izuzetno je teška i komplikovana bila prošla godina zbog epidemije korona virusa, ne samo u fudbalu nego u svetskoj ekonomiji generalno. Ubeđen sam da je najteži period iza nas. Dolaze bolji dani. U januaru mesecu smo ostvarili dva transfera kojima smo prihodovali značajna sredstva i sada imamo stabilnu finansijsku situaciju. Od juna meseca do danas smo ostvarili skoro 12 miliona evra od transfera igrača a isto toliko smo zaradili i od Uefa bonusa.Uspeli smo da zadržimo najvažnije igrače, odlično smo se pojačali, i igrački smo više nego konkurentni na evropskom nivou. Redovno dobijanje UEFA licence je potvrda da sve svoje finansijske obaveze ispunjavamo u propisanom roku. Crvena zvezda je kao sistem osposobila sebe da godišnje zarađuje preko 30 miliona evra”.

"MORAMO DA POVEĆAMO PRIHODE, PROŠLE GODINE NIJEDAN DAN NISMO BILI U BLOKADI"

Prvi operativac crveno-belih je najavio da će klub uraditi sve da generiše više novca od televizijskih prava.

Naš plan je da razvojem svih potencijala kluba uvećavamo prihode i da oni u narednom periodu budu između 40 i 50 miliona na godišnjem nivou. Nažalost prihod od TV prava i dalje ostaje naša bolna tačka. Svuda u Evropi TV prava čine između 40-50% klupskih prihoda a kod nas 2-3%. Takva nam je sada realnost ali i tu imamo konkretne planove. Moram istaći još jednu važnu činjenicu. Mi smo završili grupnu fazu Uefa lige kao prvoplasirani sa godišnjim budžetom od 30 miliona evra. Svi ostali osvajači prvih mesta, njih 7, imaju budžete između 150 i 200 miliona evra godišnje. Ista je situacija i sa klubovima koji su na Uefa ranking listi plasirani oko nas, između 30-40 pozicije.Mi moramo biti svesni, da ako želimo biti konkurentni u Evropi, mi ne možemo smanjivati budžet nego moramo povećavati svoje prihode. To je osnovni postulat fudbalskog biznisa, toga smo se držali sve ove godine iza nas i toga ćemo se držati i dalje”.

On je ponovio da je dug pod kontrolom, te da isti ne opterećuje poslovanje kluba.

“Crvena zvezda nikada više neće biti u problemima kao 2014, dugoročno gledano klub nikada više ne može biti u nerešivim finansijskim problemima jer smo osposobili klub da zarađuje ogromne prihode. Posebno sada kada već imamo jasne pokazatelje da se posle korone evropsko tržište stabilizuje i očekuje se novi rast, a bonusi od Uefe se povecavaju za rekordnih 40%. To znači da će nam Liga Evrope donositi između 15-20 miliona evra a Liga šampiona između 35-40 miliona evra. Ali preduslov svega ovoga je da moramo imati dobre igrače, dobar tim i biti šampioni”.

Poseban deo bio je posvećen omladinskoj školi.

“ U svim našim kategorijama igramo sa mlađim igračima protiv starijih rivala jer želimo da ubrzamo proces formiranja naših igrača. I pored toga smo šampioni Srbije u omladinskoj konkurenciji. Mi svake godine uložimo oko tri miliona evra u funkcionisanje i rad Omladinske škole Crvene zvezde. Planiramo da u narednom periodu uložimo još više, jer smo sigurni da je to investiranje koje će se višestruko vratiti. Napravili smo kadrovsku reorganizaciju u našoj filijali Grafičaru, gde smo sada na rukovodeće pozicije sportskog sektora postavili vodeće ljude naše Omladinske škole jer hoćemo da Grafičar bude nastavak naše Omladinske škole. Prezadovoljni smo rezultatima rada naše filijale jer smo u januaru mesecu 3 igrača preveli iz Grafičara u prvi tim Crvene zvezde (Đurića, Radulovića i Stankovića), a u junu očekujemo bar još trojicu (pre svih braću Mituljikić i Lekovića)”.

"MORALI SMO DA VIŠE FORSIRAMO MLADE IGRAČE, TIME NISAM ZADOVOLJAN"

Terzić je imao dozu samokritike.

“Priznajem, nisam zadovoljan u jednom delu a to je da smo morali hrabrije da forsiramo mlade igrače. Bez obzira na imperativ ostvarivanja sportskih rezultata bio nam je potreban i balans u ekipi sa mladim igračima. Svi znamo da evropsko tržište ima svoja pravila i da hoće da plati samo mlade igrače sa ovih prostora i mi se moramo prilagoditi tržištu. Imamo kvalitetne mlade igrače, ali ih moramo hrabrije forsirati.Ispravljanjem uočenih grešaka, moramo povećati tržišnu vrednost naše ekipe i maksimizirati prihode. U tom slučaju Crvenoj zvezdi predstoji sjajna budućnost”.

Imao je još jednu poruku Zvezdan Terzić za skupštinske delegate.

Na kraju želeo bih da pomenem još nešto. Bez obzira sto smo se već dokazali kao ozbiljni, odgovorni i uspešni ljudi, što se iz godine u godinu ponavljamo sa sjajnim rezultatima, što imamo kontinuitet u radu i uspesima, uvek ima skeptika i sumnjičavih koji vrte glavom. Ali evo, politički je korektno da kažem da ih razumem. Iako posle skoro 8 godina koliko rukovodimo klubom i vidljivog rasta Crvene zvezde u svim segmentima, smatram da treba da budemo veći optimisti što se tiče budućnosti Crvene zvezde. Ja jesam optimista, prešli smo ogroman put, odradili smo čvrste temelje, gradimo veliki klub, čvrsto verujem da je Crvena zvezda na zdravom putu da bude stabilan evropski klub. Svesni smo velike odgovornosti rada u Crvenoj zvezdi, svesni smo da u Crvenoj zvezdi nema minulog rada niti stare slave. Svaki dan je novo dokazivanje. Svesni smo i da smo postali zatočenici velikih uspeha koje smo napravili i da smo time podigli lestvicu očekivanja koja nekada i nije realna. Ali mi nećemo stati. Nastavićemo još jače i bolje. To je naša obaveza. Imamo viziju, znanje i energiju”.

Mozzartsport