Ovo su mane Jang Bojsa, evo šta Zvezda treba iskoristiti

Jakob Veber je za naš portal najavio večerašnji meč

Za utakmicu između Jang Bojsa i Crvene zvezde vlada skoro identično mišljenje - bilo koji rezultat u utorak veče ne bi bio iznenađenje.

To smo mogli da primetimo i kroz negormalan razgovor sa nekolicinom novinara u subotu veče, kada smo uživo gledali Cirih - Jang Bojs, ali i malo pre treninga srpskog šampiona u ponedeljak veče.

Stručno mišljenje potražili smo i od tamošnjeg sportskog novinara Jakoba Vebera koji živi i radi u Bazelu, poslovno ne prati Jang Bojs, ali je odlično upoznat sa “delovanjem” švajcarskog šampiona i šta se od njih očekuje na ovoj utakmici.

- Pretpostavlja se da moraju da pobede Crvenu zvezdu. Verovatno će biti dosta kritika ako to ne uspeju. Iako su svesni da su timovi sportski otprilike jednako dobri. Jang Bojs i dalje ima reputaciju gubitnika u Švajcarskoj, jer često rano ispada od navodno slabijih protivnika, za razliku od, na primer, Bazela - rekao je Veber za Telegraf i dodao:

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Zvezda ne treba da se plaši. Ali hladnokrvnost tima iz Berna, koji iz nekoliko prilika postiže mnogo golova, dovela ih je do Lige šampiona protiv Makabija i donela im mnogo bodova i u ligi.

Na pitanje kako je video meč u Beogradu, odnosno da li je iznenađenje što se Jang Bojs vratio kući neporažen, Veber je rekao:

Nisam izveštavao o toj utakmici, ali sam je gledao putem TV prenosa. Sa kauča sam primetio da je Jang Bojs bio stećan zbog boda.Takođe, i kroz izjave igrača video sam da su srećni su što su iz Beograda izvukli taj bod. Radovali su se tome, nisu bili tužni što nisu pobedili.

Otkio nam je Veber i prednosti i mane Zvezdinog rivala.

- Velika prednost je veštačka trava. Protivnik će prvo morati da se prilagodi tome. Takođe, stadion će biti pun, možda neće biti tako glasno kao na Marakani, ali atmosfera će ipak biti dobra. Jang Bojs ima sigurno uigran i iskusan tim kom treba samo malo prilika da postigne gol. I mogu da usmere fokus na Ligu šampiona i ponekad odmaraju igrača u ligi, jer će je verovatno ipak osvojiti, iako sada izgleda tesno.

- Nedostatak su povrede Itena i Imerija koje takođe oslabljuju tim. Osim toga, u klubu nisu 100 odsto zadovoljni sa trenerom Vikijem jer ne izvlači maksimum iz tima. Bilo bi iznenađenje ako mu produže ugovor koji ističe ovog leta.

Intersovalo nas je i kakav je stav švajcarske javnosti prema srpskom šampionu.

- Klub je ovde dobro poznat. Bilo je duela sa Baselom i Jang Bojsom ranije, kao i drugim klubovima. Takođe, ovde ima dosta Srba koji su ili navijači Crvene zvezde ili Partizana. Poznato je ta “vruća atmosfera” sa Marakane - rekao je Veber, te otkrio koji igrač Zvezde mu se najviše sviđa:

Bukari je dobro odigrao u prvom meču, ne samo zbog gola. Ali lično mi je, kao novinaru iz Bazela, zanimljivo videti da sada iskusni Dragović igra u odbrani pored Đige koji je na pozajmici iz Bazela. Interesantan par, iako nije tako spektakularan kao ofanziva Crvene zvezde.

U slučaju nerešenog rezultata u utorak veče, sve će se rešavati u poslednjem kolu. Jang Bojs ima nešto lakši raspored na papiru, ide u goste Lajpcigu, a Veber veruje da bi mogli da slave u Nemačkoj.

- Da, verujem da mogu da pobede. Pre svega zato što Lajpcig povremeno ima kikseve i već je prošao dalje. Jang Bojs sigurno ima kvalitet, iako bi Lajpcig na normalan dan trebalo da pobedi.

Kao čovek koji je povezan sa Bazelom i privatno i profesionalno, Veber nam je objasnio i šta se dešava sa ovim slavnim švajcarskim klubom koji je ove sezone na dnu tabele.

- Postoji mnogo razloga, ali ukratko: Bazel je bio naduvan u vreme Lige šampiona. Bilo je mnogo prihoda i dobrih plata za igrače i zaposlene. Otkako se više ne kvalifikuju za LŠ, nedostaju sredstva, a David Degen i njegov tim moraju da sprovode politiku štednje. Svi rezervni fondovi su iscrpljeni. Ne postoji bogat čovek koji bi ulagao novac u klub. Zato su se dogodile mnoge prodaje tokom leta i pad u igri. Tu su i brojne sumnjive odluke o osoblju. Skoro sve ključne pozicije u klubu su se promenile u poslednje dve godine. Ponekad čak i više puta: šef omladinske škole, sportski direktor, trener... Ove godine loši rezultati su doveli do negativnog trenda koji se sada polako razrešava. Ali dok su drugi timovi u ligi kontinuirano dobro radili, u Bazelu vlada previše haosa. Na svim nivoima.

S druge strane, pohvalio je Veber srpskog napadača Đorđa Jovanovića koji je ovog leta stigao u Bazel.

Doveden je dodatno jer su odgovorni shvatili da pored Tierna Barija treba još jedan napadač koji garantuje golove. Međutim, svi napadači u ovoj ekipi teško dolaze do prilika. Jovanović je imao vrlo malo prilika za gol, ali još uvek nije kritikovan, delom zato što uvek radi i daje sve od sebe. Postići će golove kada klub bude krenuo nabolje. Takođe, stekao je simpatije jer je vozio decu na jesenjem vašaru i fotografije su kružile internetom.

(Telegraf.rs)