Pele se divio jednom igraču Zvezde a nije Džajić!

Napustio nas je jedan od najvećih

Fudbal je ostao bez kralja. Čitav sportski svet ostao je zavijen u crno nakon vesti da je preminuo jedan od najboljih svih vremena - legendarni Pele.

Svet se uveliko oprašta od proslavljenog Brazilca, a među njima je i hrvatski fudbaler, Ante Đonlić, koji je tri sezone bio saigrač legendarnog Pelea u Kosmosu iz Njujorka.

Helikopter ga dovezao na trening

- Došao sam sezonu pre njega u Kosmos. To je tada bio gotovo nepoznat klub. A onda na jednom treningu vidimo spušta se helikopter na teren i iz njega izlazi Pele. Njegov je dolazak promenio sve po pitanju publiciteta fudbala u SAD-u - rekao je Đonlić za "Sport Klub".

- Bio sam vrlo iznenađen kad je došao. Pričalo se da će doći Best, a na kraju je došao Pele. Bio je toliko dobar da je prijateljima podelio novac, pa je više-manje ostao bez ičega. To je valjda bio jedan od razloga njegovog dolaska.

Imao i lično obezbeđenje

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Bio je toliko skroman, ‘humble’, nežan. Recimo, Italijan, Činaglija bio je prepotentan, a Pele smiren i jednostavan. Tako je i igrao - rekao je Đonlić, pa nastavio.

- Pele je imao obezbeđenje, momka koji je radio za CIA- u i kaže meni i njemu da se potučemo. Ko pobedi, biće Peleovo obezbeđenje. A ja sam bio 190 centimetara, 95 kilograma, trenirao sam karate i pobedio! I tako sam izlazio u grad sa Peleom, ali nikad nije imao ni novčanik, ni novca. Ja sam mu plaćao piće - kroz osmeh se prisetio Hrvat.

Divio se Seadu Sušiću

- Na kraju karijere, kada je Pele video Seada koji je igrao u Metros Kroaciji, nije mogao verovati da postoji takav igrač. Imao je samo komplimente za njega. Sead je bio puno bolji igrač od Safeta, ali je bio baraba.

- U Americi ga neki nisu ni poznavali jer fudbal nije još bio toliko popularan, pa bi Pele mogao slobodno taksijem ići u restoran. No, kad smo u Brazilu bili s njim i videli u hotelu milion ljudi i kamera, shvatili smo koliko je veliki.

Zbog Pelea prekinuli građanski rat u Nigeriji

- Pa, jednom je u Nigeriji tamošnji građanski rat bio prekinut, kako bi Pele mogao nastupiti u jednoj prijateljskoj utakmici za Santos, a veliki Muhammad Ali, došao mu je na oproštaj. To mogu samo najveći - zaključio je Đonlić.

Podsetimo, legendarni Pele je preminuo u 83. godini života u Brazilu, posle duge i teške bolesti.Play Video

(Telegraf.rs)