Piksi je već sad najbolji selektor u ISTORIJI! Brojke su neverovatne

Brojke kažu da naša reprezentacija nikada nije odigrala bolje kvalifikacije u prethodnih 20 i kusur godina

Od raspada SFRJ i sankcija, naša reprezentacija pod imenima Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i na kraju samo Srbija je odigrača 13 kvalifikacionih ciklusa. Za to vreme se promenilo 20 različlitih selektora i jedna selektorska komisija. Jedan nas je vodio u dva kvalifikaciona ciklusa (Ilija Petkovića), a dvojica su bili privremena rešenja bez takmičarskih utakmica (Ljubinko Drulović Ilija Stolica). 

I ako po strani stavimo fantastične utiske od sinoć koji su još vrući, relanost i činjenice opet vrište: Dragan Stojković Piksi je naš najuspešniji selektor! Na stranu što igramo najlepši i najdominantniji fudbal još od vremena Radomira Antića - a po mnogima kvaliteniji nego i tada kod Antića - mnoge brojke potvrđuju da Piksiju nema ravnog.

Za početak, Dragan Stojković je po procentu pobeda najuspešniji selektor naše reprezentacije sa 66,67 odsto pobeda u 12 utakmica. Iza njega su Radomir Antić sa 60,71 procenata, Slobodan Santrač sa 60,46 odsto… Preko 50 odsto ima još samo Slavoljub Muslin (53,33%). Svi ostali su ispod 50 odsto, a najgori su Dik Advokat, Miroslav Đukić Milovan Đorić koji nisu ostvarili nijednu pobedu. U pitanju su sve utakmice. Takmičarske i prijateljske.

A kada se pogledaju samo zvanične utakmice u kvalifikacionim utakmicama za svetska i evropska prvenstva, opet je Piksi naš najuspešniji selektor. Jedini je uz Iliju Petkovića (2006.) koji u kvalifikacionom ciklusu nije zabeležio poraz. Ali bolji je od Petkovića po proseku osvojenih bodova.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Sa osvojenih 2,5 boda po utakmici, Piksi je najuspešniji selektor u istoriji naše reprezentacije posle raspada SFRJ. Slobodan Santrač je imao 2,3 osvojena boda u proseku, Radomir Antić i Ilija Petković 2,2, a Slavoljub Muslin 2,1 osvojen bod po utakmici.

Stvar je ukusa kako se kome sviđa igra Piksijeve reprezentacije. Mnogi će se složiti da naša reprezentacija nikada nije igrala lepše i ofanzivnije. Broj postignutih golova po utakmici to potvrđuje. Piksijevi Orlovi daju 2,25 golova po utakmici. Ispred je samo Santračeva Jugoslavija u kojoj je Piksi bio kapiten i koja je davala 2,3 golova po utakmici.

Ali ta Jugolslavija je imala u grupi dva fudbalska "liliputanca": Maltu i Farska Ostrva protiv kojih je dala čak 23 gola u četiri utakmice. Piksijeva Srbija je od autsajdera u grupi imala Azerbejdžan i Luskemburg ali se oni više ne smatraju liliputancima kao što je to nekada bio slučaj sa Maltežanima i Faranima.

Piksi i Santrač (Foto: MN Press)Piksi i Santrač (Foto: MN Press)

Težnja da se igra napadački, agresivan i dominantan fudbal samim time otvara i prostor za veći broj primljenih golova. Piksijevi Orlovi su u ovim kvalifikacijama primali više od gola po meču. Ubedljivo najbolji defanzivni bilans je imala reprezentacije koju je Ilija Petković vodio u kvalifikacijama za SP u Nemačkoj 2006. Primila je samo jedan gol u 10 utakmica što je u proseku 0,1 po utakmici. Gol po meču je primala Muslinova Srbija, a manje od gola Antićevi Orlovi (0,9), Santračeva Jugoslavija (0,7), pa čak i ona Klementeova nesrećna Srbija (0,78).

Ono što Piksi takođe ima ra za razliku od svojih prethodnika je pobeda nad protivnikom koji spada u top kategoriju svetskog fudbala. Santrač jeste pobedio Čehe koji su bili vicešampioni Evrope, ali to ipak nije ta klasa. Kao što top klasa nisu ni Velšani sa kojima je dva puta remizirala Muslinova Srbija. Boškov je dva puta remizirao sa Hrvatima, Petković jednom sa Italijanima i dva puta sa Špancima, Antić je protiv Francuske upisao poraz i remi…. Najviše smo od top reprezentacija igrali protiv Portugalaca. Klemente je dva puta remizirao protiv njih, Krstajić jednom, AdvokatČurčić i Tumbaković su izgubili po jednom. 

