Pešić objasnio zašto nije zvao Kalinića u reprezentaciju!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić objavio je spisak od 24 igrača za novembarski "prozor" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i utakmice protiv Letonije i Belgije.

Ono što je mnogima zapalo za oko, jeste izostanak jednog od najboljih košarkaša Crvene zvezde, Nikole Kalinića.

Iako se moglo pretpostaviti da je razlog učešče crveno-belih u Evroligi, ipak nije tako, jer su pozive dobili Nedović, Marinković i Micić, koji nastupaju u elitnom takmičenju, ali i Nikolini saigrači, Aleksa Uskoković Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac.

Tačku na polemiku, stavio je sam selektor, koji je na najrazumniji način objasnio svoju odluku.

- Nema puno igrača koji imaju to reprezentativno iskustvo i kvalitet, ali te igrače jednostavno ne možemo da imamo. Kalinić bi došao ovoj ekipi kao kec na desetku i zbog njegove forme i kvaliteta, on je pravi igrač, on je nosioc i ima novu ulogu u Zvezdi. On odlučuje ko pobeđuje, a ko gubi. Pozvali smo Dejana Davidovca, Aleksu Uskokovića i Ognjena Dobrića, rekao je Pešić prilikom gostovanja na televiziji "Arena sport", pa dodao:

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Jednostavno u razgovoru sa Radonjićem smo videli koga možemo da uzmemo a da ne remetimo njihovu važnu utakmicu koju igraju 26. Ista je situacija sa Vasom Micićem koji ima želju da igra, ali on upravo tada igra utakmicu Fenerbahče - Efes.

Osvrnuo se potom Pešić i na status Miloša Teodosića.

- Obavili smo razgovore pa ćemo da vidimo. Miloš Teodosić želi da igra, on je kapiten reprezentacije. Postavio sam mu isto pitanje kao i Saletu Đorđeviću, u smislu kakvi su mu planovi. Sale mi je rekao da je dosta i da ga sve boli i da bi se više posvetio porodici preko leta i da će igrati samo za klub. Miloš me je svojim odgovorom iznenadio, rekao mi je da će biti tu sve dok bude bio potreban. To je zaista lepo za čuti, rekao je Pešić.

Izvesno je da Pešić neće moći da računa na NBA igrače za ove kvalifikacije, ali je potvrdio da se čuo sa Nikolom Jokićem, kao i da će ići da razgovara sa Bogdanom Bogdanovićem.

- Otići ću u Ameriku kako bismo razgovarali. Drugačije je kada to činite putem telefona i uživo. Čujemo se, ali ne želim da im smetam. Pratim, učim, prilagođavam se i zamišljam ih u mom sistemu. Jokić mi je poželeo puno sreće i uspeha, ali volim tu strast i sve da vidim uživo. Zbog toga moram da budem na licu mesta, zaključio je Pešić.PROČITAJTE JOŠ:

Inače, prvi duel kvalifikacija protiv Letonije zakazan je za 25. novembar, a tri dana kasnije sledi gostovanje Belgijancima.

Blic.rs