PIKSI ŠOKIRAO! “Rekao sam Mitroviću da neće biti starter jer će se u drugom poluvremenu sve rešavati”

PIKSI ŠOKIRAO!

Selektor otkrio detalje iz pripreme utakmice koja je donela novi istorijski uspeh Orlova

Pobeda nad Portugalijom u Lisabonu (2:1) i podvig koji je ukrasio fenomenalni uspeh Orlova overivši vizu za Svetsko prvenstvo u Kataru, ispisali su novu zlatnu stranicu srpskog fudbala, a dan nakon krune fenomenalnog rada selektor Dragan Stojković suumirao je utiske.

"Emotivno smo ispunjeni. Sve što se desilo je zasluženo i upućujem čestitke igračima koji su izneli teret kvalifikacija. Verovali su od prvog dana. Rezultat koji smo ostvarili je zaista veliki, pobediti Portugaliju na njihovom terenu je nešto zaista fantastično. Osećam se lepo, ali potpuno smireno, nema mesta euforiji niti sam ja osoba koja slavi previše. Život teče dalje", rekao je Stojković.

Veru u sebe i svoje izabranike Piksi je uspeo da prenese na čitav tim, ali i naciju, te su Orlovi uz značajnu dozu optimizma dočekali odlučujuću bitku sa rivalom kojeg nikad ranije nisu savladali u zvaničnim utakmicama.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

"Neko sam ko je po prirodi optimista. U ovom sportu, u fudbalu, moraš da veruješ. Vera daje posebnu energiju i drago mi je ako sam to uspeo da prenesem i na igrače. Očigledno da je to tako. Ukoliko ste pesimista, stalno u strahu i imate kočnicu kako uopšte da budete pobednik? To je nemoguće, jer uspeh dolazi kao nagrada u nešto u šta verujete. Nije to pokazala samo utakmica u Lisabonu, od susreta sa Republikom Irskom u Beogradu vladala je pozitivna atmosfera, verovanje da možemo da dođemo do zacrtanog cilja".

Stojkovićev pristup uticao je da reprezentativci sa osmehom na licu izažu na Luž, a selektor je otkrio recept.

"Nisam od trenera koji traže samo didsciplinu, iako ona mora da bude uvek prisutna. Rekao sam igračima pred utakmicu da sve što mogu danas ne ostavljaju za sutra. Tražeći od njih ono što vežbamo, a to je igra kratkih pasova, da dobro stojimo u igri. Rekao sam da moramo da igramo kroz pas, a kada nemaju gde da loptu vrate Rajkoviću. A potom Rajković uzme da zalama jednog, pa drugog i tako može da me otera u bolnicu. Tada je nastao smeh. Šala je potrebna da se opuste igrači koji su pod stresom i tenzijom".

U junaka utakmice izrastao je Aleksandar Mitrović napadač koji je od promašenog penala protiv Škotske do pobedonosnog gola u duelu sa Portugalcima prešao turbulentan put.

"Drago mi je zbog njega jer mogu da zamislim kako se osećao posle Škotske. To su veoma veliki stresovi za igrača, ali sinoć je sve naplaćeno sa debelom kamatom, kako s njegove strane tako i cele Srbije. Kada imate takav odnos prema igri, dresu, himni i narodu onda je sve lakše i moguće. Sve se vraća u životu".

Iako je napadač Fulama utakmicu počeo sa klupe, što je predstavljalo iznenađenje za sve, Stojković je jasno znao ulogu golgetera koju je i njemu obrazložio.

"Na dan utakmice sam mu rekao da neće biti starter. Pre ručka smo imali šetnju iza hotela i razgovarali smo kada smo se vraćali u hotel. Rekao sam mu nešto što je potpuno razumeo. Prihvatio je moju odluku bez ikakvog pogovora. Iako je rekao da može i da je spreman, kazao sam mu da u toj nekoj formaciji i sistemu bolje će biti da ovako počnemo utakmicu. Rako sam mu i da je prvo poluvreme potpuno nebitno i ne rešava ništa, a da je drugo poluvreme period kada će se sve rešiti i da bude spreman za drugo poluvreme kada ćemo overiti vizu za Katar. Neko od igrača bi se ljutio, ali naša komunikacija, ne samo sa njim već i sa ostalim repreztentativcima je odličan. Veruju mi, uspeo sam da ih ubedim u to", istakao je Stojković.

Iako je selektor verovao u uspeh svojih izabranika, uoči sudijske nadoknade napustio je klupu.

"Posle Mitrovićevog gola, kada sam video tablu i da je četiri minuta ostalo, rekao sam da ne mogu da gledam i otišao u svlačionicu. Neki ljudi su pomislili da mi je pozlilo, ali jednostavno samo nisam mogao da gledam. Ta četiri minuta su bila večnost za mene. Znam šta može da se desi u tom periodu, hiljadu sitnica koje mogu da te koštaju. U svlačionici sam bio smiren jer nisam čuo huk sa tribina i znao sam da je sve u redu. U momentu kada sam izlazio kroz tunel nazad na teren video sam Portugalce koji pognute glave ulaze. Tada mi je bilo sve jasno. Ubrzo sam video bele dresove kako slave i više nisam imao dilema".

Stojković je nastavak priče najavio u Kataru.

"Ovo je tek početak nečega. To sam i najavio. Katar će biti pozorišna predstava koju moramo da odglumimo na najbolji mogući način".

U prvi plan ponovo je dospeo pobednički mentalitet članova generacija koje su osvajala zlata u Litvaniji i Novom Zelandu.

"Pošto su izgleda zaboravili da imaju šampionsku crtu neko je morao da ih podseti. Radi se o veoma kvalitetnim igračima i ličnostima, i od momenta kada sam preuzeo selektorsku funkciju nisam imao jedan problem što dovoljno govori o njihovom karakteru i velikoj želji da se dokažu. Hemija između nas je na visokom nivou. Veoma su talentovani i tek dolaze u godine igračke zrelosti, pa tek očekujem da pruže maksimum. Važno je steći taj pobednički mentalitet. Kada krenete karijeru svesni da možete da pobedite svakog i da igrate protiv bilo koga to je veoma pozitivna stvar koju igrači sada pokazuju. Mi smo tu da ih usmerimo i ulažemo na sitnice koje treba ispraviti, a oni sve razumeju i primenjuju. Veoma su inteligentni, a kad imate inteligentne sigrače u kolektivnom sportu onda je sve lakše".

Jedan od fudbalera koji su zablistali pod Piksijevom komandom je i Sergej Milinković Savić.

"On je za mene uvek bio veliki talenat i igrač i nemam nikakvu dilemu. Bile su priče da će mu pronaći mesto, polemisali su gde treba da igra. Nisam to mogao da razumem, ali se nisam mešao jer sam bio u Kini. Nisam komentarisao, ali nemoguće je da ne možete da pronađete mesto dobrom igraču. Radi se o vanserijskom talentu od kojeg se tek očekuje zenit".

Mozzartsport