Partizan prvi u Evropi po broju “proizvedenih igrača”, a gde je tu Zvezda?

Partizan drži prvo mesto

Zvezda šesta, Vojvodina deveta

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) iz švajcarskog Nojšatela se redovno bavi raznim statistikama i analizama u fudbalu, a poslednje takvo istraživanje je vezano za broj igrača koji su formirani u klubovima.

Da bi se neki fudbaler računao kao produkt omladinske škole kluba, potrebno je da je od 16. do 21. godine života proveo makar tri sezone u tom klubu.

Na najnovijoj listi, Partizan zauzima prvo mesto među klubovima koji su proizveli najveći broj igrača za profesionalni fudbal. Tu se računaju samo aktivni fudbaleri koji trenutno igraju u nekoj od 31 države članice UEFA.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Partizan je prema listi CIES-a napravio 85 aktivnih fudbalera koji trenutno igraju u klubovima širom Evrope. Prosečno beleže 12,8 mečeva po godini, a prosečna starost im je 25 godina. Drugo mesto na listi zauzima Ajaks koji je proizveo 77 fudbalera za različite evropske klubove. Treći je zagrebački Dinamo sa 71 igračem iz svoje škole. Slede Dinamo Kijev (69), Šahtjor (67), Real Madrid (63), a na šestom mestu je Crvena zvezda sa 61 fudbalerom iz svoje škole koji trenutno igraju širom Evrope. Iza Zvezde su Hajduk iz Splita (61), Sporting Lisabon (56), a deveto mesto drži još jedan srpski klub - Vojvodina (61). Listu 10 najvećih proizvođača fudbalera zatvaraju Benfika, Barselona i praška Sparta sa po 50 fudbalera.

Dakle, Srbija je najveći izvoznik fudbalera u Evropi jer čak tri njena kluba se nalaze u Top 10.

Međutim, to i nije neka odlika natprosečnog kvaliteta već više pokazatelj lošeg stanja u klubovima, srpskom fudbalu i masovnog odliva igrača na ne baš atraktivne fudbalske destinacije.

Odlika kvaliteta je broj igrača koji trenutno igraju u “ligama petice”, a tu nema naših klubova u top 50. Suština je da srpski klubovi uglavnom prave igrače za slabije lige u kojima im se više isplati igranje nego u Srbiji. Na listi proizvedenih igrača za “lige petice” ubedljivo prvi je Real Madrid. Od 63 igrača iz popularne “La fabrike”, njih čak 43 trenutno igra u “ligama petice”. E to je dokaz proizvedenog kvaliteta.

Pomenimo samo neke: 

Ašraf Hakimi (Inter), Alvaro Morata (Juventus), Serhio Regilon (Totenhem), Pablo Sarabija (PSŽ), Markos Ljorente (Atletiko), Oskar Rodrigez (Sevilja), Borha Majoral (Roma), Denis Čerišev (Valensija), Hose Kaljehon (Fiorentina), Dani Pareho (Viljareal)…

Slede Barselona sa 32 igrača iz njene škole u “ligama petice”, Lion (31), PSŽ (29), Valensija (28), Real Sosijedad (26), Atletik Bilbao (25), Ren (25), Mančester Junajted (24), Arsenal (23), Sent Etjen (22)…

Partizan trenutno od svoje dece u “ligama petice” ima 11 fudbalera. To su: Nikola MilenkovićAleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović, Stevan Jovetić, Nemanja Radonjić, Saša Lukić, Darko Brašanac, Ivan Radovanović, Ivan Šaponjić i Petar Škuletić. Zvezda ih ima sedam: Luka Jović, Uroš Račić, Nemanja Maksimović, Stefan Mitrović, Vukašin Jovanović, Mihailo Ristić i Ivan Ilić.

Mozzartsport