Piksi je posle remija doneo i toliko čekanu pobedu koja je izvojevana u spektakularnom stilu i donela je Orlovima direktan plasman na Mundijal. Sinoćnji meč svakako ulazi u red istorijskih utakmica naše reprezentacije. Verovatno je to najveća pobeda i najbolja igra našeg nacionalnog tima u ovom veku ako se računaju značaj utakmice, kvalitet protivnika i kvalitet fudbala koji je prikazan. Verovatno najbolja utakmica još od 1990. kada je upravi Piksi kao igrač pružio igru za pamćenje.

I ima još jedna brojku koju valja istaći. Startna postava koju je selektor sinoć izveo u Lisabonu je sa prosekom od 26,2 godine najmlađa u nekoj takmičarskoj utakmici koju je Piksi vodio.

Piksi: Rekao sam Mitroviću da neće biti starter jer će se u drugom poluvremenu sve rešiti

Mundijal 2022 (Dragan Stojković Piksi)

Šest pobeda, dva remija, gol-razlika 18:9

Prosek bodova 2,5

Prosek postignutih golova 2,25

Prosek primljenih golova 1,12

EURO 2020 (Mladen Krstajić, Ljubiša Tumbaković)

Četiri pobede, dva remija, dva poraza, gol-razlika 17:17

Prosek bodova 1,75

Prosek postignutih golova 2,12

Prosek primljenih golova 2,12

Mundijal 2018 (Slavoljub Muslin)

Šest pobeda, tri remija, jedan poraz, gol-razlika 20:10

Prosek bodova 2,1

Prosek postignutih golova 2

Prosek primljenih golova 1

EURO 2016 (Dik Advokat, Radovan Ćurčić)

Dve pobede, jedan remi, pet poraza, 8:13

Prosek bodova 0,87

Prosek postignutih golova 1

Prosek primljenih golova 1,62

Mundijal 2014 (Siniša Mihajlović)

Četiri pobede, dva remija, četiri poraza, gol-razlika 18:11

Prosek bodova 1,4

Prosek postignutih golova 1,8

Prosek primljenih golova 1,1

EURO 2012 (Radomir Antić, Vladimir Petrović)

Četiri pobede, tri remija, tri poraza, gol-razlika 13:12

Prosek bodova 1,5

Prosek postignutih golova 1,3

Prosek primljenih golova 1,2

Mundijal 2010 (Radomir Antić)

Sedam pobeda, jedan remi, dva poraza, gol-razlika 18:9

Prosek bodova 2,2

Prosek postignutih golova 1,8

Prosek primljenih golova 0,9

EURO 2008 (Havijer Klemente)

Šest pobeda, šest remija, dva poraza, gol-razlika 22:11

Prosek bodova 1,42

Prosek postignutih golova 1,57

Prosek primljenih golova 0,78

MUNDIJAL 2006 (Ilija Petković)

Šest pobeda, četiri remija, bez poraza, gol razlika 16:1

Prosek bodova: 2,2

Prosek postignutih golova: 1,6

Prosek primljenih golova: 0,1

EURO 2004 (Dejan Savićević i Ilija Petković)

Tri pobede, tri remija, dva poraza, gol razlika 11:11

Prosek bodova: 1,5

Prosek postignutih golova: 1,37

Prosek primljenih golova: 1,37

MUNDIJAL 2002 (Milovan Đorić i selektorska komisija Boškov, Ćurković, Savićević)

Pet pobeda, četiri remija, jedan poraz, gol razlika 22:8

Prosek bodova: 1,9

Prosek postignutih golova: 2,2

Prosek primljenih golova: 0,8

EURO2000 (Milan Živadinović i Vujadin Boškov)

Pet pobeda, dva remija, jedan poraz, gol razlika 18:8

Prosek bodova: 2,12

Prosek postignutih golova: 2,2

Prosek primljenih golova: 1,0

MUNDIJAL 1998 (Slobodan Santrač)

Sedam pobeda, dva remija, jedan poraz, gol razlika 29:7

Prosek bodova: 2,3

Prosek postignutih golova: 2,9

Prosek primljenih golova: 0,7

Mozzartsport